Măsuri drastice împotriva coronavirusului în România. Se interzic zborurile dinspre şi înspre Italia, se suplimentează locurile de carantină/ Raed Arafat: "În perioada Paștelui va fi un vârf de cazuri de coronavirus"

 Cica Cristina
.

S-a ajuns la un total de 15 cazuri de coronavirus în România, motiv pentru care autoritățile au decis să se adopte mai multe măsuri de protecție a populației împotriva COVID-19.

Raed Arafat a susținut dumincă seară o conferință de presă în cadrul căreia a anunțat mai multe măsuri care urmează să se adopte în perioada următoare în privința coronavirusului. El a menționat că există un plan în ceea ce privește suplimentarea locurilor pentru carantină. A fost completat de Marcel Vela, ministrul de Interne, că România are capacitatea financiară adecvată pentru a închiria locuri de carantină: „Avem capacitatea financiară să închiriem spaţii pentru a asigura carantină pentru cei bolnavi. Vrem să atragem atenţia şi să nu pună presiune pe punctele de trecere a frontierei. Dacă au simptome sau vin din zone fierbinţi să ştie că intră în carantină, nu vin să se plimbe cum vor în comunităţilor lor', a spus Vela.

Citește și: Coronavirus în România. Câte cazuri sunt până acum.Au fost confirmate 15 persoane infectate, dintre care două în București

În egală măsură, s-a anunțat că s-a luat hotărîrea de a se extinde ancheta epidemiologică în cazul pacienţilor infectaţi: „Am decis, la sugestia premierului, să extindem anchetele epidemiologice. Dacă cineva e bolnav, analizam contacţii primari. Acum facem anchetă pe al doilea cerc de posibili contacţi pentru a preveni o extindere a coronavirsului la comunităţile locale', a completat Vela, potrivit adevărul.ro.

Guvernul a interzis zborurile dinspre şi înspre Italia din pricina noului coronavirus

O altă măsură importantă adoptată pentru prevenirea înmulțirii cazurilor de coronavirus constă în decizia autorităților române de a suspenda toate zborurile dinspre și înspre Italia pe o perioadă de două saptămîni, până pe 23 martie. Ministrul de Interne a anunțat că măsura este valabilă pentru toate aeroporturile din România, menționând totodată că persoanele care vin indirect, prin intermediul unor zboruri cu escală, urmează să intre în carantină la venirea în țară. „Se permite accesul în România a cetăţilor străini care vin din Italia, China, Iran, Coreea de Sud prin toate punctele de trece a frontierei, sub măsura obligatorie a carantinei', a completat Vela.

Citește și: VITAMINA C tratează coronavirusul COVID-19 / Anunțul important făcut de cercetătorii chinezi

Totodată, cei care care intră în România pe la punctele de frontieră au obligația de a declara corect țara din care vin, în caz contrar vor fi acuzaţi de fals în declaraţii. „Vor fi verificări ample şi până la urmă adevărul se află. Vom avea verificări în cascadă, prin poliţie, dacă cetăţeanul respectiv a respectat adevărul când a completat declaraţia. Când pui în pericol sănătatea publică, lucrurile sunt mai grave din punct de vedere penal. Este un apel la responsabilitate', a adăugat Vela.

La manifestări vor putea participa maxim o mie de persoane

Raed Arafat a anunțat că pentru a preveni răspândirea coronavirusului s-a luat decizia de a se interzice manifestările la care să participe mai mult de 1.000 de persoane.

Citește și: Cum a afectat coronavirusul turismul.Multe companii aeriene și-au anulat cursele spre Italia și China / Anunțul Băncii Naționale

„Noi nu interzicem manifestările, noi limităm numărul persoanelor. Un meci poate să se desfăşoare mai departe cu o mie de persoane, sau fără spectatori şi să fie transmis', a spus Raed Arafat la Antena 3.

În egală măsură, Raed Arafat a mai anunțat o măsură ce vizează studenții de la Medicină. Stagiile practice vor fi sistate până la 31 martie.

Băsescu: Şcolile trebuie închise

De asemenea, Raed Arafat a anunțat că momentan nu va fi închisă nicio școală, însă urmează să se întrunească un comitet de urgență.

Citește și: Sfaturile medicului despre cum să ne protejăm de coronavirus, la locul de muncă.Este sau nu indicat ca oamenii să poarte măști?

În viziunea fostului presședinte Băsescu, însă, școlile ar trebui închise preventiv. 'După părerea mea, România are puţine şanse să nu aibă o epidemie. Încă sunt cazuri izolate, dar după părerea mea va fi o epidemie. M-aş bucura să nu am dreptate. Şcolile trebuie închise, preventiv. Dacă vrei să diminuezi efectele unei epidemii care poate fi partea unei pandemii globale, nu te uiţi să vezi că încă nu am primul copil bolnav. Şi atunci previi. Dacă era în puterea mea aş suspenda orice activitate în şcoli şi universităţi pentru două săptămâni începând de luni', a spus fostul șef de stat la B1 TV.

