Cum poate fi obținută indemnizația pentru însoțitor în cazul pensionarilor de invaliditate. Persoanele cu invaliditate au dreptul să primească o indemnizație pentru însoțitori. Pentru acest drept, trebuie îndeplinite anumite condiții. Iată care sunt acestea!
CITEȘTE REVISTA VIVA! DE IANUARIE, GRATIS, AICI!
Cum poate fi obținută indemnizația pentru însoțitor în cazul pensionarilor de invaliditate. Ca urmare a majorării punctului de pensie, din ianuarie a crescut si indemnizația pentru însotitor. Aceasta se oferă pensionarilor de invadilitate de grad I.
Această indemnizație se acordă, în afara pensiei, celor care beneficiază de pensie de invaliditate și nu au cerut un asistent personal. Indemnizația pentru însoțitor se acordă și după ce persoanele trec de la pensie la invadilitate la pensia pentru limita de vârstă.
Citește și: Pensii mai mari cu 10% pentru o categorie de seniori români. Când se aplică măsura
Citește și:De ce acte aveți nevoie pentru dosarul de pensionare în 2023
Cum poate fi obținută indemnizația pentru însoțitor în cazul pensionarilor de invaliditate
Pensionarii cu invaliditate de gradul I primesc o indemnizație pentru însoțitori. Așadar, potrivit legii 263/2010 pensionarii cu invaliditate de gradul I au dreptul să primească o indemnizație pentru însoțitor. Valorea indemnizației pentru însoțitor este de 80% din valorea unui punct de pensie. De la 1 ianuarie 2023, punctul de pensie a ajuns la 1.785 de lei, ceea ce înseamnă că indemnizația este de 1.428 de lei.
Această sumă de bani este oferită din bugetul de stat. Pensionarii de gradul I de invaliditate care beneficiează de pensie de invaliditate în mai multe sisteme de asigurări sociale, indemnizația de însotior se acordă de ultimul sistem în aceștia au fost asigurați. Mai mult, de această pensie pot beneficia persoanele care și-au pierdut total sau jumătate din capacitatea de muncă.
Cum puteți beneficia de această pensie de invaliditate
Persoanele care vor să beneficieze de pensia de invaliditate trebuie să depună, la casele de pensii, o cerere în acest sens. De asemenea, aceștia pot depune carnetul de muncă, actele de stare civilă, decizia medicală și multe alte documente. Pentru evaluarea capacității de muncă, cererea și documentele medicale ale solicitantului se depun la cabinetul de expertiză medicală. De subliniat este faptul că cei care doresc această indemnizație trebuoe să depună documentele la expertiza medicală din cadrul teritoriale de pensii componente, în funcție de domiciliul solicitantului.
Pensionarii vor fi supuși unui control medical, periodic, în funcție de afecțiunea de care suferă. Pensia de invaliditate devine pensie pentru limita de vârstă la data îndeplinirii condițiilor pentru acordarea pensiei pentru limita de vârstă. Potrivit avocatnet.ro, indemnizația pentru însoțitor este oferită pensionarilor de invaliditate gradul I și se menține pe durata acordării pensiei pentru limită de vârstă.
Tipuri de invaliditate
În funcție de gradul reducerii capacității de muncă, invaliditatea este:
– de gradul I – pierderea totală a capacității de muncă și a capacității de autoîngrijire;
– de gradul II – pierderea totală a capacității de muncă, cu păstrarea capacității de autoîngrijire;
– de gradul III – pierderea a cel puțin jumătate din capacitatea de muncă, persoana putând să presteze o activitate profesională, corespunzătoare a cel mult jumătate din timpul normal de muncă.
Pensionarii pot beneficia de această pensie dacă:
– au sau au avut calitatea de asigurat al sistemului public de pensii;
– și-au pierdut cel puțin jumătate din capacitatea de muncă;
– starea sănătății acestora a fost încadrată într-un grad de invaliditate prin decizie emisă de către medicul expert al asigurărilor sociale;
– au vârsta mai mică decât vârsta standard de pensionare.