Autoritatea Naționale pentru Protecția Consumatorilor (ANPC) propune plafonarea prețurilor la produsele de strictă necesitate, în scopul protejării cetățenilor de creșterea bruscă a prețurilor.
Totodată, instituția propune aplicarea unor limite privind cantitățile ce pot fi cumpărate de o singură persoană, 'pentru apreveni eventuale sincope în aprovizionare'.
„Având în vedere această stare de fapt, și pentru a preveni anumite comportamente comerciale incorecte, sau chiar ilegale, Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor (ANPC) propune, pe o perioadă determinată, plafonarea prețurilor produselor de strictă necesitate care fac parte din coșul minim de consum lunar – așa cum este el definit de lege -, în scopul protejării cetățenilor în fața unor posibile creșteri bruște și substanțiale de prețuri. În egală măsură, în magazinele de retail se impune aplicarea unor limite rezonabile privind cantitățile din același produs vândute unei singure persoane, pentru a permite accesul tuturor consumatorilor la respectivul produs și pentru a preveni eventuale sincope în aprovizionare', scrie în comunicatul ANPC, citat de Libertatea.
Ce conține coșul de consum
Structura coșului minim este reglementată de către Ordonanta de urgență 217 din anul 2000. Acesta include atât alimente (mălai, pâine, cartofi, orez, paste făinoase, fructe, legume, ouă, lapte, brânză etc), cât și produse nealimentare (îmbrăcăminte, încălțăminte, medicamente, articole sanitare) și servicii (apă, salubritate, energie electrică, gaze, abonamente radio-tv și chiar și taxe).
Instituția susține că există o creștere substanțială a cererii, în timp ce alimentarea se face în limite normale, 'sau chiar mai redusă decât în mod uzual'.
'În contextul pandemiei declanșate de noul coronavirus și a decretării stării de urgență pe întreg teritoriul României, există o creștere substanțială a cererii pentru anumite produse comercializate pe piață, în condițiile în care oferta este în limite normale sau chiar mai redusă decât în mod uzual'.