Simona Gherghe o susține pe Viorica Vodă, actrița supusă abuzurilor din teatru și film: „Așa-i că știm cu toții cazuri de femei hărțuite? În facultate, în teatre, în televiziuni”

 Borcilă Andreea
.

Simona Gherghe îi ia apărarea Vioricăi Vodă, actrița supusă abuzurilor din teatru și film. După discursul revoltător de pe scena premiilor Gopo, mai mulți colegi de breaslă, dar nu numai, au reacționat în cazul Vioricăi Vodă. Actrița a trecut printr-o dramă de-a lungul carierei ei profesionale, având nevoie de ani de terapie pentru a-și depăși trauma. Printre cei care au empatizat cu Viorica Vodă, s-a aflat și Simona Gherghe, care la rândul ei, a afirmat că astfel de hărțuiri se găsesc în toate domeniile.  

CITEȘTE TOATĂ REVISTA VIVA! DE APRILIE, GRATIS, AICI!

Viorica Vodă s-a aflat la ediția cu numărul 16 a premiilor Gopo, alături de colegii ei din filmul Filantropica, în regia lui Nae Caranfil, cu ocazia aniversării a 20 de ani de la apariția lui. Odată ce a urcat pe scenă, actrița a avut curajul să mărturisească despre hărțuirile sexuale la care a fost supusă de-a lungul carierei sale în teatru și film. În același timp, peste Ocean, a avut loc și Gala Institutului de Costume de la Metropolitan Museum of Art (Met). 

Simona-Gherghe-2Simona-Gherghe-2

Discursul revoltător al Vioricăi Vodă a stârnit numeroase reacții în mediul online, atât din partea colegilor de breaslă, cât și a altor persoane publice din România. Una dintre ele este și Simona Gherghe, moderatoarea emisiunii Mireasa de la postul Antena. Pe pagina personală de Facebook, prezentatoarea tv a precizat că subiectul principal al zilelor noastre ar trebui să fie despre Viorica Vodă, actrița care a suferit abuzuri în cariera sa și a avut nevoie de ani de terapie să treacă peste traume. În schimb, se vorbește despre rochia pe care a purtat-o Kim Kardashian la Met Gala, ceea ce a înfuriat-o pe vedetă, care a luat atitudine în social media. Starul a ales să îmbrace rochia purtată de Marilyn Monroe la ziua de naștere a președintelui John F. Kennedy, în 1962.

Citește și: Actriţa Viorica Vodă, discurs neașteptat pe scena Premiilor Gopo:”Am făcut psihoterapie ani de zile pentru hărţuirea sexuală din sistem”

Citește și: Reacția lui Tudor Chirilă, după ce actrița Viorica Vodă a spus că a fost hărțuită sexual:„Să vorbim despre profesorii de actorie care fac avansuri studentelor'

Citește și: Mădălina Ghenea, imagini rare alături de mamă și fiică. Cum s-au afișat în vacanța din Dubai:„Trei generații'

Citește și: Amalia Bellantoni s-a întors la Acces Direct. Cum a reacționat Mirela Vaida:”La mine acasă fac regulile mele…”

Simona Gherghe îi ia apărarea Vioricăi Vodă, actrița supusă abuzurilor din teatru și film

Simona Gherghe a vrut să reamintească despre drama prin care trec multe femei din România și care au fost lăsate, în plan secund, de opinia publică. Prezentatoarea tv a făcut referire la cazul actriței Viorica Vodă, care a recunoscut pe scena premiilor Gopo că a fost hărțuită sexual în lumea teatrului și a cinematografiei. În plus, vedeta a tras un semnal de alarmă, spunând că astfel de abuzuri se petrec și în celelalte domenii de lucru, inclusiv în presă.   

„Din păcate nu vorbește despre treaba asta, pentru că femeilor le este rușine să povestească pentru că nu ar fi crezute sau pentru că ar fi cumva banalizat acest subiect, așa cum de altfel s-a întâmplat și aseară. Așa-i că știm cu toții cazuri de femei hărțuite? În facultate, în teatre, în televiziuni, în poliție, în politică. Știți vreun proces? Dacă da, chiar sunt excepții.

