Câinele lui Ceaușescu, motiv de gelozie pentru Elena! "Nicule, de-acu’ înainte să te culci cu potaia"

 Oana Pantazi
.

Deși era incapabil de iubire, cel puțin față de poporul pe care îl cârmuia, Nicolae Ceaușescu a avut totuși o slăbiciune care-i arăta latura umană – fostul dictator iubea câinii, și în special pe labradorul său preferat, Corbu, pe care până și Elena Ceaușescu devenise geloasă!

Despre cum a trăit familia Ceaușescu în niște vremuri în care foamea și frigul deveniseră insuportabile au circulat multe legende, dintre care multe chiar s-au adeverit după decembrie 1989. La fel de bine ca familia dictatorului și, evident, infinit mai bine decât populația sărăcită trăiau în vremea aceea câinii labradori lui Nicolae Ceaușescu, animale pentru care președintele avea o slăbiciune. În anii ’80, toată lumea știa despre Corbu, Șarona, poveștile despre animalele de companie ale dictatorului frizând uneori absurdul.

Cu toate acestea, declarațiile ulterioare ale celor din anturajul familiei Ceaușescu aveau să ateste faptul că megalomania acestuia se transferase și asupra animalelor… Câinii dictatorului aveau canapelele lor în dormitorul Ludovic al XIV-lea al Ceaușeștilor, erau plimbați atât de stăpâni, cât și de SPP-iști, aveau locul lor în mașină, iar lui Corbu i se comandau special biscuiţi englezeşti pentru câini, care erau expediaţi în România prin poşta diplomatică!

Câinelui lui Ceaușescu i se spunea Tovarășul Corbu

Conform fostului şef al Gospodăriei, Radu Burciu, alimentele familiei Ceaușescu valorau 160.000-180.000 de lei lunar – dar nu le-au plătit niciodată -, în timp ce pentru hrana câinilor erau cheltuiți zilnic 600-700 lei pe zi, scria a1.ro. 'În privinţa animalelor, cunosc că era o «turmă» întreagă: Nicolae Ceauşescu avea patru câini Labrador – Corbu, Şarona, Şoimu şi Rodica; Valentin avea un câine cocker, Nicu Ceauşescu avea un câine lup, Elena Ceauşescu avea un câine pripăşit, la care ţinea, Zoia Ceauşescu şi Mircea Oprean aveau şi ei doi', a povestit Burciu.

Într-o biografia dictatorului scrisă de austriacul Malte Olschewski, autorul a povestit că slugărnicia celor din jurul lui Ceaușescu se transferase până și asupra animalului său preferat: „Câteodată, Ceauşescu le cerea în glumă colaboratorilor lui să i se adreseze câinelui cu Tovarăşe Corbu! Pentru cei mai mulţi funcţionari deprinşi cu multe ciudăţenii, această glumă întrecuse orice măsură. Îndată ce zăreau câinele, ei dispăreau tiptil. Însă Cornel Burtică, ministrul Comerţului Exterior şi soţul surorii Elenei Ceauşescu, se pare că a stat deseori în poziţie de drepţi în faţa Tovarăşului Corbu.

Elena Ceaușescu nu suporta să fie pe locul 2

Cât despre Elena Ceaușescu, savanta de renume mondial era geloasă pe atenția pe care o primea Corbu din partea soțului ei:

„ – Nicule, de-acu înainte să te culci cu potaia, cu tov. Corbu al tău, el să-ţi facă toate hachiţele tale de bolnav la cap, că de la mine nu mai vezi nica, înţelegi, nica (arăta, cu două degete de la mâna dreaptă, încrucişate).
– Eleno, tu uiţi că noi luptăm pentru cauza clasei muncitoare şi a ţărănimii muncitoare…
– Hai sictir, băi Nicule, scuteşte-mă de vrăjelile astea! Tu ştii ce-a păţit Iosif Broz Tito cu nevastă-sa, ştii, nu, că aia a fugit în Occident, unde a vărsat tot, nu? Și mai ştim noi şi altele, ce crezi tu?!, povestea Viorica Paraschivescu, o femeie care i-a servit timp de 17 ani pe soții Ceaușescu.

Câinii lui Ceaușescu au murit de foame

Deși Nicolae și Elena Ceaușescu au fost, cu siguranță, cele mai detestate personaje din istoria noastră recentă, singurii care i-au iubit și le-au fost fideli până la capăt au fost câinii lor labrador. Conform uneia dintre gărzile de corp a dictatorului, cei doi câini „au murit de foame. Nu mâncau decât din mâna lui Nicolae. Nu am reuşit să-i facem să mai pună gura pe mâncare, a spus acesta, conform sursei citate. Paradoxal, ultimele cuvinte ale celor doi au fost: „Nu ne puteți omorî ca pe niște câini”…

Foto: Profimedia

Vezi şi curiozități despre câini – lucruri interesante și mai puțin știute!

 

Google News Urmărește-ne pe Google News

Biografiile Vedetelor
Fii la curent cu tot ce se întâmplă cu vedetele tale favorite

Află totul despre vedetele din România, dar și despre celebritățile internaționale: biografii, carieră, filmografie, discografie si viață personală.

Revista VIVA!
Revista VIVA!
Abonează-mă la newsletter Abonează-mă
Buton