Dr. Adrian Marinescu, medic primar la „Matei Balș“, a vorbit deschis despre lupta împotriva COVID-19: „Pandemia o situație prin care nu a mai trecut nimeni. La început, nu ne-am gândit că va lua amploare” / EXCLUSIV

.

Aprilie, 2020. Chiar dacă pare un scenariu de film catastrofic, din păcate e cruda realitate… Matei Balș' este cartierul general al luptei împotriva COVID-19. Se lucrează contracronometru, dar, paradoxal, zâmbetul de pe chipul doctorului Adrian Marinescu nu lasă să se citească oboseala și nici îngrijorarea, deși se află într-un teatru de război' în care inamicul este unul nevăzut… Și, cumva, reușește să ne insufle și nouă optimismul și speranța că, în curând, vom vedea luminița de la capătul tunelului.

Domnule doctor, lucrați la Institutul Național de Boli Infecțioase Prof. Dr. Matei Balș'. Pe scurt, vă aflați în linia întâi în lupta împotriva COVID-19. Ce s-a schimbat în ultima lună în viața dvs.?

Pandemia de Sars Cov 2 reprezintă o situație prin care nu a trecut nimeni dintre cei care sunt în viață și foarte probabil că nu vom mai trece. La început, nu ne-am gândit că lucrurile vor lua amploare. Ultimele șase săptămâni au fost intense pentru noi, toți cei care lucrăm în institut; deși am mai trecut prin situații grele cu epidemiile de gripă etc., această perioadă a fost solicitantă și am fost nevoiți să aplicăm noi circuite de siguranță, să avem o abordare preventivă în situația dată.

Câte cazuri de pacienți depistați pozitiv cu coronavirus ați avut până acum și cum ați gestionat situația?

Institutul „Matei Balș' este dedicat tratării pacienților COVID-19, iar în acest moment este aproape plin (n. red. interviul a fost făcut pe 20 aprilie), și mă refer la toate secțiile, inclusiv Terapia intensivă. Situația este gestionată corect, cu calm, fiecare știe ce are de făcut și urmează procedurile stabilite.

Care au fost cele mai dificile momente pe care le-ați traversat până în clipa de față?

Consider că momente dificile există relativ frecvent pentru un medic și că este important să le trecem cu bine. O situație ca cea de acum mă îngrijorează în mod cert, dar rămân optimist; este adevărat că optimismul trebuie să se bazeze pe realitățile din teren și că este necesară o adaptare permanentă în dinamică.

A fost vreo clipă în care v-ați simțit depășit de situație, în care ați vrut să renunțați?

Noi, la Balș', avem o situație privilegiată, în sensul în care avem tot ceea ce ne trebuie. Mă refer la echipamentele de protecție, la soluțiile dezinfectante, medicamente, logistică etc. Mă consider o persoană echilibrată și încerc să rezolv o situație dificilă ca cea de acum prin lucruri punctuale, cu răbdare. Este motivul pentru care nu mă las depășit de o astfel de situație.

Dacă ați fi nevoit să alegeți, într-o situație de viață și de moarte – au fost cazuri în Italia, unde, din cauza lipsei de aparatură medicală, au fost lăsați să moară pacienții în vârstă –, ce decizie ați lua?

Îmi doresc din tot sufletul să nu ajung să fie necesară o astfel de alegere. Dacă s-ar întâmpla, aș încerca să aleg cea mai bună variantă, împreună cu echipa din care fac parte, legat de fiecare situație în parte.

Ca medic, trebuie să vă faceți datoria, însă a existat până acum un moment în care v-a fost realmente teamă că o să vă îmbolnăviți și că ați putea să duceți boala și acasă?

Când am ales meseria de medic, am pornit de la ideea că nu există teamă sau frică; ar fi un singur pas până la panică, și aceasta ne-ar face să greșim. O situație grea mă îngrijorează, mă pune în gardă și mă face să reacționez prin cele mai bune măsuri. Oricum în spitalul de boli infecțioase îmi iau mereu măsuri de prevenție, tocmai pentru a nu mă îmbolnăvi.

Lucrez din 2002 în Matei Balș' și, din fericire, nu am fost bolnav vreodată, asta în condițiile în care m-am vaccinat mereu la timp cu tot ce a fost necesar. Dacă vorbim punctual despre coronavirus, îmi iau toate măsurile necesare pentru a mă proteja eu și pentru a-i proteja pe cei din familie. Fac mențiunea importantă că nu m-am întâlnit cu părinții mei, care sunt în vârstă, de la începutul pandemiei, tocmai pentru a-i proteja (le-am dus cele necesare în această perioadă, dar m-am oprit la intrarea în casă).

Puteți citi interviul integral în numărul de mai al revistei VIVA!
Revista se poate găsi în rețelele: Kaufland, Cora, Metro, Carrefour, Auchan, Inmedio, Nis Petrol, OMV.

Google News Urmărește-ne pe Google News

Biografiile Vedetelor
Fii la curent cu tot ce se întâmplă cu vedetele tale favorite

Află totul despre vedetele din România, dar și despre celebritățile internaționale: biografii, carieră, filmografie, discografie si viață personală.

Revista VIVA!
Revista VIVA!
Abonează-mă la newsletter Abonează-mă
Buton