Afta bucală, mai periculoasă decât credem! De ce apare şi ce boli foarte grave poate ascunde

 Dumba Gabriela
.

Denumită popular „aftă bucală', ulceraţia bucală este o afecţiune cu care se confruntă multe persoane, însă nu întotdeauna este o leziune minoră, care trece de la sine şi sunt cazuri când o simplă bubiţă pe limbă poate ascunde boli grave şi foarte grave.

Ulcerația bucală, cunoscută și sub denumirea de aftă bucală sau stomatită aftoasă, este una din cele mai frecvente manifestări patologice la nivelul mucoasei cavității bucale. Leziunea inițială este o veziculă cu o durată scurtă de viață (câteva ore) pe mucoasa bucală și care, prin spargere, lasă în urmă o ulcerație superficială. Poate avea localizări diferite: sub limbă, pe interiorul obrajilor sau al buzelor, dar și la baza gingiilor.

Afecțiunea se poate manifesta sub mai multe forme, iar cele mai cunoscute dintre acestea sunt aftele bucale minore, majore și herpetiforme, iar în funcție de tip, perioada de vindecare poate varia de la câteva zile la câteva luni.  Primele simptome pot apărea chiar înaintea leziunii propriu-zise: ușoare furnicături sau senzație de arsură. Simptomatologia ulcerației include dureri sau usturimi care pot afecta masticația și vorbirea', explică medicul stomatolog Adrian Mina.

De ce apare afta bucală

Etiologia bolii este necunoscută, deși în apariția sa par a fi implicate mecanisme imunopatologice. Studiile arată că formarea aftelor este de obicei provocată de un cumul de factori, iar apariția lor poate fi recurentă la unele persoane.

Factori favorizanți locali pot fi: consumul de dulciuri cu alune, ciocolată, condimente, dietă săracă în vitamina B12, zinc, acid folic și fier, erupția dentară, periajul prea energic sau mușcarea obrazului, alergie la un compus al pastei de dinți sau al apei de gură, aparatele dentare. Printre potențialii factori generali se numără: viroze, afecțiuni gastro-intestinale (Helycobacter Pylori, boala de reflux gastroesofagian), hipertiroidismul, modificările hormonale din timpul menstruației, stresul.

O mulțime de afecțiuni generale au răsunet la nivelul cavității bucale astfel că, stomatita aftoasă poate apărea și pe fondul altor suferințe precum: boala celiacă (o afecțiune gastrointestinală cauzată de intoleranța la gluten), boala Crohn, boala BEHCET, HIV/ SIDA, boli autoimune', spune medicul.

Variante de tratament pentru afta bucală

Tratamentul aftelor bucale este în mare măsură reprezentat de atenuarea simptomelor si reducerea disconfortului. Apa de gură pe bază de clorhexidină în diferite concentrații și corticosteroizii topici sunt baza terapiei. Suplimentarea de B1, B2, B6, B12, acid folic sau fier poate ameliora stomatita aftoasă la unii pacienți.

Uneori, se prescriu antibiotice pentru prevenirea infecţiilor secundare. În tratamentul aftelor bucale poate fi folosit și laserul, deoarece este un tratament fără durere care presupune o tehnică non invaziva, fiindcă acționează în stratul epitelial superficial și nu lasă cicatrici sau răni deschise.

Are rezultate imediate, iar pacientul pleacă din cabinetul stomatologic complet vindecat, într-un timp foarte scurt. Laserul acționează local asupra leziunilor aftoase indiferent de stadiul de dezvoltare. Astfel, afta se retrage și se vindecă. În paralel, terminațiile nervoase sunt desensibilizate, ceea ce are ca efect atenuarea simptomelor.  Tratamentul durează aproximativ 2 minute în funție de stadiul și întinderea leziunii, fiind un tratament care nu necesită anestezie', recomandă Adrian Mina.

Cum putem preveni apariţia aftelor bucale

Pentru a preveni apariția aftelor bucale este important ca pacientul să mențină o igienă orală riguroasă și să evite consumul de alimente iritante, cum ar fi citricele și condimentele. De asemenea, recomand vizita la 6 luni la medicul stomatolog, care poate identifica și trata eventualele recidive ale aftelor bucale.

Cu atât mai mult, dacă pacientul este purtător de aparat dentar, trebuie avute în vedere leziunile cauzate de bracketi, care pot fi prevenite cu ajutorul cerii ortodontice. Dacă afta îşi are originile în alte afecţiuni ale organismului, medicul va îndruma pacientul către specialistul abilitat pentru rezolvarea problemelor', adaugă medicul stomatolog Adrian Mina.

sursa foto: stegforhalsa.se

Google News Urmărește-ne pe Google News

Biografiile Vedetelor
Fii la curent cu tot ce se întâmplă cu vedetele tale favorite

Află totul despre vedetele din România, dar și despre celebritățile internaționale: biografii, carieră, filmografie, discografie si viață personală.

Revista VIVA!
Revista VIVA!
Abonează-mă la newsletter Abonează-mă
Buton