Jojo-Cătălina Grama – În aşteptarea momentului în care va deveni mămică a doua oară

 Florentina Liutic
.

Dincolo de micul ecran, viața Cătălinei Gramase împarte acum între blog, business, partenerul ei, Paul Ipate, băiețelul Achim și pregătirile pentruprimirea unui nou membru în familie. Ne-a invitat în intimitatea casei sale, ca pe niște prieteni vechi.

 

Un sentiment de familiaritate mă cuprin­de brusc când pășesc în casa Cătălinei Grama. Nu se întâmplă des asta când iei contactul cu vedetele autohtone. Multe preferă să păstreze distanța, să își pună masca de vedetă și să răspundă reținut la întrebări, cu nasul în telefon. Dar Cătăli­na e altfel. Ne întâmpină în ușă cu o îmbrățișare strânsă, atât de strânsă că ne e teamă să nu o deranjăm pe zânuța (cum îi spune ea) ce sălăsluiește de șase luni la ea în burtică. Ne invită în spate, pe terasa ca­sei, unde o parte din echipa de la shooting se delectează deja cu cafele, fructe confia­te, migdale și alte bunătățuri. Îmi e clar că am intrat într-o casă de oameni primitori când văd decorul cozy, cu aer provensal, al bucătăriei și terasei care găzduiește, îmi imaginez, mulți prieteni ai cuplului Jojo-Paul Ipate. Pe drumul destul de lung ce desparte Bucureștiul de localitatea în care stau aceștia, mi-am făcut tot felul de scenarii despre cum va decurge toată po­vestea. Știind că voi sta aproape toată ziua la ei acasă, mi-am zis că îmi fac treaba, adică interviul, după care îmi văd de ale mele, motiv pentru care mi-am cărat și laptopul cu mine. Dar a rămas săracul abandonat în hol pe toată durata vizitei, pentru că eu una nu m-am putut desprin­de din conversația plăcută, ca între fete, de pe terasă, decât pentru a invada, ală­turi de alți zece oameni (exceptând rudele apropiate!), livingul, dormitorul de sus și camera fetiței lui Jojo, pentru a face poze­le pe care le vedeți acum. Și nu doar Că­tălina știe să fie gazda perfectă: Penn, cio­bănescul mioritic imens, și Garbo, corci-tura de ogar cu labrador, ne-au întâmpi­nat cum se cuvine încă de la intrarea în curte. La fel și părinții Cătălinei, Achim, băiețelul de cinci ani al lui Jojo din căsăto­ria cu omul de afaceri Ionuț Grama, și Posh, cățelușul-mascotă al casei, respon­sabil cu buna dispoziție a oaspeților. Cât despre Paul, nu după mult timp, și-a făcut și el apariția pe terasă și, la rugămintea lui Jojo, a adus muzică pentru a întreține at­mosfera. Când a deschis laptopul, din boxe au răsunat deodată acorduri de mu­zică lăutărească și glasul Monicăi Anghel, singura voce pe care Jojo o poate asculta în materie de muzică de acest gen. „E muzica de la grătarul de ieri-seară; am avut niște prieteni în vizită. Noi suntem obișnuiți să avem casa plină, dăm petre­ceri, vin prietenii la noi, unii rămân peste noapte, îmi spune Jojo relaxată, când încep să număr duzina de oameni care se tot adună la ea pe terasă. Andra Manea și Cristina Trohani și-au început deja trea­ba la hair și make-up, Alex Gâlmeanu, vechi prieten de-al artistei, și-a făcut și el apariția, cu nelipsitul aparat pe film la purtător, la fel și echipa de filmări pentru YouTube a Cătălinei, descinsă parcă de pe platoul de filmare de la „Easy Rider.

