Ce alimente trebuie să avem în casă, în cazul unui cutremur: "Mâncarea pentru urgențe ar trebui să ne ajungă câteva zile"

 Radulescu Ruxandra
.

Ce alimente trebuie să avem în casă, în cazul unui cutremur. Seismele care au avut loc recent în România, preceedate de dezastrul cutremurului de 7,8 pe scara Richter, din Tăurcia, a determinat tot mai multe persoane să se gândească la măsuri în cazul unui astfel de fenomen. Există anuite alimente pe care este necesar să le avem în casă, atât în caz de cutremur sau de război, întrucât sunt mai puțin perisabile.

CITEȘTE REVISTA VIVA! DE IANUARIE, GRATIS, AICI!

Ce alimente trebuie să avem în casă, în cazul unui cutremur. Evenimentele din ultima vreme, a determinat tot mai mulți români să se gândească la modalități de supraviețuire în cazul unui cutremur puternic, sau al unui război. Alimentele cu termen lug de valabilitate, cum ar fi conservele, sau cerealele, de tipul orezului, sunt extrem de necesare. De asemene, putem face stocuri de fructe oleaginoase, cum ar fi nucile sau alunele, sau fructe uscate. Iată câteva sfaturi extrem de utile din partea nutriționistului Cristi Mărgărit.

Ce alimente trebuie să avem în casă, în cazul unui cutremur

Nutriționistul Cristi Mărgărit ne recomandă că, în cazul unui cutremur, este bine să avem în casă alimente ce ar trebui să ajungă pentru 2-3 luni, iar în acest caz, conservele sunt importante.

Avem două categorii: alimentele pentru stocul de rezervă (termen mediu și lung) și alimentele pentru situații de urgență (termen scurt). Stocul pe termen lung consider că ar trebui să asigure minimul necesar (caloric și proteic) pentru familie, timp de 2-3 luni. Poate să pară excesiv însă există și utilitate privind protecția față de creșterile de prețuri, de exemplu. Mâncarea pentru urgențe ar trebui să ne ajungă câteva zile, până situația de criză se ameliorează și avem acces la mâncare.

Citește și: Încă un cutremur în România, pe 14 februarie. 160 de replici după cutremurul din Gorj

Citește și: Armin Nicoară, traumatizat de cutremurele de zilele trecute. Claudia Puican a avut atacuri de panică: „Locuim în Timișoara, la etajul 6…'

Acest stoc de mâncare poate fi inspirat din ce țineau în mod tradițional peste an strămoșii nostri: alimente dense nutritiv, uscate sau conservate, nu neapărat gata de a fi mâncate. De preferat să nu necesite refrigerare sau congelare. Evident, aici conservele vor fi pe primul loc dar pot fi completate cu alte categorii de alimente', spune Cristi Mărgărit pe blog.

Conservele de carne, o sursă bogată de proteine, în momente critice

Cristi Mărgărit pune accent pe consumul proteinelor în perioade critice, de aceea recomandă provizii ce includ conserve de pește, sau carne gătită.

În casa noastră ar trebui să se găsească în primul rând conservele cu pește, carne, care conțin proteine ușoare și sunt ușor de mâncat . Aici putem include și carnea la garniță, cârnații uscați/afumați. „Există și tipuri de brânză maturată, în saramură, care nu necesită păstrarea în frigider. Observăm că majoritatea conțin și grăsime, lucru util în acest caz, pentru că ea reprezintă cea mai densă sursă de energie. Chiar și conservele de pește (de exemplu ton) ar fi bine să fie în ulei, de măsline, dacă este posibil', adaugă specialistul.

Cerealele precum orezul și pastele nu trebuie să lipsească din casă

Expertul în nutriție sibliniază faptul că în cazul unor situații precum cutremur sau război, avem nevoie și de provizii de cereale, mai ales orezul și pastele, care sunt puțin perisabile și pot fi păstrate foarte bine în pungi.

Leguminoasele sunt acele boabe' care au un aport mare de proteine, carbohidrați și fibre, care vor susține sănătatea tubului digestiv și imunitatea. Fasolea, mazărea, lintea, năutul sunt cele mai la îndemână. Orezul Se găsește și la pungi de câteva kilograme, sigilate. Putem folosi și pungile vidate dacă vrem să porționăm mai exact. Față de făină și mălai are avantajul că se păstrează mult mai ușor. Civilizații întregi au supraviețuit și multe războaie au fost câștigate datorită orezului. O altă variantă sunt pastele (inclusiv tăițeii instant'), dar ele ocupă un volum mai mare.„, mai menționează Cristi Mărgărit pe blogul său.

FOTO: Pixabay

Citește și: Cele mai puternice cutremure din Europa

Ce sunt plăcile tectonice. Plăcile tectonice ale Pământului și deplasarea lor


Google News Urmărește-ne pe Google News

Biografiile Vedetelor
Fii la curent cu tot ce se întâmplă cu vedetele tale favorite

Află totul despre vedetele din România, dar și despre celebritățile internaționale: biografii, carieră, filmografie, discografie si viață personală.

Revista VIVA!
Revista VIVA!
Abonează-mă la newsletter Abonează-mă
Buton