Rețeta de cozonac pufos cu nucă și rahat

 Dumitrache Laura
.

Rețeta de cozonac pufos cu nucă și rahat. Am intrat în ultima lună din an, iar Crăciunul se apropie cu pași repezi. Gospodinele au multă treabă de făcut, iar de pe masa de Crăciun nu trebuie să lipsească renumitul cozonac pufos cu nucă și rahat. Pentru a obține un adevărat deliciu, iată o rețetă tradițională de cozonac!

CITEȘTE REVISTA VIVA! DE NOIEMBRIE, GRATIS, AICI!

Rețeta de cozonac pufos cu nucă și rahat. La ceas de sărbătore, gospofine pregătesc un cozonac delicios cu nucă și rahat. Cozonacul tradițional este pe placul multor români, iar pentru a ieși gustos, este nevoie de o rețetă reușită.

Rețetele de cozonac sunt diverse și pot fi adaptate în funcție de preferințe. Iată o rețetă gustoasă a unui cozonac pufos cu nuci și rahat!

Ingrediente

1 kg de făina 000

50 g drojdie proaspătă sau 14 g uscată

350 ml (max. 400 ml) lapte călduț

250 g zahăr

4 ouă

150 ml ulei

3 plicuri zahăr vanilat

coaja rasă de la două lămâi și o portocală

15 g sare

Ingrediente pentru umplutură

300 g rahat colorat

150 g nucă

100 g zahăr

50 g cacao

un gălbenuș

50 ml lapte

Mod de preparare

Se încălzește laptele, dar nu se fierbe. Se pregătește 400 de ml pentru aluat și se păstrază 50 ml de rezervă. Făina trebuie ținută la temperatura camerei. Se pune 40 g de sare, se spală citricele cu apă fierbinte și se șterg. Pentru început se pune coaja de la două lămăi și de la o portocală, se prăjește miezul de nucă într-o tigaie după care se macină. Se pune drojdia într-un castron cu o linguriță de sare și 100 mil de lapte. Se amestecă bine și se pune puțină făină cernută. Se lasă aluat pentru 10 minunte să se odihnească. Se bat 4 ouă cu zagăr și vanilie, se mixează până devin deschise la culoare și spumoase.

Se adaugă restul de lapte, coajă rasă de lamăi și portocală. 500 de g de făină și maiaua. Se mixează 5 minunte și se pune restul de făină și se frământă aluatul până devine neted. Se pune apoi 100 ml de ulei și 100 g de unt topit. Aluatul se pune într-un castron și se acoperă cu pungă de plastic și se bagă la cuptor pentru 30-40 de minute. Se taie rahatul în bucățele și se acoperă cu zahărul pudră. Nuca se macină, apoi se amestecă cu zahărul tos și cacao. Se pune crema în cozonac după care se bagă la cuptor pentru o oră și 50 de minute. La sfârșit se unge cu gălbenuș de ou și zahăr. Poftă bună!

Sursa foto: Canva

Google News Urmărește-ne pe Google News

Biografiile Vedetelor
Fii la curent cu tot ce se întâmplă cu vedetele tale favorite

Află totul despre vedetele din România, dar și despre celebritățile internaționale: biografii, carieră, filmografie, discografie si viață personală.

Revista VIVA!
Revista VIVA!
Abonează-mă la newsletter Abonează-mă
Buton