Femeile nu vorbesc despre trauma asta, de teamă că nu vor fi crezute. Sau că povestea lor ar putea fi bagatelizată. România? E fix țară aia unde un judecător a scris într-o motivare a unui caz de abuz asupra unei minore că și ea ar fi purtat o fustă mult prea scurtă… Așadar, o astfel de mărturisire nu are prea mari șanse să genereze un curent care să schimbe ceva. E o chestiune de mentalitate. Nu vorbim de subiecte tabu, nu-i așa?', a scris ea pe pagina de Facebook.

Simona Gherghe: „Putem schimba asta'

Vedeta este, la rândul său, mamă de fată și a recunoscut că o doare subiectul în sine. Tot ce-și dorește este ca fata ei să nu treacă, vreodată, printr-o astfel de experiență.    

„Sunt mamă de fată și mă doare acest subiect. Pentru că nu aș vrea ca fata mea să treacă printr-o astfel de experiență. Și credeți-mă că în ceea ce privește presa, breazla din care provin, știu multe povești. Inclusiv de la Facultatea de Jurnalism. De acolo știu foarte multe povești despre profesori care folosesc astfel de tehnici ca studentele să treacă examenele. Eu am fost o norocoasă. Pentru ca nu m-am întâlnit cu astfel de cazuri. Am lucrat cu oameni super decenți și cu profesioniști. Dar trebuie să știți că există', a mai continuat ea mesajul.

Simona Gherghe consideră că putem schimba acest lucru doar pornind de la educația copiilor și vorbind cu ei despre situațiile delicate. Ea a amintit despre o teorie modernă de parenting conform căreia nu trebuie să folosim cuvântul nu în educația celor mici, însă cu care vedeta nu este deloc de acord. 

„Să ii învățăm și puterea lui NU și puterea de a-l exprimă cu voce tare. Să-i învățăm să spună NU, clar și răspicat, când nu sunt de acord, când li se condiționează acțiunile, să NU accepte comportamente abuzive, agresiuni și jigniri. Să le spunem de mici ce e ok și ce NU e ok.  Să știe spună NU și stop. Să se apere. Și să-i învățăm că tăcerea nu este bună decât, poate, în biserica. Tăcerea asta in care noi am crescut nu trebuie să fie și normalitatea lor. Copiii trebuie să cunoască puterea unui NU și puterea vocii lor', a mai transmis ea pe rețeaua socială. 

Discursul actriței Viorica Vodă pe scena premiilor Gopo

Unul dintre momentele importante din cadrul Galei Premiilor Gopo, ediția 2022, a fost cel în care filmul „Filantropica’, care a împlinit anul acesta 20 de ani de la lansare, a fost omagiat. Actrița Viorica Vodă a vorbit cu lacrimi în ochi despre hărțuirea sexuală la care a fost supusă în industria cinematografică și în lumea teatrului din România.

„Nu eram pregătită pentru tot ce a însemnat expunere și consecințele expunerii. Am făcut psihoterapie ani de zile pentru hărțuirea sexuală din sistem, nu din afara lui. Sunt foarte mulți directori de teatru, regizori, care se pare că m-au confundat cu personajul, atât de credibilă am fost. Să nu credeți că vreau acum să mă reinventez inițiind campania #meetoo from Moldova, pentru că vin din Basarabia. Nu. Nu despre asta e vorba.

Spun asta pentru că simt acum, la 45 de ani, fiind mamă a doi copii şi mai ales a unei fete care este aici în sală şi are exact vârsta acestui film, 20 de ani, la fel de frumoasă, sensibilă, talentată, studentă la Arhitectură, ca pe viitor, când va fi la început şi îşi va construi o carieră, să aibă curaj, să nu-i fie ruşine. Atunci când va fi într-o lume a bărbaţilor sau a femeilor care, din educaţie sau lipsa de educaţie, nu îndrăznesc să spună.

Noi nu am avut. Toată generaţia noastră am crescut cu ruşine, cu pudoare’ – a declarat aceasta pe scenă, vizibil emoţionată şi afectată de cele relatate.

Sursă foto: arhivă, Facebook

 

Google News Urmărește-ne pe Google News

Biografiile Vedetelor
Fii la curent cu tot ce se întâmplă cu vedetele tale favorite

Află totul despre vedetele din România, dar și despre celebritățile internaționale: biografii, carieră, filmografie, discografie si viață personală.

Revista VIVA!
Revista VIVA!
Abonează-mă la newsletter Abonează-mă
Buton