Vali Sterian ar fi împlinit 70 de ani. Ducu Bertzi face dezvăluiri emoționante: „A fost un protestatar până în ultima clipă a vieții”

 Dumba Gabriela
.

Vali Sterian ar fi împlinit 70 de ani pe 21 septembrie. Vali Sterian s-a stins pe 16 septembrie 2000, la doar 47 de ani. Pe 21 septembrie, rebelul muzicii folk ar fi împlinit 70 de ani, iar bunul său prieten Ducu Bertzi a rememorat momentele trăite împreună. Artistul a dezvăluit câteva amintiri din comunism, punctând faptul că Vali Sterian a fost un protestatar până în ultima clipă a vieții.

CITEȘTE REVISTA VIVA! DE AUGUST, GRATIS AICI!

Pe 21 septembrie 2022, Vali Sterian ar fi împlinit 70 de ani. Vali Sterian a pierdut lupta cu o boală nemiloasă, în urmă cu 22 de ani, cu doar cinci zile înainte de a împlini 48 de ani. Ducu Bertzi își amintește cu nostalgie de spiritul liber al lui Vali Sterian, de felul în care reușea să electrizeze publicul 'Cenaclului Flacăra' și curajul de care a dat dovadă până în ultima clipă a vieții sale.

131041324_3569353466474449_247680237657778948_n131041324_3569353466474449_247680237657778948_n

Vali Sterian ar fi împlinit 70 de ani

Ducu Bertzi a povestit despre admirația pe care i-a purtat-o, de-a lungul anilor, lui Vali Sterian. Au filmat împreună în TVR, dar au fost colegi, ceva vreme, și la 'Cenaclul Flacăra'.

'Vali a fost un protestatar permanent. A fost așa mereu, așa era spiritul lui, așa a fost și așa a rămas neschimbat, până în ultima clipă a vieții. Atât el cât și alți soliști folk aveau și cântece hai să le spun de protest. Așa au avut și Victor Socaciu și Vali Sterian. În anii comunismului, însă, toate textele ne erau luate la puricat.

De exemplu, la melodia mea, 'M-am îndrăgostit numai de ea', mi s-a cerut, la înregistrări, să scot de acolo un cuvânt sau două, că cică îndemnam la părăsirea căsniciei. Aveam în text ceva de genul 'Am plecat, mi-am zis sunt liber!'.

A trebuit să scot cuvântul 'liber'. Prima variantă, înainte de anii 90, așa e, cenzurată, dar după Revoluție am revenit la varianta integral originală', a declarat Ducu Bertzi pentru ego.ro.

Ducu Bertzi, amintiri din comunism cu Vali Sterian

Ducu Bertzi a făcut și alte dezvăluiri din culisele vieții de artist, când muzica folk era ascultată doar la casele de cultură.

Trebuie să vă spun că era un circuit al cântăreților, înainte de Revoluție. De pildă, nu ne lăsau să cântăm la Sala Palatului, nu erau spectacole folk. Noi activam la casele de cultură, acolo se țineau concertele de rock și de folk, acolo cânta și Vali Sterian, era sufletul întâlnirilor cu publicul.

În televiziune, ne mai invitau, dar când ne vedeau pe mine și pe Vali cu plete, ne puneau să ne prindem părul la spate, cu agrafe, așa mai păcăleam.

Și La Casa Eliad a fost un loc unde ne adunam cu toții, ne serbăm zilele de naștere, apoi tot acolo făceam și spectacolele comemorative și parastasul celor plecați dintre noi, și pe al lui Vali tot acolo l-am organizat. Din păcate, Casa Eliad nu mai funcționează acum în acel format', a mai spus Ducu Bertzi.

Citește și: Prima decizie majoră luată de Prințul Charles în calitate de Rege, după moartea Reginei Elisabeta a II-a

Citește și: Ce probleme de sănătate a avut Regina Elisabeta de-a lungul timpului.Multe au fost ținute secret

Citește și: Primele imagini cu regina Elisabeta a II-a după ce s-a vehiculat că este grav bolnavă

Ce povestește Ducu Bertzi din perioada Cenaclul Flacăra

Ducu Bertzi s-a intersectat cu Vali Sterian și la 'Cenaclul Flacăra', marea manifestare artistică din 'Epoca de Aur', desfășurată în perioada 1973- 1985, și condusă de poetul Adrian Păunescu:

'Să nu credeți că și-a cumpărat cineva vreo casă din banii de la cenaclu, dar se câștiga bine. Eram plătiți după niște norme clare, Adrian Păunescu ne-a trecut la alte categorii de plată, ca să ne dea mai mulți bani. Erau categoriile solist 1, 2, 3, dar nu eram toți la același preț. Se respecta legea, statele de plată se făceau împreună cu UTC-ul, aveau reglementări clare.

A fost și o perioadă în care Adrian Păunescu nu ne mai dădea banii în fiecare seară, pentru că unii îi cheltuiau imediat, așa că îi păstra într-un seif și ne dădea cam de două ori pe lună, ca un salariu. Îți mai luai și câte o amendă. Îl deranja lipsa de punctualitate, dar și neatenția pe scenă.

De exemplu, ne tăia din salariu dacă erai la țigară și nu auzeai când te cheamă pe scenă. Dar ne penaliza cu puțin, atât cât să nu uităm. Adrian Păunescu a amendat și nume mari, care s-au supărat și au plecat. Au plecat, dar dacă erau foarte buni au putut să trăiască și pe picioarele lor. Vali a fost printre primii artiști ai Cenaclului Flacăra, era acolo din 1974, eu am venit în 1979, era foarte iubit de public', s-a mai confesat Ducu Bertzi pentru Ego.ro.

 

Google News Urmărește-ne pe Google News

Biografiile Vedetelor
Fii la curent cu tot ce se întâmplă cu vedetele tale favorite

Află totul despre vedetele din România, dar și despre celebritățile internaționale: biografii, carieră, filmografie, discografie si viață personală.

Revista VIVA!
Revista VIVA!
Abonează-mă la newsletter Abonează-mă
Buton