Când se vopsesc ouăle roșii de Înălțarea Domnului

 Dumba Gabriela
.

De Înălțarea Domnului se vopsesc ouă roșii și se dau merinde de pomană în amintirea celor care au trecut la cele veșnice. Înălțarea Domnului are loc anul acesta joi, 10 iunie, la 40 de zile de la Învierea Domnului sau Sfintele Paști.

CITESTE TOATA REVISTA VIVA! DE MAI, GRATIS, AICI!

Dacă ouăle de Paște se vopsesc în Joia Mare, când vine vorba despre Înălțarea Domnului sau Ispas, așa cum se numește în popor această zi specială, ouăle se vopsesc chiar în ziua sărbătorii.

Este ultima zi din an în care se mai practică acest obicei de vopsire.

Ce se face cu ouăle roșii de Înălțare

Ouăle roșite proaspăt se duc la biserică pentru a fi sfințite de preot. Ulterior, la sfârșitul slujbei, credincioșii le împarte celor sărmani alături de pachete care conțin preparate specifice praznicului.

Pe lângă ouăle roșii, oamenii pun în pachete pască, plăcintă, pâine, ceapă verde sau rachiu. De asemenea, nu lipsește nici cozonacul proaspăt sau alte alimente îndrăgite de cei trecuți la cele veșnice, potrivit fanatik.ro.

Mormintele rudelor, cât și mormintele părăsite se împodobesc cu frunze de paltin în această zi. În felul acesta răposații se vor odihni în pace și strigoii vor fi alungați din cimitire.

Citește și: Top 4 cele mai romantice zodii

Citește și: Zodii incompatibile.Zodiile care nu trebuie să formeze un cuplu

Citește și: Ce dietă ți se potrivește în funcție de zodie

Tradiții și obiceiuri de Înălțarea Domnului

Tradiția amintește că în această zi cerurile sunt deschise, iar sufletele morților, care au venit în ziua de Paște la casele în care au trăit o viață întreagă, se înalță din nou la cer. Alimentele date de pomană în ziua de Înălțare reprezintă merindele necesare pentru călătoria de întoarcere.

În numeroase localități din Muntenia, bărbații păstrează o tradiție legată de frunzele de nuc. Acestea se leagă la brâu pentru a nu avea dureri de spate.

O veche tradiție populară spune că gospodarii trebuie să împodobească ferestrele casei cu frunze de leuștean, o plantă cu rol protector împotriva pagubei și a bolilor pe parcursul anului. Tot pe 10 iunie se culeg florile și ramurile unor plante apotropaice.

Se crede că paltinul, nucul, alunul și leușteanul au puteri vindecătoare dacă sunt culese de Înălțarea Domnului, de aici și diferite practici care au mare legătură cu ele pentru că au efecte de protejare împotriva vrăjilor și spiritele rele.

Google News Urmărește-ne pe Google News

Biografiile Vedetelor
Fii la curent cu tot ce se întâmplă cu vedetele tale favorite

Află totul despre vedetele din România, dar și despre celebritățile internaționale: biografii, carieră, filmografie, discografie si viață personală.

Revista VIVA!
Revista VIVA!
Abonează-mă la newsletter Abonează-mă
Buton