 

Privesc nostalgică spre grădina care se desfășoară în fața noastră, și Jojo îmi sur­prinde privirea. „La primăvară o să plan­tăm gazon, ca să aibă Achim unde să se joace. Cred că o să îmi fie dor de sălbăticia de acum: cu o grămadă de lemne tăiate într-un colț, cu buruieni crescute aiurea. În copilărie, stăteam mult la țară, în Mol­dova, în vacanțe. Mi-am dorit o casă de­parte de oraș, eu fiind o fire solitară, medi­tativă. Ăsta a fost visul meu, nu al mamei mele, care e mult mai urbană decât mine. Ea preferă orașul, îi place să se vadă cu prietenele ei la mall. Eu semăn mai mult cu tata în privința asta. Pe lângă asta, am avut o viață mega agitată, încă de la vârsta de 14 ani, așa că nu e de mirare că acum caut liniștea. Plus că sunt foarte pasionată de grădinărit. Îmi plac la nebunie tranda­firii, îmi doresc multe specii de trandafiri, doar că am doi câini foarte drăguți, care îi distrug când sunt boboci. Când l-am adus acasă prima dată, Penn a ros 53 de tran­dafiri într-o zi! De aceea am și pus gardul despărțitor între curtea din spate și cea din față. Să vezi ce fețe aveau când au văzut gardul, știau că e pentru ei, ziceai că e Zidul Berlinului, nu alta. Se uitau ca niște copii cărora le zici că nu au voie să mai mănânce ciocolată. O întreb de ce nu le face un țarc. „Penn e foarte fericit în gră­dină, iar Garbo e foarte deșteaptă și a su­ferit prea mult la viața ei, ca să fie legată. E un câine salvat, a venit în fața curții, toată bătută, mușcată. Trebuie să fii un suflet pierdut, care nu iubește animalele, să le închizi într-un țarc, conchide Cătălina. Dar ea își iubește câinii în aceeași măsură în care își iubește trandafirii. Îi place enorm grădinăritul, deși asta presupune multă muncă. „Când plouă, dacă nu ai grijă, te invadează buruienile. Când am venit aici, acum mulți ani, să vedem terenul, era o mlaștină, dar ne-au plăcut împrejurimile, se vedea orizontul. Am bă­gat mult pământ, am ridicat nivelul. Eu sunt pasionată de pictură și întotdeauna am zis că, atunci când o să fiu bătrână, o să scriu și o să pictez. Ție poate ți se pare că e departe, dar te obișnuiești repede cu distanța. În fiecare zi, când vii din oraș, e ca și cum ai pleca în vacanță. Mutatul la țară mi-a schimbat calitatea vieții, respi­răm alt aer, avem grădină de legume, e liniște.

 

A învățat multe de când stă la casă, și-a luat și ea țepe, ca mai toți cei mutați de la bloc la casă, ba cu cisternele de gaz, ba cu instalația electrică inteligentă care costa enorm, ba cu arborii exotici plantați aiu­rea. A învățat din greșeli, dar nu a renunțat la visul ei, acela de a sta la curte, undeva departe de oraș. „Mamei nu îi vine nici acum să creadă că asta mi-am dorit. Ea e minimalistă. Dacă ar fi fost după ea, ar fi făcut o casă japoneză. «Ce-ți trebuie dula­puri din astea de pe vremea bunicii?!», se mira ea, când eu îi explicam lui Silviu, vărul meu, care a făcut mobila, că îmi do­resc o casă în stil provensal, cu accente baroce.

 

Dar mama lui Jojo pare să se simtă bine aici, în rolul bunicii lui Achim, bunica aceea care renunță la oul fiert de Jojo în fața feliei cu dulceață, la insistențele nepo­tului, dar care se supără cu adevărat când cel mic trișează la Piticot. „I-am și zis: Mamă, tu iei Piticot prea în serios! Uiți că te joci cu un copil. Spre Paul: „Îmi mai pui și mie niște cafea, te rog? Și mai întrebi tu lumea pe aici ce mai vrea să bea, că pe mine nu mă bagă nimeni în seamă?!

