Marea doamnă a muzicii lăutărești, Gabi Luncă, a plecat la ceruri pe 2 aprilie, după ce a pierdut lupta cu perfidul coronavirus. A lăsat în urmă o moștenire artistică incredibilă, dar și lacrimile și tristețea celor care au iubit-o și admirat-o. Și o poveste de viață tulburătoare, al cărei dramatism și-a pus amprenta asupra muzicii sale nemuritoare.
CITESTE TOATA REVISTA VIVA! DE APRILIE, GRATIS, AICI!
A trecut mai bine de un an de când ne luptăm cu toții să supraviețuim unui virus care a îngenuncheat planeta. Iar pierderile devin tot mai copleșitoare pe zi ce trece… Deja nu mai este nimeni care să nu fi avut pe cineva care a suferit sau a pierdut lupta cu COVID-19. Iar artiștii sunt, prin natura profesiei lor, una dintre categoriile cele mai expuse. Din păcate, săptămâna 26 martie – 2 aprilie este de departe cea mai neagră din istoria showbizului românesc…
În doar șapte zile, s-au stins din viață trei titani ai muzicii lăutărești – Gabi Luncă (82), Cornelia Catanga (63) și Nelu Ploieșteanu (71) –, trei nume fără de care muzica de petrecere nu va mai fi la fel. Gabi Luncă a fost cea care a încheiat povestea cu final trist. Destinul a decis ca și viața ei să se sfârșească, în mod nedrept, pe un pat de spital…
Gabi Luncă a lăsat o moștenire inestimabilă
În urma sa au rămas însă o moștenire inestimabilă și convingerea că, atât timp muzica sa va continua să bucure suflete, iconica artistă nu va fi uitată. Marea doamnă a muzicii lăutărești din România, cum era supranumită, a fost un munte de talent, dar nimeni nu ar fi bănuit, cu 82 de ani în urmă, când a venit pe lume, într-o familie modestă din Prahova, că, în pofida sărăciei în care s-a zbătut în copilărie și a dramelor personale, Gabi Luncă va deveni o legendă.
Zâmbetul ei cald nu a lăsat niciodată să se întrevadă lupta pe care fetița nevoiașă de la țară a dus-o până a cunoscut consacrarea. Și nici dramele care i-au marcat viața.
Citește și: Scandal după moartea lui Gabi Luncă.Ce propunere a primit familia artistei
Citește și: Momente grele pentru fiicele lui Gabi Luncă, după moartea artistei:”Ieri am sunat-o din greșeală”
Gabi Luncă, o copilărie în sărăcie
Pe 16 octombrie 1938, venea pe lume, în comuna Vărbilău, Lina Elena Gabriela, însă micuța nu a avut parte de dragostea mamei decât până la 3 ani. După moartea celei care i-a dat viață, destinul ei s-a schimbat radical. A devenit un fel de Cenușăreasă pentru o mamă vitregă care i-a adus doar suferință, ulterior ajungând să fie crescută de bunică. La 13 ani, Gabi Luncă părăsea comuna natală, iar la 16 ani deja muncea din greu…
„Când m-am prezentat la serviciu, au spus că vom merge la săpat şanţuri pentru conducte. Tata săracul nu ştia ce fac… M-au convins să rămân fetele cu care mă angajasem pentru că le plăcea mult cum cântam: «Îţi facem noi toată norma, numai vino cu noi să ne cânţi!». Sigur că m-am dus, fiindcă trebuia să îmi câştig existenţa, a povestit artista.
Gabi Luncă a început să cânte în anul 1951
Acesta a fost începutul. Primul ei public a aplaudat-o, literalmente, de pe marginea șanțului… Gabi Luncă a început să cânte în anul 1951, împreună cu tatăl său, iar după 1953 a devenit solista orchestrei de muzică populară a Clubului Muncitoresc din Băicoi.
În perioada 1955-1957, artista a înregistrat prima dată la Radiodifuziunea Română, unde a debutat cu melodia „Pe deasupra casei mele. Iar la 19 ani, a fost invitată de Casa de discuri Electrecord să înregistreze primul ei album, cu doar patru piese. Melodia de rezistenţă era „Dă-mi drumul nevastă-n casă.
