Rafila, avertisment despre consumul preventiv de iod: "E mai periculos decât radiațiile unui incident nuclear"

 Dumba Gabriela
.

Ministerul Sănătății, Alexandru Rafila, a lansat un avertisment despre consumul preventiv de iod, explicând populației că acest lucru le poate afecta glanda tiroidă. Astfel, în disperarea de a limita efectele nocive ale unui ipotetic atac nuclear, consumând pastile cu iod, oamenii se pot îmbolnăvi grav. Alexandru Rafila susține că un consum preventiv de iod, fără recomandarea medicului, poate fi chiar mai periculos decat expunerea la radiațiile unui incident nuclear.

CITEȘTE REVISTA VIVA! DE FEBRUARIE, GRATIS, AICI!

Ministrul Sănătății a explicat că iodura de potasiu a fost folosită ultima dată în România după explozia de Cernobîl, iar aceaste comprimate pot fi folosite exclusiv la scurt după un incident nuclear. Potrivit oficialului, din categoria persoanelor care poate consuma în caz de urgență aceste pastile se află persoanele cu vârsta până în 40 de ani, copii, femei gravide.

Rafila, Ministrul Sănătății: „Iodura de potasiu nu este un panaceu”

'Am văzut că există în opinia publică un interes foarte ridicat şi chiar un fel de teamă care se asociază utilizării iodurii de potasiu. Iodura de potasiu este o substanţă chimică care se poate administra în situaţia unui incident nuclear, o scurgere radioactivă, de exemplu de la un reactor.

Eu ţin minte că ultima dată când s-a folosit în România a fost în 1986, când a fost acel incident de la Cernobîl.

Dar toată lumea trebuie să înţeleagă două lucruri: iodura de potasiu nu este un panaceu universal, se administrează unor categorii de persoane, în principal copii, tineri, femei gravide şi nu după vârsta de 40 de ani.

Ea nu face altceva decât să prevină acumularea de iod radioactiv, dacă cumva iodul radioactiv ajunge în atmosferă, pentru că aceste incidente se pot solda cu alte tipuri de radiaţii, nu neapărat cu existenţa iodului radioactive', a transmis Alexandru Rafila.

Citește și: O fetiță de 6 ani a fost ucisă în bombardamentele din Ucraina:'Arată-i asta lui Putin!'

Citește și: Un convoi militar rus se îndreaptă către Kiev. Coloana are 64 de kilometri:'Copiii plâng și spun că nu vor să moară…'

„Iodura de potasiu e mai periculoasă decât radiațiile rezultate în urma unui incident nuclear”

Doctorul Alexandru Rafila trage un semnal de alarmă este momentul în care comprimatele sunt administrate. Potrivit ministrului Sănătății, momentul dintre un posibil incident nuclear și creșterea radiațiilor este scurt, motiv pentru care, pastilele trebuie consumate imediat, pentru a-și face efectul.

Din păcate, iodura de potasiu poate provoca afecțiuni grave la nivelul glandei tiroide, poate chiar mai periculoase decât efectele incidentului nuclear.

„Timpul este limitat de administrare şi în niciun caz nu trebuie luat preventiv, cum foarte multă lume crede. Unii cred că au şi început să ia. Nu are niciun fel de rost.

Este foarte periculoasă utilizarea acestei substanţe fără recomandare medicală şi la persoane care chiar nu au nevoie, pentru că ea determină dezechilibre serioase la nivelul glandei tiroide şi lucrul ăsta este mult mai periculos decât orice altă expunere la un nivel de radiaţie rezultată în urma unui incident nuclear', a mai transmis ministrul.

România reface stocurile de iod

Alexandru Rafila dă asigurări cu privire la faptul că insituțiile competente vor face toate demersurile necesare pentru a asigura un stoc suficient de comprimate cu iod, pentru a se oferi populației în cazul în care un atac nuclear va fi inevitabil.

„Mi se pare că discutăm foarte mult despre acest subiect. Noi ne facem treaba, aşa cum ne-am făcut-o şi în pandemie, vom asigura împreună cu Agenţia Naţională a Rezervelor de Stat şi cu compania Antibiotice Iaşi o cantitate suficientă estimată de Institutul Naţional de Sănătate Publică. Avem grijă să o distribuim iniţial la Direcţiile de Sănătate Publică, ulterior la primării', a declarat Alexandru Rafila, luni seară, la România TV.

Google News Urmărește-ne pe Google News

Biografiile Vedetelor
Fii la curent cu tot ce se întâmplă cu vedetele tale favorite

Află totul despre vedetele din România, dar și despre celebritățile internaționale: biografii, carieră, filmografie, discografie si viață personală.

Revista VIVA!
Revista VIVA!
Abonează-mă la newsletter Abonează-mă
Buton