 

Sărim de la una la alta și ajungem la biju­terii, Jojo fiind, după cum poate știți, au­toarea din spatele brandului Gramaldy. O întreb ce e cu inelul de pe deget (nu, nu cel despre care presa a speculat că e cadou de la Paul!) și îmi spune că l-a creat special pentru a-l lăsa moștenire fiicei sale. „Și la bijuterii eu și mama avem gusturi diferite. Mama nu poartă niciodată pietre, în timp ce mie fix astea îmi plac. Când am rămas gravidă cu Achim, am început să port perle pentru că am aflat că asta e piatra lui. Am avut mereu o perlă gri la gât, pe care a rupt-o când era bebeluș. Și, dacă tot am ajuns la perioada sarcinii cu Achim, Jojo ne povestește o istorie amu­zantă din acele vremuri. „Mie îmi plac felinele mari! Dacă aș fi putut să am aici pantere, tigri, ar fi fost minunat. Dar unde să le ții, că, atunci când fac șase luni, te mănâncă! Țin minte că, în vacanță în Thailanda, eram gravidă cu Achim și am intrat între 11 tigri, având în cap ideea că astfel Achim are să fie foarte curajos. Bine, am intrat la ei știind că sunt tranchilizați. Dar având burta mare, m-am dezechili­brat și am atins tigrul mare de lângă mine. Știi ce rapid s-a întors spre mine? Când l-am auzit pe îngrijitor spunând: «Dont worry! Step away from the tiger! Dont look into his eyes!», mi s-au înmuiat pi­cioarele. „Și cu fetița unde ai de gând să intri, dacă pe Achim l-ai băgat în țarc la tigri? „Într-un lac cu lebede, spune ea glumind. Ceea ce îmi aduce aminte de pasiunea din copilărie a Cătălinei pentru balet, așa că o întreb dacă ar vrea să își vadă fetița balerină. „Nu vreau să o influențez într-un fel sau altul. E drept că i-am pus în cameră, deasupra pătuțului, un crochiu cu o balerină, dar am făcut-o pentru că mi-a plăcut mult desenul. O întreb dacă s-au hotărât asupra unui nume pentru ea și îmi spune că nu îmi poate da nici măcar short list-ul, de teamă ca ea și Paul să nu se răzgândească în ulti­ma clipă, așa cum s-a întâmplat la Achim. „Până în luna a opta, pe Achim îl chema doar Ioan. Dar ne-am uitat într-o seară la «Moromeții» și ne-a rămas mintea la Achim. Bine că nu i-am zis Nilă, nu?!, râde Cătălina, privindu-și fiul, care se joa­că pe terasă cu Posh. „Și pe fratele mai mare al bunicii mele îl chema Ioachim, dar Achim mi s-a părut mai potrivit. Așacă numele fetiței din burta Cătălinei ră­mâne un mister. Ce mai știm despre ea? Că va fi Capricorn. Și că i-a dat multe bătăi de cap lui Jojo în primele luni de sar­cină, când a experimentat toate stările de care n-a avut parte în cazul frățiorului mai mare: grețuri, amețeli, stări de leșin, somnolență etc. Dar, slavă Domnului, acea perioadă a trecut. „Cred că sunt în prima pauză din viața mea! Cu Achim am muncit până în luna a opta! Dar acum am timp să mă ocup de blog (www.catali­nagrama.com) și de atelier. Dacă aș fi fost și pe platoul de filmare, oricât de mult mi-ar fi plăcut proiectul respectiv, ar fi fost cam greu pentru mine. Plus că o să fie challenging cu doi copii, cel puțin în pri­ma parte.

 

Ne uităm cu toții admirativ la poza de la premiera „Sieranevada a lui Cristi Puiu, din seara precedentă, la care Jojo a mers împreună cu Paul. Deși toată lumea știe că cei doi formează un cuplu de ceva timp, nu le place să se afișeze prea des îm­preună, mai ales lui Paul, actorul discret al familiei. Pe vremuri, lumea îl știa mai mult din reclamele la Vodafone decât din filme, între timp a câștigat și ultimul sezon din Ferma Vedetelor! Îi stă bine lângă Jojo. Îl și văd seara, la grătar, cu o bere în mână, vorbind despre ultimul film al lui Porumboiu sau Puiu, sau Mungiu. Pentru Achim pare partenerul de joacă perfect: îl ia în cârcă, îl duce să îl urce pe motorul băieților din echipa de filmare. Exersează, probabil, pentru a intra mai ușor în cel mai frumos rol din viața lui, acela de tată al unei fetițe! Asta când nu îl trimite Jojo să mai primească un curier. Curierii sunt o prezență constantă în viața familiei lui Jojo. Nu doar că are nevoie de ei pentru a expedia comenzile Gramaldy, dar s-a obișnuit să facă toate cumpărăturile on-line, astfel încât garderoba micuței e aproape completă. „S-ar putea scrie un sitcom inspirat din conversațiile dintre mine și curieri!, râde Jojo, după ce expli­că foarte calmă, pentru a zecea oară pe ziua de azi, cum se ajunge la ea acasă.