Gabi Luncă a avut o carieră fulminantă
În anul 1964, Gabi Luncă s-a căsătorit cu Ion Onoriu, iar cei doi soți au cântat împreună, alături de formația lui, ani de zile, înregistrând zeci de piese care au devenit hituri. Cariera artistei a depășit curând și hotarele țării, în 1980, Gabi Luncă performând pentru prima oară în străinătate, în Israel, după care au urmat turnee la Berlin, New York, Paris şi Madrid. De altfel, la sfârşitul anilor 90 înregistrările sale de la Electrecord au ajuns în Marea Britanie, unde au intrat în atenţia postului de radio BBC, cu albumul „Gabi Luncă – Sounds From A Bygone Age Vol. 5 („Cântece dintr-o altă vreme). Iar în anul 2002 artista a fost nominalizată la Premiul „The
Listeners Award, acordat la categoria World Music.
În 1991, cu doi ani înainte de a se retrage de pe scena muzicii lăutărești, Gabi Luncă și Ion Onoriu au organizat cel mai mare concert de muzică lăutărească urbană (mahala) din istoria României, pe Stadionul Dinamo, artiștii impunându-se şi ca lideri ai etniei romilor în prima jumătate a anilor 90.
Gabi Luncă a făcut-o pe Elena Ceaușescu să plângă
Pe vremuri, artista și soțul ei s-au numărat, de altfel, printre preferații familiei Ceaușescu. Gabi Luncă rememora într-un interviu că a reușit chiar performanța de a o face pe Elena Ceaușescu să plângă în timpul unei petreceri la care ei au fost invitați să cânte.
„Era la Constanţa, în pădurea Comorova, la o casă de vacanţă, unde era prezent tot Guvernul, în frunte cu soţii Ceauşescu. Făcusem nişte turnee de succes cu ansamblul «Brâuleţul», iar dirijorul acestui ansamblu, domnul Parnică, mi-a zis: «Doamna Gabi, sunteţi cerută mâine seară, la recepţie. Aveţi grijă ce cântaţi! Să nu cumva să cântaţi ceva ce nu…». «Păi, ce să cânt domle Parnică, de-ale mele, cu foaie verde. Eu nu cânt politică», povestea Gabi Luncă.
„Eu am intrat pe la jumătatea programului. La asemenea recepţii, cântai câte o melodie. Dacă vedeai că publicului i-a plăcut, mai cântai o melodie. Dacă nu, plecai. Eu am cântat atunci patru cântece. La sfârşit, Ceauşeasca s-a ridicat în picioare şi a început să aplaude. Atunci, am văzut că plângea. Îi curgeau lacrimile şiroaie pe ambii obraji. Atunci, am zis şi eu în mintea mea: «Aha, aplaudă şi tu, că şi alţii aplaudă pentru tine», mărturisea artista într-un interviu pentru România liberă.
Gabi Luncă nu a fost niciodată mireasă
Gabi Luncă și Ion Onoriu au avut o poveste de dragoste specială, cei doi trebuind să depășească destule obstacole pentru a fi împreună. Înainte de a o cunoaște pe artistă, Ion Onoriu a mai fost căsătorit o dată, iar viața lor de cuplu a fost dificilă la început. Artista a povestit că, deși a cântat la multe nunți, ea nu a ajuns să îmbrace rochia de mireasă… Mai mult, pentru a deține casă în București aveai nevoie de buletin, așa că Gabi Luncă a fost nevoită înainte să facă o căsătorie formală cu cineva din localitate…
„Uite care e treaba, pentru că tu ai o casă la ţară în care stau copiii tăi cu mama lor, eu am să-mi cumpăr această casă pe numele meu şi tu să-ţi cumperi o maşină. A fost foarte încântat de hotărârea mea. Încă mă întrebam dacă Onoriu se va întoarce la fosta soţie, iar în aceste condiţii am vrut să am un loc sigur în care să locuiesc.
