De ce nu a mai dorit Ion Caramitru să joace rolul profesorului Socrate, din Liceenii: "Era un scenariu comandat"

 Oana Pantazi
.

Ion Caramitru a fost unul dintre actorii marcanți ai cinematografiei românești, însă cu siguranță rolul pentru care a fost cel mai cunoscut și iubit de generația tânără a fost cel al profesorului Socrate, din Liceenii și Declarație de dragoste. Iată însă ce spunea marele actor despre personajul căruia i-a dat viață!

CITESTE TOATA REVISTA VIVA! DE AUGUST, GRATIS, AICI!

Actor de teatru și film, dar și regizor, în pofida faptului că a jucat zeci de roluri atât în producții naționale, cât și internaționale, Ion Caramitru a rămas, cu siguranță, în memoria colectivă, asociat cu rolul profesorului socrate din filmele Liceenii și Declarație de dragoste. Puțini știu însă că marele actor a refuzat să mai joace rolul cu care era asociat de generații întregi și care se lipise de el ca marca de scrisoare.

23376593_1717972338227611_2793327458433869988_n23376593_1717972338227611_2793327458433869988_n

A fost de trei ori pofesorul Socrate

Ion Caramitru a încetat din viață pe 6 septembrie, la vârsta de 79 de ani, însă a lăsat în urmă o moștenire valoroasă. A terminat Facultatea de Actorie în 1964, însă a debutat cu un an mai devreme, la Teatrul Bulandra, cu rolul principal din Hamlet. Pe marele ecran a debutat în anul 1964, în producția „Comoara din Vadul Vechi', iar de atunci a jucat în peste 50 de filme și sute de piese de tatru. chiar dacă a jucat roluri memorabile, cu greutate, cum ar fi cel al pictorului Pătrașcu, Ștefan Luchian, Jianu sau Ștefan Gheorghidiu, o lume întreagă îl cunoaște datorită personajului Socrate, rol pe care l-a interpretat atât în Declarație de dragoste, cât și în Liceenii.

Citește și: Ion Caramitru a murit. Era internat de câteva săptămâni

Citește și: Ion Caramitru a avut o căsnicie de 45 de ani cu Micaela Caracaș. Cum arată soția regretatului actor

Citește și: Ce pensie are Ion Caramitru. Actorul a strâns o avere impresionantă, alături de soția lui, actriță de meserie

Citește și: Mihnea, fiul cel mic al lui Adrian Năstase, s-a căsătorit. Primele imagini de la eveniment

Citește și: Bebelușa Cristina și actorul Denis Ștefan, părinți pentru a doua oară. Prima imagine cu fetița

Pentru prima dată, faimosul personaj a apărut în Declarație de dragoste (1985), pentru ca apoi să revină în Liceenii (1986) și în Extemporal la dirigenție (1987). Spre dezamăgirea fanilor seriei, în următoarele producții, apărute după Revoluție – Liceenii Rockn Roll (1992) şi Liceenii în alertă (1993) – actorul nu a mai jucat, iar atunci s-a motivat că a plecat în America. De fapt, adevărul pentru care Ion Caramitru a refuzat să mai joace rolul profesorului Socrate în Liceenii era cu totul altul…

De ce nu a mai vrut să joace Ion Caramitru rolul profesorului Socrate din Liceenii

Primele trei filme din seria cu liceeni au apărut în anii 1980, în plină perioadă comunistă, iar la vremea respectivă s-au bucurat de un real succes. Chiar dacă realitatea era cosmetizată și mult departe de adevăr, adolescenții vremii au fost vrăjiți de secvențele în care se sărutau Oana Mareș și Adrian Păduraru sau Ștefan Bănică și Oana Sârbu. La fel de popular a fost și Ion Caramitru în rolul simpaticului profesor Socrate din Liceenii. Actorul a refuzat să mai joace însă după primele trei serii.

„Am jucat în trei episoade și am refuzat să mai joc în următoarele două. Era pentru perioada respectivă de nesuportat, după capul meu. Era un scenariu comandat, urmărit la modul ideologic foarte bine de partid si așa mai departe. Partea sensibilă, care rămâne și astăzi in picioare, e că se ocupa de elevi, de liceeni, ceea ce creează din start o emoție aparte. Numai că structura intimă a poveștii e hai să ne facem că e adevărat.

N-am încotro și trebuie să recunosc că un film despre liceeni, cu atât de lungă bătaie în timp și cu atâtea episoade, nu știu dacă se va mai face. Nu știu dacă viața liceului de astăzi e la fel de ingenuă ca cea de atunci. Se reprogramează mereu și se uită toată lumea. Nu am un regret că am jucat în acest proiect, mai ales că multe mămici care au acum copiii de liceu mă opresc când mă întâlnesc și îmi zic: «Vai, dar cât vă iubeam atunci!»', a explicat Ion Caramitru la Digi FM.

 

Google News Urmărește-ne pe Google News

Biografiile Vedetelor
Fii la curent cu tot ce se întâmplă cu vedetele tale favorite

Află totul despre vedetele din România, dar și despre celebritățile internaționale: biografii, carieră, filmografie, discografie si viață personală.

Revista VIVA!
Revista VIVA!
Abonează-mă la newsletter Abonează-mă
Buton