Coronavirusul produce 5 tipuri de iritații ale pielii, care i-au șocat pe medici. Ce înseamnă "Degetul COVID" și cum arată

 Dumba Gabriela
.

Pe lângă simptomele specifice – febră, tuse, dureri musculare, medicii au identificat și 5 tipuri de iritații, inclusiv „degetul COVID', care îi afectează pe unii pacienți infecați cu noul coronavirus.

corona-5086496_1280-3corona-5086496_1280-3

Până acum, medicii au notat în mai multe rapoarte despre „piciorul COVID' sau „degetul COVID”, o erupție cutanată care apare pe picioarele pacienților chiar și absența altor simptome și care seamănă cu o degerătură.

Potrivit cercetătorului Ignacio Garcia – Doval, cea mai frecventă formă de erupție cutanată întâlnită au fost mai multe denivelări mici și roșii, care tind să apară pe trunchi.

„Este ciudat să vezi erupții diferite – iar unele dintre ele sunt destul de specifice. De obicei apare mai târziu, după manifestarea respiratorie a bolii, deci nu ajută la diagnosticarea pacienților', a spus dr. Garcia-Doval pentru BBC.

Dermatologii spanioli, care au analizat 375 cazuri, au identificat cinci tipuri de erupții cutanate:

  1. Leziuni asimetrice, asemănătoare degerăturilor, la mâini și picioare, care pot da mâncărimi sau pot fi dureroase. În general, aceste leziuni au fost observate la pacienții mai tineri, țin în medie în jur de 12 zile, apar târziu în cursul bolii și sunt asociate cu infecții cu simptome ușoare. Acestea au reprezentat 19% din numărul total de cazuri, citează Libertatea.
  2. Erupții de pustule mici, adesea însoțite de mâncărimi, apărute pe trunchi și membre. Astfel de erupții au putut fi observate la pacienții de vârstă mijlocie, țin în jur de 10 zile și apar înaintea altor simptome (9%).
  3. Pete de culoare albă sau rozalie, care arată precum iritația provocată de urzică și care sunt însoțite adesea de mâncărimi. În general apar pe corp, uneori chiar și în palme (19%).
  4. Maculopapule – mici umflături roșii care apar în 47% dintre cazuri. Țin în jur de 7 zile și apar deodată cu alte simptome, dar tind să se manifeste la pacienții cu infecții mai severe.
  5. Necroza a fost observată în 6% din cazuri. Pielea avea culoarea roșie sau albastră, cu aspect de pânză de păianjen. Este un semn de proastă circulație a sângelui. Necroza a apărut la pacienții mai în vârstă care sufereau de afecțiuni severe.

Cercetătorii țin să sublinieze însă că erupțiile pot avea multe cauze și că poate fi dificil să le diferențiezi fără expertiză medicală.




 

Google News Urmărește-ne pe Google News

Biografiile Vedetelor
Fii la curent cu tot ce se întâmplă cu vedetele tale favorite

Află totul despre vedetele din România, dar și despre celebritățile internaționale: biografii, carieră, filmografie, discografie si viață personală.

Revista VIVA!
Revista VIVA!
Abonează-mă la newsletter Abonează-mă
Buton