Oamenii de știință au descoperit că noul coronavirus din China are două forme, S și L, ultima dintre ele fiind și cea mai gravă. Potrivit specialiștilor, în cazurile înregistrate până acum în România predomină forma L a coronavirusului, care afectează în special bărbații.
„Sunt două forme a coronavirusului, una mai uşoară şi una mai complicată. Evident, în Italia este forma mai complicată, L, care este şi în România. Bărbaţii sunt mai expuşi decât femeile. În principal, plămânul este afectat de acest virus şi în mod secundar celelalte organe', a afirmat Adrian Streinu Cercel la Antena 3.
Într-un studiu preliminar, experţii de la Universitatea Peking şi Institutul Pasteur din Shanghai au descoperit că o formă mai agresivă a noului coronavirus a fost întâlnită în circa 70% dintre mostrele analizate, în timp ce 30% au fost generate de un tip de coronavirus mai puţin grav, denumit „tipul S'. Tipul mai agresiv a fost denumit „tipul L' de coronavirus.
„Omul se sufocă văzând cu ochii'
„Plămânul este cel care permite accesul oxigenului în alveole (…) şi din păcate acest virus (coronavirusul SARS-CoV-2 care provoacă boala COVID-19 n.r.) nu face altceva decât dezlipeşte pneumocitele, celulele care sunt specifice plămânului, de pe membrana bazală şi practic fără pneumocite nu se poate face acest transfer de gaze. Practic omul se sufocă văzând cu ochii. Şi atunci, în terapie intensivă, noi intervenim cu un aparat de ventilaţie special, plus suport respirator de plămân artificial şi practic scoatem sângele din organismul pacientului, îl trecem prin nişte filtre şi pe urmă în reintroducem oxigenat, evident că aceste proceduri se fac cu nişte costuri care sunt uriaşe, dar reuşim să salvăm vieţi', a precizat profesorul doctor Adrian Streinu-Cercel, potrivit descopera.ro.
Citeste si:
Coronavirus în România. Câte cazuri sunt până acum
NU vă tratați acasă! Lista medicamentelor pe care le primesc românii diagnosticați cu coronavirus