Premiera blockbusterului „Captain America: Război Civil” a reactivat exuberanța pentru producțiile cu supereroi și nevoia de adrenalină a celor mai înfocați fani. Special pentru VIVA!, Scarlett Johansson ne dezvăluie detalii inedite din timpul filmărilor și relația dintre personaje.
Alien versus Predator, Batman versus Superman, Captain America versus Iron Man – la Hollywood, confruntările dintre supereroi transformă o poveste cu multă acțiune, explozii și răsturnări de situație în blockbustere ce fac istorie. În filmul „Captain America: Război Civil, Steve Rogers este liderul echipei Răzbunătorilor, ce are ca scop protejarea umanității. Din cauza unui incident cu consecințe greu de anticipat se produce o ruptură între Răzbunători, ce are ca rezultat împărțirea acestora în două tabere: una condusă de Steve Rogers (care nu acceptă implicarea Guvernului în acțiunile lor) și o alta condusă de Tony Stark, pentru care colaborarea cu Guvernul este o idee fezabilă. De partea lui Tony este și Black Widow / Văduva Neagră, personajul interpretat de Scarlett Johansson, actrița care ne dezvăluie detalii interesante din timpul filmărilor.
E puțin neobișnuit să inter-pretezi același personaj de atât de multe ori, nu-i așa?
Da. Chiar nu mă pot gândi la o altă ocazie, cel puțin în cazul acestui gen de film, în care să pot crește împreună cu personajul pe care îl joc, așa cum se întâmplă în această situație. Natasha apare pentru prima oară în „Iron Man 2, unde este cunoscută sub numele de Natalie, ea lucrând, de fapt, sub acoperire. Și abia spre finalul filmului aflăm că adevărata ei identitate este de agent S.H.I.E.L.D. Apoi o vedem în „Avengers – Răzbunătorii, unde își etalează toate abilitățile de agent S.H.I.E.L.D, iar în cel de-al doilea film din seria Captain America, personajul meu începe să-și pună întrebări refe-ritoare la propria identitate, dar și în ceea ce privește ale-gerile făcute până atunci. În „Avengers 2 – Răzbunătorii 2 a devenit conștientă de do-rințele ei și chiar și-a imaginat o viață în afara acestui univers. Acum ne reîntâlnim cu ea și o descoperim încă și mai hotărâtă ca până acum, ceea ce e cu adevărat extraordinar. Este mai implicată, deși pro-babil i-ar fi fost mai la îndemână să dispară, în schimb ea alege să răspundă acestei chemări, așa că în acest film o vedem extrem de aproape de poziția de lider.
Cine e de partea ei?
Echipa noastră este formată din Tony Stark, Black Pan-ther, Vision și War Machine.
E o echipă bună…
Așa este. Dacă ar fi un război al culorilor, cred că roșul ar ieși învingător.
Cum este relația dintre Natasha și Tony Stark?
Natasha e oarecum precaută din acest punct de vedere. Cred că îi vede foarte limpede slăbiciunile și se teme de faptul că acestea pot pune întreaga echipă în situații periculoase, cu multe victime, așa cum am mai văzut în celelalte filme. Tony este destul de sensibil, iar asta o sperie pe Natasha, mai ales că sunt foarte multe vieți în joc, iar responsabilitatea deciziilor pe care echipa le are de luat este foarte mare. Eu cred că Tony este o cauză pierdută pentru Natasha. De fapt, nu știu dacă ea ajunge vreodată să rezoneze cu adevărat cu el. Nu știu dacă altcineva reușește să rezoneze cu el. E clar însă că ea îl vede pe el ca pe un obstacol și îl tratează ca atare.
Vorbește-mi, te rog, despre costumul tău.
Acest costum a avut multe interpretări de-a lungul timpului, dar s-a dovedit foarte eficient. În trecut, a avut un rol mai degrabă practic, însă de această dată are un caracter ceva mai comic, care le va plăcea fanilor Natashei. Totuși, e „cuminte în mare parte, simplu, nu are clopoței sau alte ornamente. (râde) E conceput astfel încât să fie eficient. Dar e interesant faptul că nu prea port acest costum în film, am mai mult ținute obișnuite, de „civil.