 

Nu știu cum, am ajuns să vorbim despre fani și aflu că Jojo are câteva preferințe în viața asta: „Am fost fan Madonna, Take That și Aerosmith. Take That s-au despărțit când am împlinit 13 ani și încă mai sunt fan Aerosmith și Madonna. Iu­bitul meu din toate timpurile rămâne Ste­ven Tyler. La concert, eram în golden circle și se uitau așa cumva oamenii la mine, în sensul că mă recunoșteau, dar, când a început concertul, am devenit o fiară. Am zis că o să îi trimit un inel perso­nalizat, făcut de mine, dar problema mea e că nu știu ce i-ar plăcea. Am văzut că poartă și cu pietre. Acum nu știu dacă îl trimit unde trebuie, cu toată armata de PR-i. Dar cum ar fi să răspundă?! Am zis că doi oameni dacă văd live în viața asta, pe el și pe Al Pacino, mor fericită. Chiar am fost la premiera „Oceans Thirteen și la petrecerea de după, dar Al Pacino a fost singurul care n-a venit. Pe ceilalți, i-am cunoscut pe toți. La Clooney se făcuse o coadă de rusoaice blonde… Petrecerea s-a ținut într-un apartament și trecem pe lân­gă coada asta și întreb: «Ce e după zidul ăsta?» «George Clooney.» Aha! Dar m-am bucurat că l-am văzut pe Matt Da­mon. Când să dau mâna cu Charlize Theron, am uitat toată engleza! Voiam să îi spun: «Bună, eu sunt Cătălina și sunt unul dintre cei mai mari fani ai tăi. » Mi-a ieșit o bâlbâială. E superbă!

 

Și, ca să încheiem acest capitol, Jojo mă duce sus să îmi arate cel mai prețios lucru din casa ei: o fotografie cu Marilyn Mon­roe pe plajă, înainte să devină celebră, pri­mul print după negativul fotografului, pri­mită cadou de la producătorul filmului „Modigliani. „În ziua în care am fost la ea la mormânt, m-am întâlnit cu acest om, un tip imens așa, și fiind singura din încă­pere care vorbea franceza, nu știu, m-a îndrăgit cumva și mi-a făcut cadou această fotografie. Îmi vorbește cu atâta emoție despre acest cadou de suflet, încât îmi dau lacrimile privind scrisul de pe spatele foto­grafiei. Emoțiile se risipesc repede, pentru că întreaga echipă de filmare dă buzna în dormitor la Jojo pentru poza de copertă, așa că patul matrimonial se populează brusc! Jos, se aud strigătele de bucurie ale lui Achim, care probabil iar a câștigat la Piticot, și acordurile de chitară ale lui Paul, care stă întins pe o canapea. Așa arată o zi din viața Cătălinei Grama, o zi agitată, de muncă. Vă imaginați cât de frumos e când toți străinii aceștia cu care viața de vedetă o aduce în contact părăsesc casa și o lasă pe ea, cu familia ei, în intimitate.

 

ALINA BĂISAN Foto ALEX GÂLMEANU

Stilist: SILVIA CRISTESCU

Coafură: CRISTINA TROHANI

Machiaj: ANDRA MANEA

Vestimentație: PNK Casual, Murmur, Oysho, Guess, Lise Charmel (Pure Lingerie), Max&Co, Stefanel

Accesorii: Gramaldy și garderoba personală

 

  

Google News Urmărește-ne pe Google News

Biografiile Vedetelor
Fii la curent cu tot ce se întâmplă cu vedetele tale favorite

Află totul despre vedetele din România, dar și despre celebritățile internaționale: biografii, carieră, filmografie, discografie si viață personală.

Revista VIVA!
Revista VIVA!
Abonează-mă la newsletter Abonează-mă
Buton