Cine este Dumitru Prunariu. Povestea impresionantă a singurului român care a zburat în spațiu

 Miniosu Alexandra
.

Cine este Dumitru Prunariu. România are o mulțime de valori în toate domeniile. Valori care și-au reprezentat țara cu mândrie de fiecare dată. Printre acestea se numără și celebrul Dumitru Prunariu. Cunoscut ca singurul român care a zburat în spațiu, acesta are o poveste de viață de-a dreptul impresionantă. Iată cum a primit acest titlu!

CITEȘTE TOATĂ REVISTA VIVA! DE MAI, GRATIS, AICI!

Cine este Dumitru Prunariu. Dumitru Prunariu s-a născut pe data de 27 septembrie 1952, la Brașov. În prezent, el are 69 de ani și a rămas în memoria publicului drept singurul român care a zburat în spațiu. Așadar, el este singurul cosmonaut român. De-a lungul carierei sale, el a primit numeroase premii, printre care și Ordinul național „Steaua României'.

dumitru-prunariu-1dumitru-prunariu-1

Cine este Dumitru Prunariu. Dumitru Prunariu, pe numele lui complet Dumitru Dorin Prunariu, e de meserie inginer aeronautic. Este singurul astronaut român. A primit acest titlu în 1981, când, pe data de 14 mai, a devenit primul român care a zburat în spațiul cosmic. La acea vreme, acesta a participat la misiunea în cadrul căreia a petrecut în spațiu 7 zile, 20 de ore și 42 de minute.

Citește și: Jennifer Lopez și-a prezentat unul dintre copii cu pronume de gen neutru:„Cei mai buni părinți își susțin copiii'

Citește și: Cum arată pensiunea Monicăi Anghel și cât costă cazarea:”Am terminat conacul cu o moștenire de la bunica mea”

Citește și: Bianca Drăgușanu, despre fostul ei iubit, Cătălin Botezatu, la 12 ani de la despărțire:„Dacă ai nevoie de ajutor, el…'

Citește și: Pepe și Yasmine Ody, prima vacanță împreună cu fiul lor. Ce destinație au ales:„Inima mea'

Cine este Dumitru Prunariu

Cine este Dumitru Prunariu. Dumitru Prunariu a câștigat titlul de onoare suprem, erou al Republicii socialiste România, titlu pe care l-au deținut doar soții Ceaușescu. De-a lungul timpului, el a fost Ministru Adjunct al Transporturilor, Șef al departamentului Aviației Civile, în guvernul Petre Roman, și Ambasador al României în Federația Rusă, în guvernul Adrian Năstase, scrie wowbiz.ro.

Totodată, Dumitru Prunariu e cunoscut și pentru cariera lui în aviația militară. Acum, el e general-locotonent în rezervă. Cosmonautul e unul dintre fondatorii Asociației Exploratorilor Spațiului Cosmic și ocupă și funcția de președinte al Agenției Spațiale Române. De asemenea, e membru de onoare al Academiei Române.

Povestea impresionantă a singurului român care a zburat în spațiu

Cine este Dumitru Prunariu. Dumitru Prunariu e absolvent al Liceului de Cultură Generală nr. 4, actualul Colegiu National „Grigore Moisil”, din Brașov. L-a terminat în anul 1971. Tatăl lui era inginer, iar mama lucra la o școală generală, în funcția de cadru didactic. Și-a descoperit pasiunea pentru zbor încă din copilărie. Visul i-a devenit realitate mai târziu și a ajuns în Cosmos.

„De mic copil mi-am dorit să zbor. Închideam ochii și simțeam că plutesc peste munți, văi, descopeream lumi noi. M-au fascinat întotdeauna abisul albastru, înălțimile infinite. În final, am ajuns să zbor în Cosmos. Visele împlinite sunt ca un cerc de lumină pe trunchiul vieții, o iradiere benefică. În cosmos, universul tău apropiat nu mai este reprezentat de casă, stradă, vecini, ci de însăși planeta natală. Pământul, pe lângă dimensiunea fizică pe care o poți aprecia direct, la adevărata ei valoare și măreție, are și o puternică dimensiune morală.

