De ce se spune Amin la finalul unei rugăciuni și ce înseamnă

 Dumba Gabriela
.

Toate rugăciunile se încheie cu Amin, atât în religia ortodoxă, cât și în cea catolică și chiar în cea musulmană. De ce se spune, totuși, Amin la finalul unei rugăciuni și ce înseamnă acest cuvânt care provine din limba ebraică. Amin este un cuvânt pe cât de simplu, pe atât de puternic.

CITESTE TOATA REVISTA VIVA! DE IULIE, GRATIS, AICI!

Așadar, Amin provine din limba ebraică și, în traducere simplă, acesta înseamnă 'așa să fie' sau 'cu adevărat'. De fapt, termenul nu face altceva decât să întărească o rugăciune și se spune fie la începutul acesteia, fie la finalul ei.

Este o expresie liturgică și apare de 13 ori în Vechiul Testament (pentru prima dată în Cartea Numeri 5,21-22) şi de 119 ori în Noul Testament, din care de 52 de ori în evangheliile sinoptice şi de 25 de ori în Evanghelia după Ioan.

Citește și: Ce dietă ține Bianca Drăgușanu:„Evit cel mai mare drog’

Citește și: Antonia, primul pictorial alături de fiica ei, Maya:„Nu a fost ușor să fiu implicată de la distanță în viața ei’/ EXCLUSIV

Citește și: Jador a făcut accident de mașină. Primele detalii:„Puteam să ajung la spital sau să mor’

Ce înseamnă Amin

Amin spus după rugăciune reafirmă credința celui care o rostește. Cuvântul Amin trebuie rostit încet și cu evlavie, pentru că reprezintă, de fapt, un legământ de credință. Astfel, enoriașii își rostesc încă o dată credința și își iau angajamentul că vor respecta rugăciunea și cuvântul Domnului.

În Biblie, Amin a fost tradus cel mai adesea prin sintagma 'Adevăr vă zic vouă!', pentru că vorbele Mântuitorului reprezentau adevărul cel fără de limite și chintesența cunoașterii.

În cuvântările sale către apostolii, Iisus Hristos rostea adesea mai întâi cuvântul 'amin': 'Amin, amin vă zic vouă!'. În Biblie, expresia a fost tradusă cel mai des prin sintagma 'Adevăr vă zic vouă!', deoarece vorbele Mântuitorului reprezentau adevărul absolut și chintesența cunoașterii.

De asemenea, în Apocalipsa există un pasaj care asociază cuvântul 'amin' cu Fiul Domnului, cel care avea să vină pentru mântuire.

Apocalipsa 3, 14

„Acestea zice Cel ce este Amin, martorul cel credincios şi adevărat, începutul zidirii lui Dumnezeu'.

Acest fragment amintește de Geneză și de forța creatoare a divinității: 'la început a fost cuvântul' și s-a întrupat lumea, iar Fiul Său a fost 'începutul zidirii' unei noi credințe, mai statornice și mai puternice.

Amin, în limbajul bisericesc

Amin este mai mult decât o simplă expresie de întărire a rugăciunilor. Este un cuvânt care trebuie să pornească din inimă și prin care, un credincios adevărat, își deschide singur calea către regatul din Ceruri, cum spune tradiția bisericească, scrie libertateapentrufemei.ro.

Amin, și în limbajul popular

Din limbajul bisericesc, cuvântul Amin a trecut cu ușurință în limbajul popular, unde a căpătat un sens ușor modificat. Se folosește uneori pentru a sublinia că ți-ai terminat cuvântarea și că ai expus cele mai bune și solide argumente.

Amin poate să însemne 'gata', 'asta am avut de zis', 'așa să faci, cum am zis eu'. Tot amin poate să însemne că ai recunoscut că este adevărat un lucru și vei acționa în consecință.

Google News Urmărește-ne pe Google News

Biografiile Vedetelor
Fii la curent cu tot ce se întâmplă cu vedetele tale favorite

Află totul despre vedetele din România, dar și despre celebritățile internaționale: biografii, carieră, filmografie, discografie si viață personală.

Revista VIVA!
Revista VIVA!
Abonează-mă la newsletter Abonează-mă
Buton