Eclipsa de Soare din 25 octombrie 2022. La ce oră se poate vedea în România

 Miniosu Alexandra
.

Eclipsa de Soare din 25 octombrie 2022. Veste importantă pentru români! O eclipsă parțială de Soare va fi vizibilă și din România, mâine, 25 octombrie 2022. Anunțul oficial a fost făcut de către Observatorul Astronomic „Amiral Vasile Urseanu'. Iată la ce oră începe și ce trebuie să știi, în general, despre o eclipsă de Soare.

CITEȘTE REVISTA VIVA! DE SEPTEMBRIE, GRATIS, AICI!

Eclipsa de Soare din 25 octombrie 2022. Marți, 25 octombrie 2022, va avea loc o eclipsă de Soare. Aceasta va fi vizibilă din România, însă ca parțială. Fenomenul mult așteptat se va produce atunci când Soarele se va afla sus pe cer. El poate fi observat numai cu filtre speciale. Este vorba despre filtru de sudură foarte închis la culoare sau filtru Mylar. Așadar, nu încercați să observați eclipsa prin ochelari de soare sau alte metode improvizate, deoarece puteți risca să vă pierdeți vederea.

Eclipsa de Soare din 25 octombrie 2022. Eclipsa de Soare va putea fi văzută de pe tot teritoriul României, având în vedere că acoperirea Soarelui este între 33 și 44%. Însă, zonele în care acoperirea va fi mai mare vor fi cele situate în Nord-Estul țării, cu acoperire de 44%, scrie antena3.ro.

Citește și: Mădălina Cafadaru și Lina Chirilă s-au certat la Chefi la Cuțite:”Ești cu două fețe”

Citește și: Anamaria Prodan și fostul ei iubit, Adrian Iordache, s-au afișat împreună.În ce ipostază au fost surprinși cei doi

Citește și: Vlăduța Lupău a arătat primele imagini cu noua ei casă.Cum a arată dormitorul artistei

Citește și: Cu se ocupă Dan Bordeianu de când a renunțat să mai joace în telenovele:„Nu am visat să mă fac actor'

Eclipsa de Soare din 25 octombrie 2022

Eclipsa de Soare din 25 octombrie 2022. Aceeași sursă mai scrie că eclipsa de Soare va începe la momente diferite. Acestea nu diferă însă foarte mult. Cel mai devreme va începe în partea de N-V a țării, la ora 12:00, iar cel mai târziu în partea de S-E, la ora 12:28.

Conform sursei citate, Luna va acoperi Soarele din partea dreapta-sus. În ceea ce privește durata fenomenului, acesta depinde de procentul de acoperire al Soarelui. Așadar, acolo unde acoperirea va fi mai mare, și durata e mai lungă. În partea de N-V a țării, eclipsa durează 2 ore și 18 minute, iar în N-E 2 ore și 26 de minute.

La ce oră se poate vedea în România

Eclipsa de Soare din 25 octombrie 2022. De asemenea, și maximul eclipsei de Soare are loc la ore diferite. Diferențele nu sunt însă mari, ci doar de câteva minute. Pentru Capitală, maximul se înregistrează la ora 13:38, cu acoperire de 38%.

În restul României, cu maxim 10 minute mai devreme sau mai târziu, după cum anunță Observatorul Astronomic 'Amiral Vasile Urseanu'.

Cum poate fi observată eclipsa de Soare

Eclipsa de Soare din 25 octombrie 2022. Eclipsa de Soare de mâine, 25 octombrie, se va vedea ca parțială din Europa, dar și Nord-Estul Africii și din Asia. Maximul eclipsei va avea loc prin centrul Rusiei, atunci când Soarele va fi acoperit în proporție de 82%.

Fenomenul poate fi observat și fără instrumente astronomice. Pentru a putea privi spre Soare în sigurață, trebuie însă să folosiți un filtru de sudură verde, foarte închis la culoare. Sursa menționată mai sus scrie că cel mai bun filtrul este Mylar. Acesta poate fi achiziționat chiar din magazinele specializate de astronomie.

Nu folosiți ochelari de soare pentru observarea eclipsei de Soare

Totodată, puteți folosi și ochelari de eclipsă, dar în niciun caz ochelari de soare. Pentru a observa eclipsa, priviți către Soare din 5 în 5 minute și veți constata cum marginea Lunii va atinge discul acestuia. Acoperirea maximă va avea loc în momentul de maxim. Atenție, însă, cei ce dețin un instrument astronomic trebuie să dea dovadă de multă precauție în ceea ce privește observarea eclipsei.

Pe lângă cele enumerate mai sus, puteți folosi și o metodă sigură, cea a proiecției. Pentru asta, puneți un carton alb sau o foaie albă în spatele telescopului sau a lunetei, la ocular. Astfel, discul Soarelui va fi proiectat pe foaia respectivă, iar eclipsa va putea fi văzută de mai mulți privitori în același timp. Atunci când se folosește metoda proiecției nu se va folosi niciun filtru. Proiecția poate fi realizată prin prin lunetă sau prin telescop.

Sursă foto: Pixabay

Vezi şi ce este eclipsa de Lună, precum şi ce este eclipsa totală de Soare!

Google News Urmărește-ne pe Google News

Biografiile Vedetelor
Fii la curent cu tot ce se întâmplă cu vedetele tale favorite

Află totul despre vedetele din România, dar și despre celebritățile internaționale: biografii, carieră, filmografie, discografie si viață personală.

Revista VIVA!
Revista VIVA!
Abonează-mă la newsletter Abonează-mă
Buton