Tips & tricks: tot ce trebuie să știi înainte de a te apuca de renovat

 advertising.ringier
.

Dacă spațiul în care locuiești nu mai vorbește pe limba ta, atunci fă-l să o învețe: ce zici de o renovare? Indiferent dacă familia ta s-a mărit sau pur și simplu vrei o revigorare a spațiului, cel mai bun mod prin care a oferi un suflu nou casei tale este o renovare – poate te-ai plictisit de culori sau canapeaua din living nu mai e suficient de încăpătoare. 

Oricum ar fi, o renovare pare ceva relativ simplu de făcut, nu? În realitate, lucrurile nu stau chiar așa – de aceea e bine să te înarmezi cu răbdare. Pe lângă asta, fondatorii one stop shop-ului de design interior Esho ți-au pregătit câteva tips & tricks de care să ții cont pentru o renovare cât mai reușită. 

  1. Estimarea bugetului

Pentru confortul nostru psihic, de multe ori estimăm bugetul necesar astfel „hm, acest covor va costa 240 lei, deci îl notez cu 200' – chiar dacă asta ne calmează pe moment, când vedem un număr relativ mic pe hârtie, în realitate nu facem decât să ne compromitem singuri. 

Aproximează întotdeauna către cifra mai mare – 230 lei ia-i ca pe 300 – așa, vei avea o marjă de eroare generoasă, care nu te va sabota. Dacă aproximezi în minus bugetul necesar, nu vei face decât să ai o estimare nerealistă.

  1. Răbdarea e o virtute

Tindem să romanticizăm procesul de renovare – un suflu nou, o nouă atmosferă, o stare de spirit complet schimbată. Și asta nu e greșit, aceste aspecte chiar se schimbă odată cu renovarea, însă este important să avem în vedere și alte aspecte: să începi o renovare e un proces realmente stresant, indiferent dacă colaborezi sau nu cu un designer de interior. 

Însă cel mai greșit lucru pe care l-ai putea face este să te grăbești – știm, ești nerăbdător să te așezi în noua ta casă, însă graba chiar strică treaba. Decât să îți dorești un proiect gata cu săptămâni înainte de termen, mai bine acceptă un proiect lent, în care lucrurile se desfășoară în ritmul lor firesc – și bucură-te de proces! 

  1. Fii pregătit 

Chiar dacă pare un sfat vag, să fii pregătit înseamnă: 

  • să fii pregătit de planificări și replanificări, de zeci de schițe, de schimbări
  • să fii pregătit de birocrație și acte (poate vrei să dărâmi un perete, de exemplu)
  • să fii pregătit cu idei – vrei să renovezi, dar ce îți dorești de fapt cu adevărat de la spațiul tău? 
  • să fii pregătit să muncești, mai ales dacă alegi să nu colaborezi cu un studio de amenajari interioare
  1. Decizii calculate

Și acesta e poate cel mai important sfat, care le include, cumva, pe toate celelalte. Dar câteva dintre deciziile cele mai importante pe care trebuie să le faci timpuriu sunt:

  • Când vei renova? De cele mai multe ori, momentul oportun pentru renovarea unei case este sezonul cald, de primăvară-vară;
  • Vei avea nevoie de autorizații și aprobări? Dacă vei alege să modifici configurația camerelor, de exemplu, vei avea nevoie de autorizații de renovare de la primărie;
  • Vei renova tot apartamentul sau doar o parte din el? Dacă renovezi doar o parte, gândește-te cum vei proteja celelalte camere de praful creat;
  • Vei lucra singur sau cu o echipă de specialiști? Cea de-a doua variantă, deși ți se poate părea mai costisitoare, te va ajuta să economisești timp, bani și…greșeli. Adică va fi perfect din prima.

În final, privește renovarea ca pe un proces de durată, pentru că asta este: înarmează-te cu o planificare bine-făcută, care să includă nu doar partea estetică, ci și cea practică și cu răbdare. Să schimbi fața casei tale nu va simplu sau rapid – dar un lucru e cert: va merita, pentru că te vei simți cu adevărat „acasă' din nou.

Cel mai nou VIDEO

Google News Urmărește-ne pe Google News

Biografiile Vedetelor
Fii la curent cu tot ce se întâmplă cu vedetele tale favorite

Află totul despre vedetele din România, dar și despre celebritățile internaționale: biografii, carieră, filmografie, discografie si viață personală.

Revista VIVA!
Revista VIVA!
Abonează-mă la newsletter Abonează-mă
Buton