O nouă ipoteză în cazul morţii lui Petrică Mîţu Stoian: "Cu acest tip de terapie nu ne jucăm"

 Dumba Gabriela
.

Reputatul profesor Vladimir Beliş, academician şi fost șef al Institutului de Medicină Legală, Mina Minovici, a analizat cazul morții lui Petrică Mîțu Stoian, în contextul în care se discută dacă oxigenoterapia hiperbară a fost un tratament corect administrat artistului sau malpraxis.

CITEȘTE REVISTA VIVA! DE OCTOMBRIE, GRATIS, AICI!

Primele rezultate ale necropsiei lui Petrică Mîțu Stoian confirmă suspiciunile medicilor: decesul artistului a survenit în urma unui stop cardio-respirator provocat de mai multe afecțiuni precum stenoză și regurgitare mitrală severă reumatismală, obezitate de grad 1 și insuficiență cardiacă.

2-14-22-14-2

„Noi în medicina legală avem două categorii de morți: o moarte datorită unor cauze externe, cauze traumatice, traumatismele fiind de multe feluri. Şi o moarte datorită unor cauze interne care este urmarea unor boli.

Cauza externă poate fi supra adăugată unei afecțiuni preexistente care ea în sine nu a dus la moarte şi moartea a fost declanșată de cauza externă pe acest fond. Trebuie făcută legătura cauzală între leziunea preexistentă care a rămas în stadiul mut clinic sau clinic fără să presupună o moarte iminentă, o boală de care suferea de mult timp. Dar când a apărut aceasta cauza externă a apărut o decompensare”, a explicat profesorul Vladimir Beliş.

Întrebat dacă nu exista această cauză externă, acest tratament în camera hiperbară, artistul Petrică Mîţu Stoian ar mai fi fost acum în viaţă, prof. dr. Vladimir Beliş a precizat:

„După părerea mea, da. În primul rând din informaţiile pe care le am starea lui de sănătate era relativ bună. Acest SARV-COV-2 este insuficient studiată, vă dați seama cât de insuficient studiat este tratamentul ei. Dată fiind starea sa clinică anterioară, există contraindicații aplicării acestui tratament de fizioterapie hiperbară. Trebuie să aibă nişte indicații foarte stricte, există nişte protocoale, există nişte standarde de aplicare. Nu ştiu în ce măsură acestea au fost aplicate.

Citește și: Scandal la înmormântarea lui Petrică Mîțu Stoian. Oamenii s-au călcat în picioare să facă poze: „Să vină poliția

Citește și: Ce i-a spus Petrică Mîțu Stoian nepotului său la 5 dimineața, înainte să moară: „Mă duce la…

Citește și: Drama sfâșietoare a Andreei Marin. A pierdut două sarcini, înainte de a o naște pe Violeta:„E foarte dureros’

„Cu acest tip de terapie nu ne jucăm. Este nevoie neapărat de o colaborare interdisciplinară”

Este obligatoriu investigația în prealabil a stării fizice a individului care, dacă am înțeles eu bine, avea şi o insuficiență cardiacă prin stenoză mitrală.

Avea nişte boli care puneau sub semnul întrebării dacă era indicată sau nu o asemenea terapie. Coroborând toate aceste lucruri starea lui, insuficienta investigare înainte de a-l supune la acest tratament, el însuși suficient studiat.

Aplicat la SARS-COV-2 este prima oară, dar în general este un tratament relativ recent, aplicat în ultimii 10-20 de ani. Ori, dacă nu sunt respectate aceste condiţii, da-ţi-mi voie să spun că lăsând la o parte competența celui care a aplicat tratamentul, cu aşa ceva nu ne jucăm. Este nevoie neapărat de o colaborare interdisciplinară.

„O asemenea terapie nu se face în orice condiţii şi în orice localitate”

Ori această colaborare oricât respect aş avea faţă de oraşul în care s-a făcut acest tratament, da-ți-mi voie să cred că  această competență o poate avea un centru universitar. Deci cu aceste tratamente care sunt insuficient cunoscute nu te apuci să faci o asemenea terapie în orice condiţii şi în orice localitate”, a spus profesorul Vladimir Beliş, academician şi fost șef al Institutului de Medicină Legală, Mina Minovici, la Sinteza Zilei de la Antena 3.

 
Cel mai nou VIDEO

Google News Urmărește-ne pe Google News

Biografiile Vedetelor
Fii la curent cu tot ce se întâmplă cu vedetele tale favorite

Află totul despre vedetele din România, dar și despre celebritățile internaționale: biografii, carieră, filmografie, discografie si viață personală.

Revista VIVA!
Revista VIVA!
Abonează-mă la newsletter Abonează-mă
Buton