Îți place latura practică a personajului tău?
E o experiență diferită, îmi place să am și o ținută de om obișnuit. Sunt multe lupte, împușcături, e foarte cool. Însă când port costumul este o formă hiper realistă de luptă, totul pare diferit, sentimentele mele sunt diferite. Dar indiferent de motivul pentru care aceste filme au succes, indife-rent dacă eu port sau nu costu-mul special sau haine de civil, indiferent că sunt Natasha sau Black Widow, ideea este că personajele reușesc să relaționeze foarte bine între ele și să confere un caracter unitar întregului film. Când vezi un personaj luptând în costum de supererou, știindu-i totodată adevărata identitate, cumva cresc și așteptările spectatorilor, dar și valoarea filmului.
E o dinamică diferită în cazul filmelor de acest gen?
Da. Lupta împotriva răului sau găsirea celei mai bune strategii pentru a-ți învinge adversarii este foarte diferită față de situațiile în care ai de-a face cu sentimentele prieteni-lor tăi, cu emoțiile, așteptările sau dezamăgirile lor. Interiorizezi totul mult mai bine.
Cum a fost să-l vezi pe Chris Evans evoluând în rolul lui Steve Rogers/ Captain America?
Nu-mi pot imagina pe altcineva în afară de el interpretând acest rol. Și e un rol foarte dificil dat fiindcă acest personaj are un set de valori morale extrem de bine definit. Chris a reușit să dea o componentă foarte umană personajului, accentuându-i stările de regret sau pierdere a identității. Sau pune la îndoială alegerile pe care alții le-au făcut pentru el și tocmai în asta constă conflictul. Iar conflictul face ca un personaj să fie interesant. E minunat să-l urmărești pe Chris evoluând împreună cu personajul, să-l vezi înțelegându-i psihologia mult mai bine și devenind el însuși mai reflexiv. E grozav să lucrezi cu Chris, mai ales că personajele noastre au avut o legătură mai strânsă de această dată.
Ce părere are Natasha despre Steve Rogers?
Cred că Natasha speră ca Steve să-și trăiască viața în adevăratul sens al cuvântului, să se bucure de ea și să nu-și dedice tot timpul muncii. Asta pentru că se vede oarecum pe ea însăși în el, cu toate diferențele dintre cele două personaje. Poate că, de fapt, Natasha nu vrea ca și el să dezvolte sentimentul de pierdere pe care ea îl simte deja.
Cum a fost să lucrezi din nou cu frații Russo (n.r. – Anthony și Joe Russo), regizorii filmului?
Frații Russo au mărit doza de curaj a lui Captain America și, în plus, au un stil de lucru foarte practic. Nu se complică cu aspectele neesențiale, ceea ce este foarte important, mai ales în cazul unei producții epice, cu multe personaje.
Filmările pe aeroportul din Germania au decurs fără probleme?
Mie mi-a plăcut, mi s-a părut distractiv. Când toată echipa se află într-un anumit loc pentru filmări, când experimentăm cu toții același tip de emoții, devenim mai uniți – asta deși ne aflăm în afara zonei noastre de confort. Așa că eu m-am bucurat că am venit aici, n-am mai avut această ocazie până acum. Alte dăți, când s-a filmat în Coreea sau Africa, eu nu am mers, deci pot spune că acum am avut și eu parte de „experiențe internaționale.
Cum crezi că va primi publicul această nouă producție?
Conflictul dintre cele două părți va fi, după părerea mea, punctul de plecare al oricărei discuții dintre cei care vor vedea filmul. Eu sper ca atunci când vor părăsi sala de cinema, la finalul proiecției, să dezbată pentru mult timp preferințele pentru o echipă sau alta. Noi am construit un caz solid pentru cele două tabere și pe măsură ce miza fiecăreia dintre ele crește, cresc și mizele personale.
Interviu și fotografii oferite de Forum Film România
Traducerea și adaptarea CLAUDIA COJOCEA
Filmul „Captain America: Război Civil' este distribuit de Forum Film România, a avut premiera pe 6 mai 2016 și poate fi vizionat în cinematografe în format 3D, IMAX 3D, 4DX şi Dolby Atmos.