Cum ne protejăm în caz de război nuclear. Sfaturi utile

 Oana Pantazi
.

Cum ne protejăm în caz de război nuclear. În cazul unui atac nuclear, primele minute de după declanșare sunt vitale, așadar iată cum trebuie să ne protejăm în eventualitatea în care ar avea loc o explozie.

CITEȘTE REVISTA VIVA! DE FEBRUARIE, GRATIS, AICI!

Cum ne protejăm în caz de război nuclear. Dat fiind contextul actual, este important să știm cum ne putem proteja în cazul unui atac nuclear și care sunt primele măsuri pe care le putem lua pentru a ne salva viețile.

Cum ne protejăm în caz de război nuclear. Adăpostiți-vă!

Prima recomandare este ca persoanele din zonă să se adăpostească în casă pentru a reduce expunerea la radiații, potrivit Nuclearelectrica. Dacă veți rămâne înăuntru cu ușile și geamurile închise puteți reduce expunerea la radiații cu până la 40%.

„O incintă dintr-o clădire reprezintă un bun adăpost. Dacă vi se va comunică să rămâneți acasă, la serviciu sau la școală, faceți următoarele:

  • Intrați într-o încăpere.
  • Închideți toate ușile, ferestrele și gurile de aerisire.
  • Opriți sistemele de ventilație (dacă există).

Nu folosiți telefoanele decât dacă este absolut necesar; liniile telefonice trebuie să rămână libere pentru operatorii Inspectoratului pentru Situații de Urgență.

Dacă va aflați în mașină, închideți geamurile și sistemul de ventilație și părăsiți zona afectată.

Dacă ați fost în aer liber în timpul urgenței, scoateți-vă hainele și închideți-le în saci de plastic. Curățați-va părul și corpul prin spălare. Această precauție va îndepărta particulele de praf radioactiv de pe dumneavoastră. Când va puneți alte haine, luați-le dintr-un dulap închis', potrivit Nuclearelectrica.

Citește și: Ce trebuie să faci în caz de război. Sfaturi utile

Citește și: Lista adăposturilor anti-bombe din București. România are 4.500 de buncăre

Citește și: O fetiță de 6 ani a fost ucisă în bombardamentele din Ucraina: „Arată-i asta lui Putin!”

Citește și: Un soldat din Ucraina s-a sacrificat aruncând în aer podul pe care stătea pentru a opri tancurile ruseşti: „Nu a avut timp să plece’

Citește și: Nou născuți și prematuri intubați din Ucraina, feriți de război într-un adăpost anti-rachetă.Imagini cutremurătoare

Cum ne protejăm în caz de război nuclear. Protejarea tiroidei

Dacă în aer există iod radioactiv, el este introdus în plămâni prin inhalare și de acolo, o parte va pătrunde în sistemul circulator, de unde va fi absorbit de glanda tiroidă. O măsură eficace de a preveni absorbirea iodului radioactiv de către tiroidă este administrarea pastilelor de KI (iodura de potasiu). Iodul stabil (neradioactiv) din aceste pastile va fi repede absorbit de tiroidă, ducând la oprirea acumulării de iod radioactiv de către această. Iodul radioactiv va fi apoi eliminat mai repede din organism prin funcțiile naturale ale corpului. O altă măsură contra inhalării iodului radioactiv este aceea de a rămâne adăpostit în casă. Pastilele de iodura de potasiu (KI) nu protejează corpul de alte substanțe radioactive. A va adăposti, a va schimbă hainele și a face dus rămân cele mai bune măsuri de protecție împotriva altor substanțe radioactive.

Administrarea de pastile de KI trebuie făcută rapid în cazul unei urgențe. Astfel de pastile vor fi disponibile și la Centrele de Primire Evacuați organizate de Autoritățile Publice pentru a fi distribuite. Școlile din localitatea dumneavoastră vor avea cantități suficiente de pastile pentru copii. Personalul școlilor va administra aceste pastile copiilor atunci când va fi necesar.

