DETOXIFIEREA. Pași simpli pentru curățarea organismului de toxine

 Dumba Gabriela
.

Detoxifierea organismului pare a fi preocuparea principală în secolul XXI. În fiecare sezon aflăm de noi şi noi suplimente alimentare care ne promit detoxifierea ficatului, a colonului, a pielii şi chiar a părului. Ni se prezintă cu titlu de panaceu o băutură sau alta şi ni se garantează că în 10 zile vom fi alţi oameni, unii mai sănătoşi, mai frumoşi şi, sigur, mai fericiţi. Ce înseamnă, până la urmă, detoxifierea şi cum poate fi ea privită: o cură sau un mod de viaţă?

Toxinele par a fi, în ultimii ani, problema cea mai mare a omenirii. Aproape că toate suplimentele de pe piaţă au şi un efect detoxifiant. Mai nou, există şi cosmetice care detoxifiază pielea, anumite creme care protejează tenul în faţa poluării, dar şi tehnici de detoxifiere a scalpului şi părului, respectiv şamponare cu sare de mare şi limpezire cu oţet de mere.

Despre procesul de detoxifiere al organismului ni se spune că are capacitatea să reducă incidenţa de apariţie a numeroase probleme de sănătate, cum ar fi oboseala cronică, imunitatea scăzută, alergiile, durerile de cap, scăderea capacităţii de concentrare sau mâncărimile pielii. La bază curăţarea corpului de toxine nu este o idee rea, doar că nu orice „pom lăudat' dă roade bune. 

În procesul complex numit detoxifiere participă sistemul digestiv (ficatul și intestinul), rinichii, pielea, plămânii, circulația sangvină și sistemul limfatic.

Când este nevoie de detoxifiere şi cum ne ajută efectiv

Alimente procesate, conservate, hipercalorice – non nutritive (ulei, făinuri, orice dulce rafinat în afară de fructe întregi proaspete, alimente naturale supraprelucrate termic), cosmeticele şi medicamentele care conţin conservanţi, stimulente precum cafeaua, alcoolul şi tutunul, poluarea, lipsa unui somn de calitate, dar şi emoţiile negative (furie, frică, tristeţe) sunt unii dintre principalii detoxifianţi ai organismului. Alimentaţia necorespunzătoare suprasolicită ficatul, sistemul digestiv şi contribuie la acumularea unor kilograme în plus, precum şi la intoxicarea organismului.

Toate acestea se traduc prin stare de slăbiciune, oboseală, somnolenţă, poftă exagerată de dulce, dureri de cap şi articulare, îmbătrânire prematură a pielii, respiraţie urât mirositoare şi chiar depresie. Atunci când ne confruntăm cu cel puţin două dintre aceste stări, este un semn clar că avem nevoie de detoxifiere, unul dintre cele mai importante efecte ale curăţării organismului fiind creşterea rezistenţei naturale a organismului în fata bolilor, dar şi stimularea metabolismului şi conferirea unei străluciri sănătoase pielii, dar mai ales stimularea activităţii ficatului, a splinei şi bilei.

Paşi simpli pentru o curăţare a organismului pe termen lung

Consumaţi alimente vii, ceea ce însemnă deloc sau foarte puțin prelucrate termic, predominant vegetale (salate, legume, leguminoase, fructe, semințe, nuci) fără pesticide, cel puţin câteva zile pe lună. Legumele din familia crucifere (varza, conopida, broccoli), plantele amare (anghinare, cicoare), turmericul, ceapa, usturoiul sunt de asemenea alimente terapeutice, care stimulează detoxifierea hepatică. Condimentele ce conțin uleiuri volatile (cimbru, coriandru, chimen, oregano) stimulează producția și evacuare de bilă, ajutând astfel eliminarea toxinelor transformate de ficat.

Afla de ce este bine sa consumi ceai de anghinare

Reduceţi cantitatea de carne și alimente de origine animală şi, în acest sens, sunt binevenite posturile lungi, de peste an sau cele două zile pe săptămână, respectiv miercurea şi vinerea;

Feriţi-vă de stimulente (cafea, energizante, băuturi acidulate) pentru că, pe termen lung, ele scad drastic nivelul de energie;

Beţi multă apă şi optaţi pentru cea plată, cu pH în jur de 7,5 și densitate minerală cât mai scăzută (de exemplu, calciu sub 50mEq/l);

Hidratează-te cu sucuri de legume fără conservanţi, de preferat făcute de tine, în casă, dar mare atenţie la pesticidele folosite în grădinărit;

Unii specialişti ne sfătuiesc să nu ţinem telefonul mobil aproape de corp, mai ales de zona inimii pentru că iradierea indusă scade energia, procesele de detoxifiere și regenerare ale corpului;

Culcaţi-vă mai devreme, pe cât posibil înainte de ora 24.00. Somnul de calitate este cel mai eficient mecanism fizic de detoxifiere și regenerare;

Staţi minim 30 minute pe zi în natură;

Faceţi minim 10 minute de exerciţii de înviorare dimineața, după trezire;

Înainte de o nouă zi de muncă, dedicați-vă 10 minute pentru relaxarea minții (meditație, rugăciune, etc.).

Detoxifiaţi-vă cu ajutorul saunei, indiferent de tipul ei – finlandeză, cea cu aburi, infrasaună și aromasaună. – Drenajul limfatic sau presoterapia, adică masajul sub presiune, este una dintre cele mai eficiente metode de tratare a edemului, adică a membrelor umflate. În medicina estetică, drenajul limfatic este un element de bază, o metodă total nedureroasă, relaxantă și foarte eficientă cu efect de slăbire rapidă, drenare, detoxifiere a organismului, reducere a celulitei și cantității de apă acumulată în exces. S-a demonstrat, de asemenea, că ajută stimularea circulației celor care suferă de circulație deficitară la nivelul mâinilor și picioarelor și poate ajuta în prevenirea varicelor.

Google News Urmărește-ne pe Google News

Biografiile Vedetelor
Fii la curent cu tot ce se întâmplă cu vedetele tale favorite

Află totul despre vedetele din România, dar și despre celebritățile internaționale: biografii, carieră, filmografie, discografie si viață personală.

Revista VIVA!
Revista VIVA!
Abonează-mă la newsletter Abonează-mă
Buton