A murit Jean-Paul Belmondo, o legendă a cinematografiei mondiale!

 Dumba Gabriela
.

Actorul Jean-Paul Belmondo, o legendă a cinematografiei mondiale, a murit la vârsta de 88 de ani, a declarat luni avocatul său. „A dispărut o personalitate extraordinară și o carieră excepțională”, relatează Le Parisien.

CITESTE TOATA REVISTA VIVA! DE AUGUST, GRATIS, AICI!

Mereu îndrăgit de femei, Jean-Paul Belmondo a rămas unul dintre cei mai iubiţi actori francezi din toate timpurile, aflându-se, an de an, şi în topul celor mai importante personalităţi din istoria Franţei.

Cel alintat „Bebel', cu chipul brăzdat de riduri şi tot timpul bronzat, însă cu sănătatea serios şubrezită, a continuat să rămână un tip glumeţ şi pus mereu pe şotii.

Musketier Mit Hieb Und Stich, Maries De L’an Deux, LesMusketier Mit Hieb Und Stich, Maries De L’an Deux, Les

Jean-Paul Belmondo a practicat boxul

Jean-Paul Belmondo a practicat boxul, ca amator in 1949, cand s-a imbolnavit de tuberculoza, la varsta de 16 ani, renuntand la pasiunea sa, si a urmat cursurile scolii lui Raymond Girard.

Fiul renumitului sculptor francez Paul Belmondo a studiat la Conservatorul National de Arta Dramatica, debutand pe scena in anul 1953, in doua piese: „Médée' de Jean Anouilh si Zamore' de Georges Neveux, ambele regizate de Andre Barsacq, la Théâtre de lAtelier, situat in centrul faimosului cartier Montmartre din Paris.

După  câteva roluri lipsite de anvergură, în anul 1960, obţine primul său rol major, în pelicula Cu sufletul la gură/A bout de souffle', de Jean-Luc Godard, în care a jucat alături de Jean Seberg, rol care avea să-l aducă în atenţia publicului francez, consacrându-l ca star absolut şi una  dintre figurile-cheie  ale  mişcării  „French  New  Wave' din acei ani.

Citește și: Vlad Gherman a confirmat că fosta lui parteneră, Cristina Ciobănașu, are un nou iubit:„Știam despre relația ei’

Citește și: Alexandra, câștigătoarea sezonului 3 Puterea Dragostei:„Sunt pregătită să mă căsătoresc’

Citește și: Care a fost ultima discuție dintre Victor Rebengiuc și Ion Caramitru:„Nici el nu a știut că e bolnav’

Jean-Paul Belmondo, un antierou

Născut la 9 aprilie 1933, Jean-Paul Belmondo a crescut într-o familie de artişti. Tatăl său, de origine italiană, era un binecunoscut sculptor.

Primul său mare rol, în 1960, alături de Jean Seberg, îl aduce în atenţia publicului.

În 1973, a devenit cel mai bine plătit actor francez, căștigând un onorariu de 600.000 de dolari pentru o producție, depășindu-l și pe celebrul actor Alain Delon, de care îl leaga o frumoasă prietenie.

Vedetă a Noului Val' al cinematografiei (Moderato cantabile', Pierrot le fou'), apoi, poliţist sau vagabond în filme pentru marele public, actorul a fost un copil răsfăţat al filmului francez.

Jean-Paul Belmondo a jucat cu mari actriţe, ca Sophia Loren, Catherine Deneuve, Claudia Cardinale, Danielle Darrieux, Romy Schneider, Jacqueline Bisset, Raquel Welch şi Francoise Dorleac şi a avut relaţii în viaţa reală cu Ursula Andress şi Laura Antonelli, citează antena3.ro.

De asemenea, a jucat alături de mari actori, cum ar fi: Alain Delon, Jean Gabin, David Niven, Omar Sharif şi Gerard Depardieu.

'Dicţionarul de Cinema' (Ed. Univers Enciclopedic, 1997) îl descrie pe Jean-Paul Belmondo ca pe un antierou' lansat la sfârşitul anilor 50: buze groase, nas de boxer, privire impertinentă, mic de statură, temperament agitat, veşnic revoltat, nepăsător în faţa pericolului şi chiar a morţii.

După stingerea ultimelor ecouri ale ‘Noului Val, se lasă furat de stereotipia unor filme comerciale (umor, suspans, aventuri), contribuind astfel la crearea mitului ‘Bebel, actorul-cascador pentru care condiţia fizică e la fel de importantă ca şi talentul'.

Jean-Paul Belmondo a făcut un accident vascular cerebral în 2001

În 1999, Jean-Paul Belmondo este spitalizat la Brest, după ce s-a îmbolnăvit în timpul unei reprezentaţii teatrale a piesei Frederick ou le Boulevard du Crime'.

Bebel', cum este cunoscut în lumea filmului, a suferit, în 2001, un accident vascular cerebral, care i-a lăsat urme. În 2009, a realizat un nou film Un homme et son chien' în regia lui Francis Huster, care, însă, a fost un eşec comercial.

Actorul a primit cele mai importante distincţii ale statului francez – Ordinul Naţional de Merit, în grad de comandor (1994) şi Legiunea de Onoare în grad de comandor (2007). În ianuarie 2011, a primit un premiu special din partea Asociaţiei criticilor de film din Los Angeles (LAFCA), pentru întreaga sa carieră.

 

Google News Urmărește-ne pe Google News

Biografiile Vedetelor
Fii la curent cu tot ce se întâmplă cu vedetele tale favorite

Află totul despre vedetele din România, dar și despre celebritățile internaționale: biografii, carieră, filmografie, discografie si viață personală.

Revista VIVA!
Revista VIVA!
Abonează-mă la newsletter Abonează-mă
Buton