Romanița Iovan și fiul ei au urcat în Munții Apuseni, pentru a-l comemora pe Adrian Iovan, la 9 ani de la moartea pilotului: „Preoții vin și slujesc. Noi mergem cu...” / FOTO EXCLUSIV

 Solomon Tatiana
.

Romanița Iovan și fiul ei au urcat, sâmbătă, 14 ianuarie, în Munții Apuseni, pentru a-l comemora pe Adrian Iovan, la 9 ani de la moartea pilotului. Creatoarea de modă a mers cu aproape o săptămână înainte să se împlinească 9 ani de la nefericitul accident, în care și-au pierdut viața Adrian Iovan și Aura Ion. Fiul vedetei și al pilotului este bucuros că poate menține vie amintirea tatălui său. Romanița a respectat tradițiile și au mers cu vin, colivă și colaci…

CITEȘTE REVISTA VIVA! DE DECEMBRIE, GRATIS, AICI!

Romanița Iovan și fiul ei au urcat în Munții Apuseni, pentru a-l comemora pe Adrian Iovan, la 9 ani de la moartea pilotului. Fiul vedetei și al regretatului pilot este bucuros să își comemoreze tatăl și simte că astfel poate să îi mențină vie aminirea celui care, din păcate, a murit în accident.

img-20230115-wa0030img-20230115-wa0030
img-20230115-wa0019img-20230115-wa0019

Citește și: Ce cursuri de specializare a făcut Romanița Iovan, acum 20 de ani, în Maldive:„Am luat diploma. Eram cu Adrian, fostul meu soț'. Nu are legătură cu moda

Citește și: Romanița Iovan a câștigat la Loto în noaptea de Revelion:'Abia aștept să mă duc să iau banii'

Citește și: Dan Negru nu crede că ar mai face televiziune, dacă ar lua-o de la capăt:„N-aș avea nicio șansă azi. Nici eu, nici Esca. Totul se face pe pile și pe găști' / EXCLUSIV

Citește și: Relația neștiută dintre Stela Popescu și Gabriel Dorobanțu:”Ne făcea plăcere, are un umor nemărginit”

Romanița Iovan și fiul ei au urcat în Munții Apuseni, pentru a-l comemora pe Adrian Iovan, la 9 ani de la moartea lui

Romanița Iovan a urcat în Apuseni, dar nu singură, ci alături de fiul ei, Albert, și de un grup care s-a format în cei 9 ani de când s-a stins tragic fostul ei soț, Adrian Iovan. Vedeta și fiul ei l-au comemorat pe pilot, cu o săptămână înainte să se împlinească 9 ani de la teribilul accident din munți și ne-a explicat de ce. Albert Iovan este fericit că poate menține vie amintirea tatălui său.

Ați urcat iar în Apuseni, acum, pe data de 14 ianuarie. De ce sâmbătă și nu îl altă zi?

Este al 9-lea an și, de obicei, am respectat data, în sensul să mergem înainte. Data de 20 ianuarie pica anul acesta vineri și atunci am hotărât să venim înainte. Altfel, trebuia să urcăm pe data de 21 ianuarie. Așa am făcut aproape în fiecare an. De 9 ani urcăm, dar nu este a 9-a oară, pentru că noi am fost și la 40 de zile și la 6 luni, în vara anului 2014, când s-a întâmplat incidentul…

Deci, practic, am urcat până acum de 10 ori. Am urcat prima dată la 40 de zile și după care la 6 luni și apoi în următorii ani la exact, înainte de a se împlini anii, înainte de 20. La anul, în 2024, data de 20 ianuarie se nimerește chiar sâmbătă când urcăm.

Cum a simțit Albert comemorarea tatălui său?

Albert este înconjurat de prietenii lui Adrian și de familia lui Adrian. Și, cu cât conștientizează mai mult faptul că prin această comemorare a tatălui lui reușește să îi țină vie amintirea în memoria colectivă, este esențială asta. Se bucură că poate să facă ceva în acest sens. Și cred că este esențial ca toți prietenii, cei care au alcătuit nucleul acum 9 ani, să își mențină această legătură cu Albert, în timp.

Romanița Iovan: „În fiecare an este diferit. Există o emoție unică'

Cum a fost evenimentul de sâmbătă?