Administararea de iod stabil pentru copii se va face în functie de vârstă, astfel:

– Copii cu vârsta peste 12 ani – 2 tablete;

– Copii cu vârsta intre 3 și 12 ani – 1 tabletă/zi;

– Copii cu vârsta între 1 luna și 3 ani – o jumătate (1/2) tabletă/zi;

– Nou-născuții până la o lună – o singură administrare de un sfert (1/4) tabletă dizolvată în lapte, apa, limonadă sau altceva similar.

Pastilele de iodura de potasiu (KI) nu protejeaza corpul de alte substante radioactive. Astfel, a vă adăposti, a vă schimba hainele și a face duș rămân cele mai bune măsuri de protecție împotriva radiațiilor.

Cum ne protejăm în caz de război nuclear. Evacuarea

Atunci când există sau este prevăzută o emisie radioactivă, o parte sau toată comunitatea dumneavoastră poate fi evacuată. Veți fi sfătuiți să va părăsiți locuințele sau locurile de muncă și să mergeți la Centrul de Primire desemnat pentru localitatea dumneavoastră. Toate informațiile necesare despre evacuare vor fi transmise la radio și TV sau vor fi anunțate prin megafoanele mașinilor de Poliție.

Veți avea timp mai mult decât suficient să va împachetați articolele importante, să închideți aparatele electrice, să va ocupați de animale, să închideți locuința și să părășiți zona. Veți fi îmbarcat în autobuze, trenuri sau alte mijloace de transport și veți fi duși la Centrele de Primire; dacă aveți mașină personală, o puteți folosi.

La Centrul de Primire se va verifică starea dumneavoastră de contaminare și dacă va fi necesar veți fi decontaminat. Apoi veți fi înregistrat în vederea asigurării hranei și adapostirii sau acordării oricărei alte asistente dacă este nevoie. Dacă doriți, va puteți face propriile aranjamente în privința hranei și cazării în localitățile neafectate din afară zonei evacuate.

Ce trebuie să luați cu voi

Dacă sunteți anunțați să părăsiți locuința, școala sau serviciul, fiecare dintre dumneavoastră trebuie în primul rând să împacheteze următoarele, NUMAI DACĂ ESTE POSIBIL:

  • O pernă, două paturi și două cearșafuri sau un sac de dormit.
  • O mică saltea din burete.
  • O jachetă sau un palton.
  • Două rânduri de haine.
  • Medicamentele prescrise și alte medicamente necesare.
  • Nu este nevoie să luați alimente în afară celor special prescrise de medic.
  • Articole de toaletă.
  • Acte de identitate, bani, cărți de credit, carnete CEC etc.
  • Un aparat de radio.
  • Numerele de telefon ale rudelor sau prietenilor apropiați.

După ce ați făcut cele de mai sus luați, toate măsurile de prevedere obișnuite pentru o plecare de acasă pentru o zi.

Închideți ferestrele și încuiați intrările în casă.

Ce trebuie să facă bătrânii, bolnavii și persoanele cu handicap

Oamenii bătrâni, cei care sunt bolnavi și cei inapți fizic pot avea nevoie de ajutor în cazul evacuării. În cazul în care nu au rude sau apropiați care să-i ajute, ei trebuie să agațe la geam o bucată de pânză albă (cearșaf, cămașă, prosop) care să fie vizibilă din stradă.

Acesta este un semnal prin care vecinii vor cunoaște situația în care vă aflați și vor anunță responsabilii cu evacuarea zonei respective. Patrulele Poliției și Inspectoratului pentru Situații de Urgență sunt cei care vă vor ajută la vederea acestui semn.” Mai multe detalii, AICI.

Foto: Profimedia

Cel mai nou VIDEO

Google News Urmărește-ne pe Google News

Citește în continuare
Biografiile Vedetelor
Fii la curent cu tot ce se întâmplă cu vedetele tale favorite

Află totul despre vedetele din România, dar și despre celebritățile internaționale: biografii, carieră, filmografie, discografie si viață personală.

Revista VIVA!
Revista VIVA!
Abonează-mă la newsletter Abonează-mă
Buton