Dintr-un zbor cosmic te întorci mult mai stăpân pe tine, mai matur, mai apropiat de oameni și de natură, cu o viziune mult mai globală a fenomenelor și activităților terestre. Cu toate că nu ești singur în aparatul de zbor, singurătatea, acolo sus, e destul de puternică. Te simți dintr-o dată rupt de ambientul tău natural, în care te-ai născut și dezvoltat', spunea Dumitru Prunariu într-un interviu.

Ce studii are Dumitru Prunariu

Cine este Dumitru Prunariu. Dumitru Prunariu a făcut primii pași în carieră, urmând cercul de aeromodelism de la Casa pionierilor din Brașov. Acolo, el construia diferite modene de planoare și avioane, cu speranța că, într-o zi, va deveni constructor de aparate de zbor. La doar 17 ani, el a primit republican la Concursul de creații tehnice „Minitehnicus'. Totodată, a obținut și carnetul de membru Minitehnicus nr. 103. După 11 ani, avea să devină cel de-al 103-lea om care a zburat în Cosmos.

Dumitru Prunariu a terminat Facultatea de Inginerie Aerospațială din cadrul Universității „Politehnica” din Capitală. A absolvit în 1976, la specializarea inginerie aeronautică. După ce și-a terminat studiile, acesta a activat ca inginer stagiar la Întreprinderea de Construcții Aeronautice (IAR) din Ghimbav (județul Brașov), în perioada 1976-1977, scrie Wikipedia.

Dumitru Prunariu are doi copii și patru nepoți

Cine este Dumitru Prunariu. Dumitru Prunariu are o familie minunată. În 1974, acesta s-a însurat cu soția lui, Crina Rodica Prunariu, cea care i-a fost colegă de facutate. Aceasta a lucrat în Ministerul Comerțului Exterior, mai apoi a fost diplomat în cadrul Ministerului Afacerilor Externe, ambasador al României în Armenia în perioada 2007-2013. În prezent, ea e pensionară.

Dumitru Prunariu și Crina Rodica Prunariu au împreună doi băieți. Fiul cel mare, Radu-Cătălin, s-a născut în 1975, iar Ovidiu-Daniel în 1977. Acum, Dumitru Prunariu are 4 nepoți.

Dumitru Prunariu, la „40 de întrebări cu Denise Rifai'

Cine este Dumitru Prunariu. Dumitru Prunariu va fi invitat duminică în cadrul emisunii „40 de întrebări cu Denise Rifai', de la Kanal D, găzduită de Denise Rifai. Acesta va vorbi despre pregătirea specifică pentru a călători în spațiu, momentele de cumpănă, dar și despre realizările lui memorabile.

„A fost scris în stele să fiți primul cosmonaut român?', V-ați făcut cruce la decolare?', Se află salvarea omenirii în cosmos?', Suntem pregătiți pentru întâlnirea cu extratereștrii?', De ce se teme pe pământ românul care a înfruntat spațiul cosmic?', Ați fost un ambasador bun la Moscova ?', Ce pensie are singurul cosmonaut român?', Credeți în viața de după moarte?', sunt doar unele dintre întrebările la care Dumitru Prunariu va răspunde în show-ul de la Kanal D.

Sursă foto: Facebook, Hepta, Captură video

Vezi şi Perseidele 2022 – cu ce este diferită ploaia de meteori anul acesta!

 

Google News Urmărește-ne pe Google News

Biografiile Vedetelor
Fii la curent cu tot ce se întâmplă cu vedetele tale favorite

Află totul despre vedetele din România, dar și despre celebritățile internaționale: biografii, carieră, filmografie, discografie si viață personală.

Revista VIVA!
Revista VIVA!
Abonează-mă la newsletter Abonează-mă
Buton