În fiecare an este diferit. Niciodată nu este la fel ca acum un an și, probabil, nu va fi la fel anul următor. Pentru că există o emoție, care e unică, după părerea mea. Această emoție nu se repetă, este diferită și, de fiecare dată, e unică. Numitorul comun este acest lucru, dar și vremea, care e extraordinară. Nu că sunt obsedată, dar pur și simplu, indiferent cât de înnorat e sau că e ceață, vremea e frumoasă atunci când urcăm. De exemplu, jos nu a nins deloc. Practic, nu era niciun pic de zăpadă. Dar, într-adevăr, de la un moment dat, pe măsură ce urci, e zăpadă. Până și lucrul acesta se întâmplă, că a fost anul cu cea mai puțină zăpadă.

De obicei, pe Vârful Petreasa și în zona aceasta, inclusiv în Horea, pentru că noi din Comuna Horea urcăm, este zăpadă. Și sunt cam 10 km până sus pe Vârful Petreasa. Și, de obicei, în zonă zăpada este aproape de un metru. Acum, cred că a avut 30 de centimetri, iar soarele ne-a urmărit de fiecare dată. Chiar dacă înainte cu o zi era ceață, era înnorat, în momentul în care ne trezim sâmbătă, vedem cum soarele este sus pe cer. Iar peisajul este mirific. Este o zonă extraordinară!

Romanița Iovan face asta în fiecare an

Am văzut că ați urcat cu vin, colaci… Așa ați făcut mereu? Ați respectat tradițiile?

Respectăm tradițiile. Noi mergem și cu colivă, acolo, sus. Preoții vin și slujesc și le sfințesc. Comemorarea este corespunzătoare și conformă cu tradițiile și, de aceea, mergem și cu colaci, cu colivă, cu vin. Pentru că trebuie să îi dai preotului cu lumânări. Iar moții sunt extraordinari, de o mare omenie. Practic, fără ei noi nu reușim să facem lucrurile acestea; nici troița care a fost făcută acolo, special de moți și tablourile cu norișori, care au fost aduse de noi… Aviatorii pot vedea norii de sus în jos, nu cum vedem noi de jos în sus. Și Adrian a făcut imaginile acestea pe care eu, la un moment dat, le-am transformat în tablouri și i-am făcut o expoziție, acum mulți ani, când era soțul meu. Și am păstrat tablourile acestea. Și am hotărât să le multiplicăm și să le ducem sus acum 9 ani, chiar după ce s-a făcut troița.

Ideea este că acest nucleu, acest colectiv de prieteni și de familie, îmbrățișați de moții din zonă, inclusiv de primar și viceprimar, care sunt trup și suflet pentru ceea ce se întâmplă, ne-au fost alături mereu. A fost făcut acest drum, 'Drumul lui Iovan'. De jos până sus este asfaltat până la o platformă, unde noi lăsăm mașinile și de unde mergem pe jos. Avem niște obiceiuri pe care le respectăm și ne confruntăm cu situații speciale de fiecare dată. Ne bucurăm că e altfel, dar e acest soare care ne alină sufletele și ne ocrotește, ca să putem să urcăm. De data aceasta nu a fost așa mare zăpada și tot a fost frumos.

„Albert este încântat că poate să facă ceea ce face pentru tatăl lui'

Pe lângă oamenii obișnuiți, mai vin și oameni noi care vă însoțesc sus?

Albert este încântat că poate să facă ceea ce face pentru tatăl lui. Și, fiind înconjurat cu iubire și drag de acești oameni, este bine pentru el. Și pentru Adrian este bine, menținerea amintirii colective este esențială. Ca drept urmare, colectivul acesta e același, dar se mai întâmplă să avem și oameni noi care își doresc să ne însoțească în acest demers.

Chiar și așa, că ești sau nu legat sufletește de cei care și-au pierdut viața acolo sus, de Adrian și Aura, pentru că noi o pomenim și pe ea, tot ai avea emoții. Pe lângă faptul că e un peisaj mirific, un loc scăldat de bunătate și de soare, nu ai cum să nu trăiești niște emoții.

Foto: Facebook, arhiva personală.

 

Google News Urmărește-ne pe Google News

Biografiile Vedetelor
Fii la curent cu tot ce se întâmplă cu vedetele tale favorite

Află totul despre vedetele din România, dar și despre celebritățile internaționale: biografii, carieră, filmografie, discografie si viață personală.

Revista VIVA!
Revista VIVA!
Abonează-mă la newsletter Abonează-mă
Buton