Andy Warhol - Ciudatul care a vrajit lumea

 Revista VIVA
.

Michael Jackson by Andy WarholUnul dintre starurile carora Warhol le-a facut portretul in stil pop art a fost Michael Jackson. Portretul a fost realizat in perioada succesului nebun al albumului „Thriller, in 1984, si a fost scos la licitatie imediat dupa moartea megastarului, suma de pornire fiind de 800 de milioane de dolari.

Arta pe intelesul tuturor

Dupa 1960, Andy a inceput sa utilizeze tehnici precum serigrafia sau tiparul fotomecanic. Mergand pe ideea ca arta trebuie sa fie accesibila, Warhol a ridicat cutiile de supa Campbell si sticlele de Coca-Cola la rang de capodopere pop art. De altfel, artistul dezvoltase o intreaga filosofie despre celebrul brand de racoritoare, simbol absolut al culturii de masa americane: „Practic, in esenta, oamenii bogati cumpara aceleasi lucruri ca si saracii. Gandeste-te ca, la fel ca tine, presedintele SUA bea Coca-Cola, Liz Taylor bea Cola. O sticla de Coca-Cola va avea acelasi gust, indiferent cine ai fi.

Ecourile copilariei in care obisnuia sa colectioneze postere cu vedete incep sa se reflecte in reproducerile inconfundabile ale portretelor unor staruri precum Marilyn Monroe, Elvis Presley, Elizabeth Taylor sau Muhammad Ali. Cum munca sa devenea din ce in ce mai profitabila, Andy si-a deschis celebrul studio „The Factory, un spatiu reprezentativ al lumii mondene newyorkeze, alaturi de cunoscutul club „Studio 54. Bob Dylan, John Lennon, Truman Capote, Mia Farrow erau prezente constante in universul avangardist al artistului. Spatiul generos al studioului ii permitea sa faca tot felul de filme experimentale, precum „Sleep, „Kiss „Blow Job sau „Chelsea Girls.

Marlyn Monroe by Andy WarholTeoria glontului „magic

Cu timpul a inceput sa si produca filme, pana intr-o buna zi cand o intamplare i-a diminuat considerabil elanul creator. Una dintre persoanele aparent stabile mintal din anturajul sau, Valerie Solanas, s-a suparat pe Warhol ca nu a acceptat un scenariu stralucit si, prin urmare, l-a impuscat. Ca prin minune, desi a petrecut mult timp la terapie intensiva, Andy a scapat cu viata, fiind mai norocos decat bunul sau prieten, John Lennon, care avea sa fie rapus de un glont 12 ani mai tarziu. Evenimentul a devenit subiectul unui film realizat in 1996, „I shot Andy Warhol. Tristetea legata de soarta se reflecta adeseori in declaratiile sale: „Care e treaba cu viata, in fond? Te imbolnavesti si mori. Si cam asta ti-a fost. Tot ce poti face e sa-ti umpli timpul pe care il ai la dispozitie. A avut timp pana in 1987, cand fatalitatea de care se temea Andy si-a spus cuvantul. Ce nu a reusit un glont furios, a reusit o interventie de rutina la vezica biliara.
 

Google News Urmărește-ne pe Google News

Biografiile Vedetelor
Fii la curent cu tot ce se întâmplă cu vedetele tale favorite

Află totul despre vedetele din România, dar și despre celebritățile internaționale: biografii, carieră, filmografie, discografie si viață personală.

Revista VIVA!
Revista VIVA!
Abonează-mă la newsletter Abonează-mă
Buton