Gabi Luncă: „Am ajuns proprietară, dar fără buletin de Bucureşti'
Am cumpărat casa cu o chitanţă de mână, făcută în prezenţa martorilor. Aşa am ajuns proprietară, dar fără buletin de Bucureşti. Pe vremea aceea, era foarte dificil să obţii buletin de Bucureşti. De acum am intrat şi noi în rândul lumii! Aveam casă, aveam maşină, chiar şi şofer, dar ca să pot să am şi eu drept de şedere în Bucureşti, trebuia să fiu căsătorită.
Eu eram cu Onoriu, dar fără acte. Ca să obţii buletin de oraş la acea vreme, trebuia să te căsătoreşti cu cineva din localitate, a dezvăluit Gabi Luncă. În cele din urmă, lucrurile s-au aranjat pentru artistă și partenerul ei de viață, însă problemele nu aveau să-i părăsească…
Dramele din viața artistei
Viața artistei a fost pusă la încercare încă din copilărie. Totul a debutat cu moartea mamei sale, apoi au urmat viața alături de o mamă vitregă abuzivă și munca grea din adolescență…
La doar 23 de ani, Gabi Luncă s-a îmbolnăvit foarte tare și a petrecut mult timp prin spitale. Peste ani a fost diagnosticată și cu cancer la sân, chimioterapia și tratamentele lăsând urme adânci în psihicul său.
Gabi Luncă a pierdut primul copil
Dar cea mai mare dramă a fost, fără doar și poate, decesul primului ei copil. Simțindu-se rău pe parcursul sarcinii, artista i-a promis lui Dumnezeu că se va pocăi dacă o ajută: „Dacă nu mă voi pocăi, să-mi iei copilul!.
Promisiunea a respectat-o mai târziu, când a trecut la religia pentiscostală. Din nefericire, fetița a murit chiar în ziua în care a fost botezată, atunci artista luând decizia de a-și schimba religia.
„Eu nu-i spusesem lui Onoriu de promisiunea pe care o făcusem (n. red. Lui Dumnezeu), când era să pierd sarcina. Oricine se uita la ea, o vedea ca pe oricare copil normal. Dar de câte ori mă duceam eu să o iau în braţe se petrecea ceva inexplicabil.
Cum apăream eu la pătuţul ei, fetiţa mea se schimba la faţă și, din albă, se făcea pământie şi începea să devină agitată. Am înţeles că nu se manifesta aşa numai în prezenţa mea, spunea Gabi Luncă în urmă cu mai mulţi ani. Din fericire, ulterior a reuşit să rămână însărcinată din nou, aducând pe lume patru copii: Estera, Rebeca, Sara şi Emanuel.
Gabi Luncă, condusă pe ultimul drum
Pe data de 2 aprilie, Gabi Luncă a pierdut lupta cu teribilul virus, însă, în contextual dictat de condițiile actuale, marea artistă nu a avut parte chiar de înmormântarea pe care copiii ei și-ar fi dorit-o pentru ea. Din păcate, nici unicul său fiu nu a putut participa la înmormântarea mamei sale, acesta suferind de COVID-19. Totuși, Rebeca, Estera și Sara au reușit să-și omagieze mama într-un mod special.
Gabi Luncă a fost condusă pe ultimul drum de către familie și apropiați, în cadrul unei ceremonii care a durat mai bine de o oră și jumătate. La căpătâiul artistei s-au cântat melodii de jale, iar rudele și fanii au depus peste 75 de coroane la mormânt.
Covor roșu la înmormântarea lui Gabi Luncă
Mai mult, un covor roșu de 30 de metri a fost așternut la cimitir, iar 50 de porumbei albi au fost eliberați în momentul în care cei dragi și-au luat rămas-bun de la artistă. Dar cel mai important este faptul că ultima dorință a artistei a fost îndeplinită – rămășițele pământești ale lui Ion Onoriu, care a trecut la cele veșnice acum 23 de ani, au fost transferate la Cimitirul din Dămăroaia, iar cei doi soți își vor petrece împreună eternitatea.