Anghinarea nu este o legumă foarte populară în România, însă este extrem de nutritivă, bogată în vitamine și cu beneficii incontestabile pentru sănătatea inimii și a ficatului, dar și în prevenția cancerului. Anghinarea are, totuși, și câteva contraindicații.
CITESTE TOATA REVISTA VIVA! DE IANUARIE, GRATIS, AICI!
Anghinarea este bogată în vitaminele A, C, K, alături de potasiu, magneziu, acid folic, zinc, calciu și fier. De asemenea, este o sursă ideală de fibre, un tip de carbohidrați care oferă senzația de sațietate și scade riscul de apariție a bolilor precum diabetul. Aproximativ 128 de grame de anghinare conțin 7 grame de nutrienți esențiali și oferă o treime din necesarul zilnic de fibre. În plus, are puține calorii, doar 60.
Valorile nutritive ale anghinarei
Anghinarea se cultiva in special pentru frunzele sale care au un continut de aproximativ 0,2-0,3% cinarina (un puternic antioxidant cu actiune hepatoprotector), pentru principiile amare azulenogene care ajuta in detoxifierea ficatului, pentru enzime, sarurile de potasiu, magneziu s.a. Fiind asemanatoare cu un ciulin, anghinarea are 80% apa, restul ingredientelor fiind reprezentate de:
- proteine - aproximativ 4%;
- grasimi – aproximativ 0,1%;
- carbohidrati – aproximativ 15%.
Conform USDA National Nutrient Database o anghinare medie de aproximativ 120 g contine:
- Valoare nutritiva – 60 kcal;
- Proteine – 4 g;
- Carbohidrati – 19 g;
- Fibre – 9,1 g;
- Calciu – 76 mg;
- Fier – 2,2 mg;
- Potasiu – 595 mg;
- Sodiu – 160 mg;
- Fosfor – 12% din DZR (doza zilnica recomandata);
- Vitamina A – 267 UI;
- Vitamina C – 25% din DZR;
- Vitamina K – 24% din DZR;
- Vitamina B1 – 6% din DZR;
- Vitamina B2 – 5% din DZR;
- Vitamina B3 – 7% din DZR;
- Vitamina B6 – 11% din DZR;
- Vitamina B9 – 22% din DZR.
Citește și:
Ce se întâmplă în corpul tău dacă bei cafea pe stomacul gol
Care sunt alimentele cu grăsimi bune și cum să le consumi
Câte calorii conține fiecare tip de pâine și care este cea mai bună pentru dietă
Ce beneficii are anghinarea
Anghinarea sprijină sănătatea digestiei. Bogată în nutrienți, anghinarea crește și stimulează masa fecalelor, iar acest aspect este esențial persoanelor care se confruntă cu constipația, informează Clinica Mayo. De asemenea, în cazul celor care se confruntă cu diaree, gaze sau dureri, anghinarea ajută la ameliorare acestor probleme.
Fibrele solubile au grijă de sănătatea inimii, iar asta pentru că luptă împotriva colesterolului rău LDL. Fiind bogate în potasiu, ajută la reducerea tensiunii arteriale și reduce riscul de boli cardiovasculare, informează Centrul de Prevenție și Control al Bolilor, citat de csid.ro.
Antioxidanții ajută la combaterea stresului oxidativ și, pentru că anghinarele sunt bogate în antioxidanți inclusiv vitaminele A și C și fier, această legumă ajută în acest sens.
Specialistii spun ca frunzele de anghinare au proprietati hepatoprotectoare si totodata acestea stimuleaza functia hepatica. In plus, au si o actiune care determina cresterea debitului de bila pe care o secreta organismul.
Avand un efect pozitiv asupra nivelului de colesterol din sange, anghinarea poate influenta si nivelul tensiunii arteriale.
Ceaiul de anghinare poate fi utilizat ca adjuvant in protejarea celulei hepatice, in mentinerea concentratiei normale a colesterolului si a grasimilor din sange sau in reglarea tranzitului intestinal. Indicat este ca ceaiul sa nu se utilizeze fara recomandarea medicului specialist.
Pe langa beneficiile specificate anterior, anghinarea ofera suport si in cazul urmatoarelor manifestari:
- Senzatie de greata si balonare;
- Constipatie;
- Disconfort abdominal;
- Inapetenta (lipsa poftei de mancare);
- Hepatita cronica;
- Ciroza hepatica;
- Ateroscleroza;
- Hipercolesterolemie;
- Anorexie;
- Hipertensiune arteriala.
Contraindicatiile pentru anghinare
Specialistii spun ca anghinarea nu este recomandata in obstructia biliara si in cazurile grave de insuficienta hepatocelulara. Nu se recomanda folosirea preparatelor din anghinare pentru a trata litiaza biliara. Nu e indicata femeilor care alapteaza.