Care este diferența dintre răceală și gripă. La prima vedere, au simptome comune!

 Dumba Gabriela
.

La prima vedere, răceala și gripa au simptome comune, precum nas înfundat, usturime în gât sau febră. Este foarte importantă identificarea corectă a simptomelor pentru ca tratamentul care se impune să fie unul corect.

De regulă, răceala se manifestă în tot timpul anului, indiferent de sezon, chiar și vara, în timp ce gripa este o afecțiune specifică iernii, respectiv perioada cuprinsă între lunile noiembrie și februarie, când sistemul imunitar este mai vulnerabil din cauza schimbărilor bruște de temperatura și virusurilor gripale.

Răceală este o infecție virală provocată în special de rinovirusuri,care afectează mucoasa nazală, sinusurile, faringele și căile respiratorii. De regulă, simptomele răcelii debutează la 3 zile de la infecție printr-o stare generală de disconfort, senzații de usturime ale faringelui și rinoree.

Atunci când infecțiile virale se manifestă exclusiv asupra cailor aeriene superioare prin strănut excesiv, nas înfundat, secreții nazale abundente, putem vorbi despre instalarea virozei respiratorii.

Trebuie să știți că gripa este cea mai periculoasă viroză respiratorie, fiind provocată de virusul gripal, care se manifestă mai amplu, că o infecție a plămânilor și a cailor respiratorii.

O răceală simplă debutează cu câteva stranuturi, posibil secreții nazale ușoare sau înfundarea năsucului și o stare de oboseală sau letargie. În schimb, gripă are un debut brusc, cu febra mare de peste 39 de grade Celsius și este insosita de frisoane, dureri de cap și musculare, tușe puternică, oboseală, lipsa poftei de mâncare etc.

Febra este primul indiciu care trebuie să te ducă cu gândul la gripă. Este adevărat că există și cazuri de răceli în care apare febra, dar nicidecum nu este vorba de o creștere mare și bruscă, încă de la debutul bolii, așa cum este în cazul gripelor.

În plus, gripă este însoțită adesea de dureri musculare puternice. Acest simptom nu apare la o răceală, așa cum nici frisoanele nu își au locul în tabloul simptomatologic al unei viroze simple.

Durata fiecărei afecțiuni diferă. În timp ce răceală dispare în câteva zile, cam o săptămâna, o gripă serioasă poate ține și câteva săptămâni.

Google News Urmărește-ne pe Google News

Biografiile Vedetelor
Fii la curent cu tot ce se întâmplă cu vedetele tale favorite

Află totul despre vedetele din România, dar și despre celebritățile internaționale: biografii, carieră, filmografie, discografie si viață personală.

Revista VIVA!
Revista VIVA!
Abonează-mă la newsletter Abonează-mă
Buton