Povestea de dragoste dintre Mircea Cărtărescu și soția lui a pornit cu stângul și a ajuns la nunta de argint! Cum s-au cunoscut și unde a cerut-o de soție

 Dumba Gabriela
.

Povestea de dragoste dintre Ioana Nicolae și Mircea Cărtărescu este desprinsă din filme. Diferența de vârstă de 18 ani nu a fost niciodată un impediment în povestea lor de dragoste și nici faptul că atunci când s-au cunoscut, fiecare era implicat într-o altă relație. A cerut-o de nevastă într-un autobuz, iar în vara asta au sărbătorit nunta de argint.

CITESTE TOATA REVISTA VIVA! DE AUGUST, GRATIS, AICI!

Ioana și Mircea Cărtărescu s-au cunoscut și s-au căsătorit la începutul anilor ’90 și au împreună un băiat aproape de vârsta majoratului. Amândoi sunt scriitori și chiar dacă între ei este o diferență mare de vârstă, asta nu i-a impiedicat să se îndrăgostească nebunește unul de celălalt.

Ioana Nicolae s-a născut la Sângiorz-Băi, pe 1 iunie 1974. După absolvirea liceului „George Coşbuc” din Năsăud a devenit studentă la Facultatea de Litere a Universităţii din Bucureşti. Ulterior, a început să lucreze în presă şi în domeniul editorial (a colaborat ca redactor la editurile Casa Radio, Polirom şi Paralela 45).

Pe Mircea Cărtărescu l-a cunoscut în anii 90, când amândoi aveau alt partener de viaţă.

„Mircea n-a fost niciodată profesorul meu, dar ne cunoşteam, fireşte, foarte bine, fiindcă mergeam la acelaşi cenaclu. Uneori, după cenaclu, mergeam spre casă împreună, cu troleibuzul, fiindcă el stătea în Colentina, iar eu în Fundeni. Şi eu, şi colegii mei, îi citiserăm cărţile, îl admiram enorm şi îl consideram un model. Dar nu eram în niciun caz îndrăgostită de el. Asta s-a întâmplat brusc, la sfârşitul facultăţii. Era căsătorit, încă, şi eu eram într-o altă relaţie, când s-au creat, pur şi simplu, nişte breşe în vieţile noastre', a rememorat Ioana începuturile relaţiei cu Cărtărescu, într-un interviu din „Formula AS.

im3gim3g

A cerut-o de soție în autobuz

În anul 2000, Mircea Cărtărescu a plecat cu o bursă în Germania, la Berlin, iar Ioana l-a urmat.

„Mircea deţinuse o bursă importantă a statului german şi l-am însoţit. Timp de aproape doi ani am stat departe de ţară, de prieteni, de familie, dar nedespărţită de Mircea nicio secundă. Nici până la pâine nu mergeam separat. Asta ne-a legat extraordinar, dar mi-a dat şi o senzaţie de inadecvare, în momentul în care ne-am reîntors în ţară şi a trebuit să îmi găsesc un loc de muncă. Mircea m-a cerut în căsătorie într-un autobuz berlinez', a mai povestit Ioana.

La rândul său, scriitorul s-a declarat norocos că a întâlnit-o pe Ioana: „E o minune, pentru mine, că am alături o femeie ca Ioana. Când venea la cenaclul pe care-l conduceam îmi spuneam mereu în sine, oftând: «Nu e de nasul meu» şi o evitam cât puteam, ca să nu mai simt inutila strângere de inimă de câte ori o vedeam. Acum suntem împreună de ani de zile, avem şi un copil bun şi iubitor…'.

Sunt născuți în aceeași zi, pe 1 iunie, la diferență de 18 ani

În această vară, pe 1 iunie, Mircea Cărtărescu a împlinit 64 de ani, iar Ioana, 46. Niciodată, vârsta nu a fost un impediment, iar dovadă stă faptul că în această vară au sărbătorit nunta de argint. Evenimentul a avut loc la Sângiorz-Băi, locul natal al Ioanei, departe de ochii presei.

Astăzi, celebrul autor s-a decis să posteze pe Facebook două fotografii de la petrecere. „Cununia noastră de la Sângeorz, din vara asta, în variantă oficială și neoficială, as you like it!', a scris Mircea Cărtărescu pe Facebook.

Sunt părinții unui băiat de 16 ani, Gabriel

Mircea Cărtărescu a dezvăluit – în 2017 – că Gabriel, fiul său, are o 'personalitate puternică', așa că orice influență paternă ar fi exclusă. Ceea ce se întâmplă, a mărturisit scriitorul, și în cazul fiicei sale, Ioana.

„Orice i-aș recomanda eu, fiul meu are o personalitate atât de puternică, încât nu l-aș putea influența. N-am influențat-o nici pe fiica mea, i-am lăsat cât se poate de liberi, să decidă ei înșiși ce e mai bine pentru ei, dar eu nu le-aș recomanda să plece din țară. Vă spun foarte sincer, eu am fost foarte mulțumit de facultatea pe care am făcut-o eu însumi – Facultatea de Litere.

Fiul meu a intrat acum la secție umanistă și va continua drumul acesta de filolog. După părerea mea, nu se poate face filologie românească decât în România. Deci, nu se pune problema pentru Gabriel, de fapt. Dar, chiar dacă ar vrea să facă orice altă facultate, eu i-aș recomanda să o facă în România. Din multe puncte de vedere. Și sunt sigur că aș fi în asentimentul lui'a spus Mircea Cărtărescu.


 

Google News Urmărește-ne pe Google News

Biografiile Vedetelor
Fii la curent cu tot ce se întâmplă cu vedetele tale favorite

Află totul despre vedetele din România, dar și despre celebritățile internaționale: biografii, carieră, filmografie, discografie si viață personală.

Revista VIVA!
Revista VIVA!
Abonează-mă la newsletter Abonează-mă
Buton