Cine sunt copiii lui Mihai Șora. Filosoful și-a pierdut fiul cel mare anul trecut

 Oana Pantazi
.

Mihai Șora s-a stins din viață pe 25 februarie, la vârsta de 106 ani. A avut o viață lungă și plină de satisfacții, două căsnicii și trei copii. Puțini știu însă că, anul trecut, filosoful a trecut prin drama de a-și pierde unul dintre copii. Andrei, fiul său, a decedat în Germania. Mihai Șora mai are doi copii, Alexandra și Tom, care trăiesc tot în Germania.

CITEȘTE REVISTA VIVA! DE IANUARIE, GRATIS, AICI!

Cu o zi în urmă de a muri, Mihai Șora încă posta în mediul online, unde avea o comunitate impresionantă. Filosoful a trăit frumos și demn până în ultima clipă și puțini sunt cei care au știut că, în urmă cu doar câteva luni a trăit drama pe care niciun părinte nu și-o poate închipui – și-a pierdut unul dintre copii.

Mihai Șora a avut trei copii

Pe 25 februarie, Luiza Palanciuc, soția filosofului făcea un anunț neașteptat în mediul online. De ce neașteptat, în pofida faptului că filosoful avea 106 ani? Poate pentru că, așa cum i-au spus-o adeseori, cei care l-au iubit îl credeau nemuritor… Vestea că Mihai Șora a murit i-a îndurerat pe fanii filosofului, care așteptau cu nerăbdare mesajul „Bună dimineața, copiii mei!” și postările sale savuroase. Chiar dacă îi ținea la curent cu viața lui, filosoful nu le-a împărtășit urmăritorilor săi și drama prin care trecuse cu niște luni în urmă – pierderea unuia dintre cei trei copii ai săi.

a-murit-mihai-sora-1a-murit-mihai-sora-1

Mihai Șora a fost însurat de două ori, iar primul său mariaj a durat nu mai puțin de 72 de ani. Filosoful s-a căsătorit cu poeta Mariana Șora în anul 1939 și cei doi au fost împreună până în ultima ei clipă de viață. Mihai și Mariana Șora au avut doi băieți, Tom și Andrei, și o fată, Alexandra.

Alexandra (Sanda) și Andrei s-au născut în perioada de 7 ani petrecută în Franța de Mariana și Mihai Șora, între anii 1938 și 1945. În timp ce Sanda a urmat cariera tatălui, Andrei a lucrat în televiziune, iar fiul cel mic, Tom, care s-a născut în România, după terminarea celui de-Al Doilea Război Mondial, a devenit muzician.

Mihai Șora și-a pierdut fiul cel mare

Anul trecut, la vârsta de 105 ani, Mihai Șora a trecut printr-unul dintre cele mai dureroase momente din viața unui părinte – și-a pierdut fiul cel mare, pe Andrei. Puțini au fost atunci cei care au știut că filosoful trecea prin momente dramatice, pentru că a ales să păstreze tăcerea în mediul online. Trista veste a apărut însă în Dilema Veche, unde Petre M. Iancu i-a dedicat un articol vast și emoționant.

'Moartea ta m-a năucit. Îmi păreai, în copilăria dominată de lumina bibliotecii voastre mai mari decît a noastră, lîngă tatăl tău, Mihai, mama ta, Mariana, ca și lînga sora ta Sanda și fratele tău Tom, indestructibil. Ca un dig, convins că va supraviețui și mării, ale cărei valuri se spărgeau de el. (…) Știu că familia ta din Franța și Germania e neconsolată.

Cred că, de îndată ce vor afla și ceilalți de plecarea ta, ei și toți cei care te-au iubit vor fi ca mine, dezolați. Știu că ai fi binemeritat ca și foștii tăi colegi de la Televiziune să te comemoreze. Și pe ei i-ai învățat abecedarul libertății, la care n-au prea avut acces, și dreptul efectiv de a o exercita. (…) Adio, prietene. Odihnește-te în pace. Fie ca memoria ta să fie binecuvîntată!', e o parte din articolul apărut, pe 25 iulie 2022, în Dilema Veche, la moartea lui Andrei Șora.

Fiica lui Mihai Șora a împlinit 80 de ani

Pe 21 ianuarie, cu aproape o lună înainte de a muri, Mihai Șora și-a surprins urmăritorii din mediul online cu o postare emoționantă. Fiica lui, Alexandra, tocmai împlinise 80 de ani și tatăl ei și-a însoțit textul cu o fotografie în care apărea cu micuța în brațe.

„Ca ieri: gânguritul, hăinuța „de sărbătoare cumpărată cu o zi înainte, prietenul fotograf chemat să imortalizeze momentul; tapetul din locuința noastră închiriată la Grenoble, Chemin de l’ Eglise – înflorat și vetust, mucegăit, urâcios oricum; dar afară era frig și război, „nu putem scoate copilul, facem poza aici….
Copilul, primul copil.
Și fotografia care, strecurată în plic, avea să plece spre Timișoara, la Mama și Tata, care aflau astfel că sunt bunici și vedeau pentru prima dată fața râzăreață a copilului meu, Alexandra.
P.S. Fetița zâmbitoare împlinește astăzi 80 de ani”,
scria atunci filosoful în mediul online.
Acum, tatăl ei nu mai este, iar pe 28 februarie Mihai Șora urmează să fie condus pe ultimul drum de toți cei care l-au iubit.

sursă foto- Arhivă VIVA!

 

Google News Urmărește-ne pe Google News

Biografiile Vedetelor
Fii la curent cu tot ce se întâmplă cu vedetele tale favorite

Află totul despre vedetele din România, dar și despre celebritățile internaționale: biografii, carieră, filmografie, discografie si viață personală.

Revista VIVA!
Revista VIVA!
Abonează-mă la newsletter Abonează-mă
Buton