Se închid universitățile din cauza coronavirusului

Ministerul Educației Naționale a anunțat suspendarea cursurilor în următoarele universități.

Citește și: Mădălina Ghenea, blocată la Milano din cauza epidemiei de coronavirus.Și-a anulat în ultima clipă prezența la premiera din București a primului său film românesc

– Universitatea de Vest „Vasile Goldiș' din Arad – în perioada 24 februarie – 08 martie

– Cei de la Universitatea de Medicină și Farmacie „Victor Babeș' din Timișoara au hotărât ca studenții și cadrele didactice, care au fost în ultimele 14 zile în zone cu risc de infecție cu coronavirus (Covid-19), să intre în carantină la domiciliu pentru două săptămâni.

– Universitatea „Constantin Brâncuși' din Târgu Jiu suspendă cursurile până la finalul săptămânii.

Citește și: Coronavirusul, de neoprit.Stare de urgență în SUA. În Italia, numărul de cazuri a crescut într-o singură zi cu 50%

– Universitatea de Medicină și Farmacie „Iuliu Hațieganu' din Cluj-Napoca a hotărât ca persoanele care s-au întors din zonele afectate, inclusiv din Italia (regiunile Lombardia, Veneto și Emilia Romagna) să stea 14 zile în carantină.

– Universitatea de Medicină și Farmacie „Carol Davila' suspendă cursurile până pe 31 martie, potrivit wowbiz.ro.

Peste 12.000 de persoane, izolate în România

Bilanțul arată că la ora actuală nu mai puțin de 12.734 de persoane se află în auto-izolare și 15 sunt în carantină instituționalizată, a anunțat Horațiu Moldovan, secretarul de stat din Ministerul Sănătății. La ora actuală sunt 15 cazuri confirmate de coronavirus, dintre care două în Capitală.

Citește și: Cât de eficient este gelul dezinfectant împotriva coronavirusului COVID-19!Ce trebuie să știi înainte să-l cumperi

„Sâmbătă au fost înregistrate 89 de apeluri la 112 legate de noul coronavirus, dintre acestea, cele mai multe – 14, au fost în București', a completat el.

Patru persoane s-ar fi vindecat de coronavirus în România. „Celelalte sunt monitorizate medical, cei mai mulți nu prezintă simptome și au o stare generală bună. Avem și pacienți cărora li se acordă o atenție sporită, ca urmare a vârstei înaintate și care prezintă comorbidități și boli cronice asociate care le ridică riscul medical', a precizat secretarul de stat.

Vârful cazurilor de coronavirus va fi atins de Paște

Secretarul de stat la Ministerul de Interne este de părere că 'vârful' infecțiilor de coronavirus va fi atins în România de Paște, care în acest an pică pe data de 19 aprilie.

Citește și: Dan Negru explică isteria mondială pe tema coronavirusului COVID-19:„E și un business media!'

Raed Aradat a adăugat că, după o perioadă de 'acalmie', virusul va reveni la sfârșitul toamnei anului 2020. 'Studiile arată că în perioada Paștelui va fi un vârf de cazuri de coronavirus, apoi el începe să scadă și se întoarce în noiembrie', a spus el la Antena 3.

Raed Arafat a ținut să menționeze că această prognoză constituie 'o părere științifică', conform libertatea.ro.

Șeful departamentului Situații de Urgență a mai spus că românii din Italia care vor să vină în țară cu ocazia sărbătorilor pascale nu vor putea fi opriți să o facă: „Nu ai cum să-i oprești pe cei din Italia să plece spre România. Să nu se înțeleagă că ne dezicem de românii din diaspora, dar dacă sunt oameni infectați și asimptomatici, vin în țară și se autoizolează cu rudele la domiciliu, ei își expun familiile la ceea ce este în altă țară. În acest caz, ar începe să se infecteze oamenii între ei, fără să fi călătorit. Atunci vom avea răspândire susținută în interiorul comunității.

La nivelul granițelor se vor înăspri măsurile de securitate, pentru că riscăm ca, de exemplu, un autocar să lase persoane în mai multe județe și să ne trezim cu o răspândire în zone foarte largi'.

Sursa foto: pixabay.com

Stiri coronavirus Romania – citește cele mai noi informații despre cazurile din țară

Vezi și: Simptome coronavirus – cum se manifestă și cum se transmite

Google News Urmărește-ne pe Google News

Biografiile Vedetelor
Fii la curent cu tot ce se întâmplă cu vedetele tale favorite

Află totul despre vedetele din România, dar și despre celebritățile internaționale: biografii, carieră, filmografie, discografie si viață personală.

Revista VIVA!
Revista VIVA!
Abonează-mă la newsletter Abonează-mă
Buton