“The Shape of Water”, în mijlocul unui imens scandal de plagiat la Oscar!

 Oana Pantazi
.

The Shape of Water' a triumfat la Oscaruri, însă asupra producției planează o acuzație ce pune oarecum în umbră performanța de azi-noapte – fiul dramaturgului Paul Zindel îl acuză pe Guillermo del Toro că, practic, a copiat piesa de teatru scrisă de tatăl său, iar acum The Shape of Water' se află în mijlocul unui imens scandal de plagiat la Oscar!

Guillermo del Toro a triumfat cu

Guillermo del Toro a triumfat cu „The Shape of Water”, dar este acuzat de plagiat!

Filmul The Shape of Water' a triumfat azi-noapte, la Los Angeles, la cea de a 90-a ceremonie a Premiilor Oscar, producției revenindu-i nu mai puțin de 4 premii – Cel mai bun film, Cel mai bun regizor, Cea mai bună coloană sonoră și Cel mai bun design de producție. Din păcate, asupra lui Guillermo Del Toro planează o acuzație de plagiat ce nu poate fi trecută cu vederea, deoarece regizorul mexican, compania Fox Searchlight și producătorul asociat Daniel Kraus au fost dați în judecată, fiind acuzați că scenariului filmului The Shape of Water' este inspirat dintr-o piesă de teatru scrisă de dramaturgul Paul Zindel, laureat Pulitzer, în 1969.

Citește și: Oscar 2018 pe Instagram. Ce nu s-a văzut în fotografiile oficiale

Din păcate pentru cei implicați, asemănările dintre cele două scenarii sunt frapante. Piesa lui Zindel prezintă povestea unei îngrijitoare introvertite ce stabilește o relație ciudată cu un delfin în timp ce lucrează la un laborator militar, în timpul Războiului Rece, aceasta punând la cale salvarea acestuia de la disecție. Povestea din The Shape of Water' este plasată tot în perioada Războiului Rece, iar pesonajul principal este tot o femeie ce face curățenie într-un laborator… Între aceasta și o ființă amfibiană din cadrul laboratorului se naște o relație, iar continuarea este previzibilă – femeia pune la cale salvarea acesteia, pentru a o scăpa de la moarte.

Citește și: Top worst dressed Oscar 2018. Cele mai neinspirate alegeri vestimentare

David Zindel, fiul dramaturgului, a fost extrem de deranjat de faptul că nici măcar nu s-a menționat sursa, iar documentul depus în justiție atestă clar acest lucru: „În pofida similitudinilor evidente între piesă şi film, care se inspiră clar din aceasta, împricinaţii nu s-au deranjat să solicite sau să ceară din partea părţii acuzatoare drepturile acestei piese şi nici numele lui Zindel nu este trecut pe generic'.

Citește și: Top 3 cele mai frumoase ținute albe la Oscar

Studioul Fox Searchlight a respins acuzațiiile lui David Zindel, considerându-le lipsite de temei, iar reprezentanții acestuia au afirmat că fiul autorului dorește să agite apele înainte de Oscar. Mai mult, de-a lungul timpului, Del Toro şi Daniel Kraus au afirmat de mai multe ori că regizorul intenționa să facă un film inspirat din Creatura din laguna neagra', cel care i-a sugerat ideea poveștii de dragoste dintre femeia de serviciu și amfibianul din laborator, în 2011, fiind chiar producătorul. Nu știm cum se va sfârși această poveste ce tinde să se transforme într-un imens scandal de plagiat, dar trebuie să recunoaștem totuși că asemănarea dintre cele două scenarii nu pare a fi deloc o simplă coincidență…

 

Oana Pantazi

Foto: Hepta

 

 

 

 

Google News Urmărește-ne pe Google News

Biografiile Vedetelor
Fii la curent cu tot ce se întâmplă cu vedetele tale favorite

Află totul despre vedetele din România, dar și despre celebritățile internaționale: biografii, carieră, filmografie, discografie si viață personală.

Revista VIVA!
Revista VIVA!
Abonează-mă la newsletter Abonează-mă
Buton