Ce se întâmplă cu procesul dintre Mihai Călin și Ion Caramitru: "Legea prevede că..."

 Dumba Gabriela
.

Mihai Călin, unul dintre actorii Teatrului Naţional din Bucureşti, pare să nu-l fi iertat pe Ion Caramitru, nici după moartea acestuia. Între cei doi actori exista un proces pe rol, care va continua și după moartea lui Ion Caramitru. Mihai Călin îl acuza pe fostul director al TNB, printre altele, de lipsă de profesionalism și de faptul că profită financiar de funcția sa.

CITESTE TOATA REVISTA VIVA! DE AUGUST, GRATIS, AICI!

Între Mihai Călin și Ion Caramitru au existat o serie de diferenţe de opinii legate de felul în care Ion Caramitru a administrat activitatea celei mai importante scene teatrale din ţară, Călin fiind unul dintre liderii Sindicatului actorilor din TNB.

33da3584241952e5a6d97890b3dd2860-t-433da3584241952e5a6d97890b3dd2860-t-4

Mai mult, în urmă cu mai bine de doi ani, Mihai Călin a trimis un memoriu la Ministerul Culturii pe tema conducerii exercitate de Ion Caramitru, dar şi o scrisoare deschisă adresată fostului director al Teatrului Național. În replică, Ion Caramitru l-a dat în judecată pe Mihai Călin.

Procesul dintre cele două părţi a început pe 28 noiembrie 2019, iar Ion Caramitru a pretins daune morale de la Mihai Călin. O primă decizie a fost dată în toamna anului trecut, când instanţa a audiat diverse persoane de la TNB, fără a hotârî însă plata vreunei sume de bani de către Mihai Călin. În replică, Ion Caramitru a făcut apel.

Moartea acestuia va duce cel mai probabil la închiderea procesului dintre cei doi.

„Acest proces îşi derulează în aceste zile apelul. Aşa s-a nimerit. Nu e un proces intentat de mine, ci e unul în care am fost dat în judecată şi pe care l-am câştigat în primă instanţă.

Însă legea prevede că poate exista şi apel la prima decizie a instanţei, care o poate confirma sau nu pe cea dintâi. Nu doresc să fac niciun comentariu despre persoana care a decedat!„, a declarat laconic Mihai Călin pentru impact.ro pe tema procesului.

Citește și: Cumnata lui Ivan Patzaichin, dezvăluiri neștiute despre marele canoist, după moartea lui:'El n-a uitat de unde a plecat'

Citește și: Când și unde va fi înmormântat Ion Caramitru. De ce a amânat familia data înmormântării

Citește și: Moartea Mariei Macsim Nicoară nu a fost un accident casnic! Anchetatori: „A fost violență’

Ce l-a nemulțumit pe Mihai Călin vizavi de Ion Caramitru

În toamna lui 2019, Mihai Călin a decis să publice o scrisoare deschisă la adresa fostului manager general al TNB.

„Am trăit astăzi la Adunarea salariaților din TNB, convocată de dumneavoastră, trei ore de tristețe amară. Ați adunat sute de oameni cu scopul principal de a doi actori, Marius Manole și cu mine, care în calitate de lideri (împreună cu Medeea Marinescu și Diana Dumbravă) ai Sindicatului actorilor din TNB și-au să trimită, în primăvară , un memoriu Ministerului Culturii, în care menționau o serie de probleme, și mai ales lipsa totală de deschidere spre dialog a dumneavoastră, domnule Caramitru. Memoriul a fost sprijinit de colegii noștri„, scria atunci Mihai Călin.

Mihai Călin a mai spus că Ion Caramitru a confiscat, în mare parte TNB', numind şefii de departamente fără concurs.

„Încerc să fac teatru în TNB din 1990, dar nu am întâlnit un director care să profite atât de mult de funcția sa în propriul interes, mediatic și mai ales financiar. Știu, o tot spuneți, legea vă permite. În 2018, doar la Sala Mare, din 120 de reprezentații, 65 sunt regizate și/sau jucate de dumneavoastră (10% din încasări).

