Justitia elvetiana a decis: regizorul va fi eliberat pentru o cautiune de 3 milioane de euro, cu conditia unei rezidente permanente,in Gstaad.
„The Fearless Vampire Killers, parodia sa la clasicele filme cu vampiri, in care a si jucat, avea sa-i schimbe destinul. Asa a cunoscut-o pe Sharon Tate, frumoasa protagonista. Se pare ca Polanski a avertizat-o de la bun inceput ca-i va fi infidel, iar Sharon s-a conformat, sperand ca-l va schimba. Anturajul ei stia povestea. „Eu si Roman avem o intelegere. El ma minte, iar eu ma fac ca-l cred. Probabil ca nici Polanski insusi nu ar putea spune daca aceasta dragoste a fost binecuvantare sau blestem. In vara lui 1969, pe cand artistul se afla la Londra, Sharon, insarcinata in opt luni si jumatate, a fost ucisa cu sange rece, alaturi de alti amici, de un grup fanatic, „Charles Mansons Family. In autobiografia din 1984, „Roman by Polanski, regizorul marturisea ca moartea sotiei insarcinate l-a schimbat dintr-un optimist incurabil intr-un pesimist fara salvare. Crimele comise chiar la casa celor doi din L.A. au declansat panica. Oamenii instariti si-au trimis copiii din oras, si-au luat pistoale, si-au angajat garda de corp. Polanski a acordat un interviu amplu revistei Life, lasandu-se fotografiat chiar in livingul in care sotia sa tocmai fusese ucisa. Condamnat de multi pentru acest gest, regizorul a argumentat ca a dorit sa socheze in mod intentionat, in speranta ca cineva va veni cu o informatie despre asasini. Intr-un sfarsit, criminalii au fost arestati, iar Polanski s-a intors in Europa, renuntand la toate bunurile care ii aminteau de dureroasa experienta. Zece ani mai tarziu, in 1979, a lansat filmul „Tess, in amintirea lui Sharon, care ii lasase cartea lui Thomas Hardy pe noptiera inainte sa moara, cu mesajul ca ar putea face o ecranizare dupa roman. Rolul principal i-a revenit actritei Nastassja Kinski, pe atunci in varsta de 15 ani, cu care Polanski a avut o idila pana la incheierea filmarilor. Amintirile triste legate de sotia ucisa aveau sa fie rascolite in 2004, cand regizorul a dat in judecata celebra revista Vanity Fair pentru defaimare. Revista publicase declaratia unui jurnalist care l-a acuzat pe Polanski ca i-ar fi facut avansuri unul model chiar la funeraliile sotiei, promitandu-i ca are sanse sa ajunga urmatoarea Sharon Tate.
Daca in procesul cu Vanity Fair a avut castig de cauza, nu acelasi lucru putem spune despre acuzatiile de viol pentru care a stat o vreme dupa gratii. In martie 1977, artistul realiza o sedinta foto cu adolescente pentru Vogue Hommes International. Samantha Geimer, de 13 ani, l-a acuzat ca ar fi drogat-o si apoi a intretinut relatii sexuale cu ea. Inainte ca instanta sa ia o decizie finala, in 1978 Roman a fugit din Statele Unite, unde nu s-a mai intors niciodata. Ei nu l-au uitat pe el si in septembrie 2009, pe cand regizorul se afla la Z¼rich, la Festivalul de Film, i-au pus catusele. In ciuda cererilor repetate de repunere in libertate si al faptului ca presupusa victima si-a retras acuzatiile, justitia elvetiana a preferat sa-l tina in detentie. Vedete precum Woody Allen, Penelope Cruz, Martin Scorsese, Tilda Swinton au cerut sa fie eliberat. Whoopy Goldberg a fost aratata cu degetul pentru ca i-a luat apararea intr-un mod oarecum hilar. „Nu a fost chiar viol, viol. A fost altceva, nu cred ca este vorba despre viol. Se pare ca, totusi, lucrurile nu sunt chiar atat de grave precum se crede. Ministrul elvetian al Justitiei a dat asigurari ca cineastul risca o pedeapsa maxima de doi ani. Una peste alta, Roman Polanski este un om caruia i-a placut viata. Nu s-a sfiit sa recunoasca ca ii plac fetele foarte tinere (ca tuturor, de altfel, dupa cum a declarat la un moment dat), ca ii place sa schieze beat, ca intr-un moment de depresie in anii 60, a luat LCD, ca nu a fost niciodata un barbat fidel. Viata, insa, nu l-a placut prea mult pe el.
Oana Popoiag