Angela Ciochină, cea supranumită „Păpușa muzicii ușoare românești", a fost una dintre cele mai iubite artiste în anii comunismului, însă celebritatea de atunci nu i-a mai fost de folos mai târziu. Angela Ciochină a murit în sărăcie și măcinată de o boală gravă, la doar 60 de ani, uitată de toți.
CITEȘTE REVISTA VIVA! DE NOIEMBRIE, GRATIS, AICI!
Foarte puțini colegi de scenă s-au oferit, în ultimii ei ani de viață, să o ajute pe Angela Ciochină. Octavian Ursulescu păstrase însă o legătură de suflet cu Angela, și după ce ea nu a mai strălucit în lumina reflectoarelor.
Angela Ciochină a murit în sărăcie, la doar 60 de ani
Angela Ciochină a fost, cu siguranță, una dintre cele mai frumoase artiste din România. I se mai spunea și „Păpușa muzicii ușoare românești'.
„Angela Ciochină provenea dintr-o familie bună, tatăl său era preot într-o comună din jud. Neamț (în casa părintească se și retrăsese, ajungând într-o stare deplorabilă, înșelată se pare de o prietenă în care a avut încredere).
Și sora sa, Julieta, a avut talent artistic, fiind absolventă a Institutului de arte plastice, dar, ca un blestem, și ea s-a prăpădit înainte de vreme. Angela a absolvit Conservatorul, poseda ceea ce se cheamă „ureche muzicală absolută', a fost un timp profesoară la Școala populară de arte, a cântat mult în Turcia, unde era apreciată, începuse să și compună.
Am luat-o în multe din spectacolele organizate de mine, în Dacia mea (iar la Titu am mers, împreună cu Corina Chiriac, în Oltcit-ul Angelei), o vizitam, locuia nu departe de mine, într-un bloc din Colentina, schimbam casete video cu filme și muzică', a dezvăluit Octavian Ursulescu pentru playtech.ro.
Octavian Ursulescu își amintește în cele mai mici amănunte ultima lor întâlnire, undeva, pe colț, la Lizeanu, unde ea îl aștepta, pentru un mic ajutor financiar:
„Nu-mi explic cum a ajuns într-o stare deplorabilă, și-a neglijat sănătatea, poate a căzut în depresie. Adusă la București, într-un cămin, a avut-o alături pe inimoasa Marcela, soția compozitorului George Natsis.
Ultima oară când am văzut-o pe Angela Ciochină a fost în colț, la Lizeanu, ne-am întâlnit s-o ajut cu o sumă de bani, ca să-și reînnoiască pașaportul, atunci mi-am dat seama că nu e ceva în regulă.
N-o să uit niciodată cuvintele ei: „O să vi-i dau înapoi, domnule Tavi!'. De parcă asta mai conta…Așa era ea, educată, politicoasă', a mai declarat el Ursulescu.
Angela Ciochină a sperat până la final că revine pe scenă
Angela Ciochină s-a născut pe 17 aprilie 1955, în comuna Urecheni, și a încetat din viață pe 7 iulie 2015. Marea interpretă a lăsat în urmă șlagăre de neuitat, precum „Odată cu cântecul', „Am vrut', „Salcâmul de pe strada mea', dar și „Salcia', piesă compusă de Horia Moculescu.
Angela Ciochină a făcut depresie în urma decesului tatălui ei, preotul Valerian, iar mai apoi a fost diagnosticată cu ciroză hepatică. Era optimistă și voia să revină pe scenă, în lumina reflectoarelor, să se bucure din nou de ropotele de aplauze, de odinioară:
„Dacă o să am scaunul cu rotile acasă, sper să pot ajunge în cămăruţa mea, la pianină. Nu trebuie să ne fie frică sau ruşine de un scaun cu rotile. Îl facem ca pe un decor cu note muzicale.
Mă simt mult mai bine. După mult timp, mă simt bine. Mulţumesc tuturor pentru încurajări. Oamenii trec prin foarte multe în viaţă, dar trebuie să fim puternici. Nu cred că e bine să luăm viaţa aşa cum ni se dă, e bine să luptăm.
Tot ce-mi doresc e să pot urca din nou pe scenă, mărturisea Angela Ciochină, la Pro TV, cu câțiva ani înainte să părăsească această lume.
foto: playtech.ro