Asta în timp ce spectacole precum „Vizita', „Regele Lear', „Livada de vișini', „No mans land', „Romeo și Julieta' sunt programate extrem de rar sau chiar distruse, după ce ați cheltuit pe producție 800 – 900.000 de RON la fiecare”, se mai arăta în scrisoarea deschisă a lui Mihai Călin.

Ion Caramitru, replică în scandalul cu Mihai Călin

Directorul Teatrului Naţional Bucureşti, Ion Caramitru a răspuns, la vremea aceea, într-un interviu pentru „Adevărul acuzaţiilor dure făcute de actorul Mihai Călin.

„Spectacolele făcute de mine au adus Teatrului Naţional, începând cu anul 2008, 18 milioane şi jumătate de lei, cam 4 milioane de euro. Cinci spectacole regizate de mine se joacă în repertoriu şi au succes şi nu unul mic. „Angajare de Clown a fost realizat în 2017, are 36 de reprezentaţii. „Două pe faţă, două pe dos, făcut în 2018, are 24 de reprezentaţii. Iar „Anonimul veneţian, făcut în 2014, are 118 reprezentaţii şi o jumătate de milion încasări în sala cea mai mică a teatrului, cu 160 de locuri. În piesa „Dineu cu proşti, realizată în 2010, eu nu am jucat iniţial, am pus-o în scenă. Cuplul de bază era asigurat de Horaţiu Mălăele, ca şi acum, şi de Şerban Ionescu.

Şerban Ionescu s-a îmbolnăvit grav la un moment dat şi mai erau câteva spectacole vândute deja care ar fi trebuit suspendate, dar fiindcă eu eram regizorul piesei şi fiind şi actor am putut intra în două-trei zile în mod eroic să-l înlocuiesc temporar.

Am făcut-o pentru a asigura existenţa repertoriului şi a nu trimite acasă 900 de oameni pe seară care îşi cumpăraseră bilete. După ce Şerban Ionescu a murit am rămas în spectacol.

Acesta a atins până în iunie 2019 aproape 300 de reprezentaţii şi a adus Teatrului Naţional cele mai mari încasări, 12 milioane de lei. Domnul Călin spune că „Dineu cu proşti nu reprezintă TNB. Ba cum să nu? În trecut, „Take, Yanke, and Kadyr ce a fost?! Nu tot o comedie de succes?„, a declarat atunci Ion Caramitru.

De unde ura dintre Mihai Călin și Ion Caramitru

„S-a acumulat o cantitate de ură nedisimulată, iar după aceste controale care au verificat condiţia mea morală şi legală şi care nu au găsit nimic, cred că domnul Călin este mai interesant în acest moment să se facă cunoscut în lume prin atacurile la adresa lui Ion Caramitru decât prin ce face pe scenă.

Nu ştiu de unde pleacă această ură şi nici domnul Călin nu dă o explicaţie, această scrisorică e nuanţată, nu mai e atât de imperioasă cum era înainte de aceste controale.

Dumnealui spune: „ştiu că totul e legal şi totuşi… Cum adică? Aceste furci caudine, controalele astea nu sunt deloc plăcute şi ne-au pus într-o anume suferinţă şi pe mine, şi tot ce înseamnă conducerea teatrului, care a fost verificată de sus până jos.

Am 77 de ani, sunt pe scenă de 60 de ani, o vreme „mi-am permis luxul de a mă ridica împotriva sistemului comunist, cu care mai lupt şi acum, am refuzat să am certificat de revoluţionar, deşi aş fi putut să-l cer, sunt plătitor de taxe la tot ceea ce lucrez şi în teatru, şi în afara lui.

Nu am altă cale de atac, atacurile şi acuzele de corupţie continuă, e un atac la persoană şi nu-mi rămâne decât să merg în instanţă”, a mai spus Ion Caramitru în 2019.



 

Google News Urmărește-ne pe Google News

Biografiile Vedetelor
Fii la curent cu tot ce se întâmplă cu vedetele tale favorite

Află totul despre vedetele din România, dar și despre celebritățile internaționale: biografii, carieră, filmografie, discografie si viață personală.

Revista VIVA!
Revista VIVA!
Abonează-mă la newsletter Abonează-mă
Buton