Simptome mai severe la infectarea cu noul coronavirus în cazul persoanelor cu boli cronice. Care este legătura între COVID-19 și bolile de ficat

 Cica Cristina
.

Studiile arată că persoanele care suferă de boli cronice, inclusiv o boală pre-existentă a ficatului, ar putea avea simptome mai severe în cazul infectării cu noul coronavirus.

O cercetare realizată în cadrul Centrului pentru controlul şi prevenţia bolilor din China arată că rata de deces este mai mare în cazul celor care suferă de boli pre-existente: 5.6% pentru cancer, 6.0% în cazul tensiunii arteriale, 6.3% pentru boli respiratorii cronice, 7.3% pentru diabet şi 10.5% bolile cardiovasculare. Totuși, acest studiu nu include afecţiunea ficatului ca fiind comorbiditate.

La peste jumătate dintre pacienții diagnosticați cu SARS (Sindrom acut respirator) şi la cei cu Sindromul respirator coronavirus din Orientul Mijlociu s-a putut observa o afectare a ficatului, conform Agenției Reuters Health.

Citește și: Cum este să ai coronavirus în România.Bogdan Aron, pacientul român numărul 24: „Provocarea a fost mai degrabă psihică!'

Cercetătorii de la Centrul Naţional Clinic de Cercetări pentru Boli Infecţioase din Beijing au utilizat datele folosite la 7 studii de caz plus datele unui spital din Beijing pentru a observa modul în care este afectat ficatul după infectarea cu noul coronavirus. Astfel, s-a constatat că între 2 şi 11% dintre pacienţi infectați prezintă anormalităţi la nivelul ficatului, iar în cazul a 14 şi 53% se remarcă niveluri anormale de alanin aminotransferază şi aspartat aminotransferază în timpul progresiei bolii, notează csid.ro.

Cu alte cuvinte, cei care au rate mai mari ale disfuncției ficatului sunt pacienții cu simptome severe ale virusului. De asemenea, persoanele care prezinta simptome au niveluri crescute ale enzimelor ficatului mai mari decât cele ale persoanelor asimptomatice.

Citește și: Mărturia tulburătoare a unui tânăr depistat cu coronavirus:”Mă aflu internat într-o boxă de 2×2, izolat de tot ce înseamnă viață, aer…”

Pe scurt, cu cât simptomele sunt mai severe, cu atât mai mult este afectat ficatul. Cu toate acestea, surprinzător este că la analiza patologică a ţesutului ficatului unui pacient care a decedat din pricina coronavirusului nu s-au descoperit urme ale virusului ucigaș în ficat.

Ţinând cont de sistemul imunitar compromis, la pacienţii cu simptome severe de COVID-19 care au şi boli pre-existente precum boli în stadii avansate ale ficatului, mai ales la cei în vârstă ce prezintă şi alte riscuri, este nevoie de o abordare terapeutică individualizată. Viitoarele studii ar trebui să se focuseze pe cauzele afectării ficatului în cazul infectării cu COVID-19 şi efectul comorbidităţilor legate de ficat în tratament şi rezultate', este de părere autorul studiului, Dr. Fu-Sheng Wang.

Citește și: Ne protejează masca de coronavirus?De ce anume trebuie să ținem cont și cum se poartă corect

Persoanele care suferă de boli de ficat ar trebui să-și ia toate măsurile de protecție necesare pentru a nu se infecta cu noul coronavirus, având în vedere că pacienții din această categorie sunt mai suscecptibili la SARS COVID-19.

Sursa foto: pixabay.com

Citește și: Se pot infecta sau pot transmite animalele de companie coronavirusul?Răspunsul specialiștilor: „În prezent…”

Google News Urmărește-ne pe Google News

Biografiile Vedetelor
Fii la curent cu tot ce se întâmplă cu vedetele tale favorite

Află totul despre vedetele din România, dar și despre celebritățile internaționale: biografii, carieră, filmografie, discografie si viață personală.

Revista VIVA!
Revista VIVA!
Abonează-mă la newsletter Abonează-mă
Buton