Victorie pentru Janina Nectara: apare bancnota de 20 de lei cu chipul Ecaterinei Teodoroiu

 Dumba Gabriela
.

Banca Naţională a României (BNR) a anunţat că va lansa în circulaţie bancnota de 20 de lei, care va celebra o personalitate feminină, pe Ecaterina Teodoroiu, inițiativa aparținând jurnalistei Janina Nectara.

 

Jurnalista de modă Janina Nectara a înregistrat o primă victorie cu campania Femei pe bancnote', lansată anul trecut. Janina a gândit o platformă online și a redactat o petiție adresată Guvernatorului Băncii Naționale a României, Mugur Isărescu, pentru tipărirea pe bancnotele românești a figurilor feminine care au marcat diferite domenii din istoria României, precum Regina Maria, Ana Aslan, Ecaterina Teodoroiu, Iulia Hașdeu sau Maria Tănase.

'Consiliul de Administraţie al Băncii Naţionale a României (BNR) a decis, în şedinţa din 30 iulie, lansarea în circulaţie, în cursul anului 2020, a unei bancnote care va avea pe una dintre feţe portretul Ecaterinei Teodoroiu, eroina căzută în luptă în timpul Primului Război Mondial. Bancnota va avea valoarea nominală de 20 de lei. Această valoare nominală a mai fost utilizată în istoria emisiunilor de bancnote româneşti şi se regăseşte printre cele aflate în circulaţie în zona euro', arată un comunicat al BNR.

În campania „Femei pe bancnote', peste 20.000 de români și-au votat personalitățile istorice preferate.

„Trăim un moment istoric. Este pentru prima dată în 150 de ani de la nașterea leului românesc când o femeie remarcabilă este onorată în mod oficial pe o bancnotă de largă circulație. Multumesc voluntarilor care au lucrat cu generozitate în această campanie, multumesc artiștilor tinerei generații si tuturor personalităților publice implicate, jurnaliștilor și realizatorilor de televiziune care au promovat campania „Femei pe bancnote', și nu în ultimul rând Guvernatorului BNR pentru că a înțeles că România are alături de bărbați și femei remarcabile cărora trebuie să li se recunoască meritele. Împreună am scris istorie în România”, a declarat Janina Nectara Constantin.

Alegerea imaginii Ecaterinei Teodoroiu are o dublă semnificaţie, informează banca centrală.

'Banca Naţională a României susţine astfel preocupările pentru consolidarea egalităţii de gen, în linie cu iniţiativele altor bănci centrale din lume. De asemenea, BNR marchează încă o dată împlinirea Centenarului României Mari, onorând imaginea unui erou al Marelui Război de Reîntregire', mai precizează BNR.

 

Google News Urmărește-ne pe Google News

Biografiile Vedetelor
Fii la curent cu tot ce se întâmplă cu vedetele tale favorite

Află totul despre vedetele din România, dar și despre celebritățile internaționale: biografii, carieră, filmografie, discografie si viață personală.

Revista VIVA!
Revista VIVA!
Abonează-mă la newsletter Abonează-mă
Buton