Ştii care sunt cele mai periculoase fructe şi legume? N-ai crede că au atât de multe pesticide!

 Dumba Gabriela
.

Mulţi dintre noi trăim cu ideea că dacă mâncăm fructe şi legume în locul alimentelor de la fast-food  vom fi mai sănătoşi, însă realitatea nu este chiar aşa. Fructele şi legumele sunt bogate în vitamine, dar şi în pesticide. Un top făcut de Enviromental Working Group (EWG) a dezvăluit un top al celor mai nocive fructe şi legume, în funcţie de nivelul de pesticide descoperit.

 

Se ştie de mulţi ani că merele au un conţinut bogat de pesticide, dar nici căpşunii nu stau mai bine la acest capitol. Deşi sunt o sursă bogată de antioxidanţi, căpşunile care se găsesc în magazine conţin cea mai mare cantitate de pesticide. Potrivit EWG, 98% din mostrele de căpşuni examinate de autorităţile sanitare au prezentat urme de pesticide. Peste 40% dintre acestea conţineau chiar şi 10 sau mai multe pesticide, cu unele dintre ele prezentând urme de 17 tipuri de pesticide.

Pe lista celor 12 cele mai nesigure alimente care se află printre preferatele românilor sunt şi merele, cu cel puţin un tip de pesticide în 98% dintre mostrele testate şi cartofii, care conţin cea mai mare cantitate de pesticide dintre alimentele testate. Alimentele nesigure reprezintă un pericol pentru sănătate şi sunt o adevărată sursă de infecţii pentru cei care le consumă. Microorganismele sau substanţele chimice din aceste alimente sunt asociate cu peste 200 de afecţiuni , unele dintre ele foarte grave, citează csid.ro.
Şi Autoritatea Naţională Sanitar Veterinară pentru Siguranţa Alimentelor din România confirmă că merele de pe piaţă se află în topul fructelor tratate cu pesticide, alături de citrice şi căpşune.
Topul fructelor şi legumelor care conţin cele mai multe pesticide
1.    Căpşuni
2.    Mere
3.    Nectarine
4.    Piersici
5.    Ţelină
6.    Struguri
7.    Cireşe
8.    Spanac
9.    Ardei gras
10.  Roşii
11.  Roşii cherry
12.  Castraveţi
În privinţa alimentelor sigure, niciunul dintre cele prezente în acest top nu a conţinut mai mult de mult de patru pesticide. Avocado este cel mai sigur aliment cu mai puţin de 1% dintre mostrele testate conţinând urme de pesticide.

Topul celor mai sigure fructe şi legume

1.    Avocado
2.    Porumb dulce
3.    Ananas
4.    Varză
5.    Mazăre  (congelată)
6.    Ceapă
7.    Sparanghel
8.    Mango
9.    Papaya
10.  Kiwi
11.  Vinete – Prepară fără să mai stai pe gânduri această musaca de post cu vinete!
12.  Pepene galben
13.  Grepfruit

Google News Urmărește-ne pe Google News

Biografiile Vedetelor
Fii la curent cu tot ce se întâmplă cu vedetele tale favorite

Află totul despre vedetele din România, dar și despre celebritățile internaționale: biografii, carieră, filmografie, discografie si viață personală.

Revista VIVA!
Revista VIVA!
Abonează-mă la newsletter Abonează-mă
Buton