Paul Newman - Cei mai frumosi ochi albastri

 Revista VIVA
.

Fiind ajutat de un fizic fara cusur si de o atitudine foarte masculina, Paul Newman si-a accentuat barbatia prin rolurile de baiat rau pe care le-a interpretat.

Apoi a cunoscut-o pe Joanne Woodward, de care s-a indragostit imediat. Desi recunoscut ca un tip cerebral, in 1958, Paul Newman a divortat de Jackie, cu care avea trei copii, doua fete si un baiat (mort in 1978 din cauza unei supradoze), si in acelasi an s-a casatorit cu Joanne. Impreuna au jucat in filme ca „The Long Hot Summer (1958), „From the Terrace (1960), „Paris Blues (1961), „WUSA (1970), „Mr. And Mrs. Bridge (1991), iar in 1968 Paul a regizat „Rachel, Rachel, in care Joanne juca rolul principal, si pentru care a fost nominalizat la Oscar la sectiunea Cel mai bun regizor. La aceleasi premii, a fost onorat de-a lungul carierei cu noua nominalizari, si a primit celebra statueta pentru rolul din filmul „The Color of Money (1986).

Paul Newman, Elizabeth Taylor
Cu Elyzabeth Taylor in „O pisica pe acoperisul fierbinte” (1958)

Dupa numeroase nominalizari la Oscar, in 1987 Newman a luat marele premiu. La primirea trofeului, actorul a declarat: „Castigarea acestui premiu e ca atunci cand alergi 80 de ani dupa o femeie. In sfarsit, ea se opreste, dar tu ii spui: «Imi pare foarte rau. Sunt tare obosit!».

Si tocmai pentru ca proiectele la care au lucrat impreuna nu erau putine, lumea s-a intrebat cum de relatia lor functioneaza atat de bine si in particular si pe platourile de filmari. „Colaborarile profesionale dintre soti au avantajele si dezavantajele lor. Dar cel mai mare avantaj este ca ai ocazia sa lucrezi cu omul pe care il cunosti cel mai bine. Am auzit multi oameni spunand ca nu ar putea lucra niciodata cu sotul sau cu sotia. Si atunci ma gindesc: «Cum de sunteti casatoriti? Daca nu puteti lucra impreuna, ce iubire va leaga?», declara Joanne intr-un interviu din 1991.

Paul Newman isi alegea rolurile cu atentie, nu se grabea sa accepte prima propunere care i se facea. Asa se face ca la capitolul filmografie exista o continuitate fireasca a productiilor in care a jucat si o consecventa aproape ireala. A fost anti-erou in „Cool Hand Luke (1967), iar in „Butch Cassidy si Sundance Kid (1969) a jucat rolul unui proscris.

Paul Newman a fost si un filantrop celebru. A infiintat Newmans Own, o linie de produse alimentare, in special sosuri, banii fiind donati in scopuri caritabile. Sumele pe care reusea sa le ofere celor nevoiasi erau destul de consistente, Newman spunand in gluma ca se simte jenat ca sosul de salate are incasari mai mari decat filmele lui. A doua mare pasiune a lui Paul Newman au fost cursele de masini, la care participa asiduu in ciuda opozitiei lui Joanne. „Sotia mea m-a sprijinit intotdeauna neconditionat. Chiar si in cursele de masini, pe care le uraste. Pentru mine, asta inseamna iubire. Atat de frumos vorbea Paul Newman despre cea care i-a stat alaturi 50 de ani, in ciuda tuturor tentatiilor din cetatea filmului.

Claudia Cosma

 

Google News Urmărește-ne pe Google News

Biografiile Vedetelor
Fii la curent cu tot ce se întâmplă cu vedetele tale favorite

Află totul despre vedetele din România, dar și despre celebritățile internaționale: biografii, carieră, filmografie, discografie si viață personală.

Revista VIVA!
Revista VIVA!
Abonează-mă la newsletter Abonează-mă
Buton