Anumite țări de pe planetă sunt mai afectate de noul coronavirus din China, altele mai puțin. În încercarea de a afla răspunsul pentru această situație, cercetătorii de la Universitatea din Gent (UGent) au dezvoltat un studiu, care demonstrează că există o legătură evidentă între o anumită genă – ACE1 – și modul în care evoluează maladia COVID-19, potrivit cotidianului belgian Le Soir.
Țările din Europa de Est, precum și țările scandinave, ar fi „favorizate' în lupta cu COVID-19, din punctul de vedere al cercetătorilor belgieni. În țările scandinave, numărul morților este mult mai mic decât media, iar în țările din Balcani, numărul morților este, de asemenea, relativ scăzut. Este și cazul României, în care se înregistrează mai puține victime decât în anumite țări occidentale
În schimb, COVID-19 a lovit devastator în nordul Italiei, în Spania ori în New York. Provinciile belgiene Limbourg și Hainaut au fost, de asemenea, foarte afectate.
Potrivit specialiștilor, cu cât mai mulți cetățeni au polimorfism D al genei ACE1 (polimorfismul fiind variația între indivizi a secvenței de gene), cu atât mai puține decese au fost înregistrate în țara respectivă.
„În general, cu cât mergi mai mult către Europa de Est, cu atât este mai comun polimorfismul D al genei ACE1', spune profesorul Joris Delanghe, citat de Le Soir.
„În același timp, puteți vedea că severitatea epidemiei COVID-19 scade pe măsură ce treci din Europa de Vest către Europa Centrală și de Est” a mai spus cercetătorul, citat de cancan.ro.