Ce spun vedetele despre sindromul Burnout

 Florentina Liutic
.

Într-o vreme în care glorificarea muncii este cel mai cool trend, sindromul epuizării profesionale se poate instala cu ușurință la oricine se mândrește că „doarme' la birou.

 

cosoi1

 

Când vine vorba de viața profesională, în ultima vreme se poate observa un fenomen din ce în ce mai conturat: tot mai mulți oameni poves­tesc cu mândrie despre rea­lizările lor profesionale și orele interminabile pe care le petrec – de drag! – la bi­rou. Fie că vorbim despre o arborare artificială a nebu­niei creative de care se simt toți atinși, fie despre o pasiu­ne autentică, psihologii atrag atenția că orice deze­chilibru are prețul lui.

 

Sindromul arderii comple­te sau al epuizării profesio­nale a fost adus în discuție în anii 70 de către Herbert Freudenberger. Psihologul american a explicat atunci cum această afecțiune con­sumă lent toate resursele energetice ale organismului până la surmenare. Între timp, dinamica profesiona­lă s-a schimbat și, mai ales în marile orașe, ritmul alert cu care se desfășoară o zi la birou sau concurența tot mai acerbă poate conduce către stres cronic mult mai ușor decât se întâmpla acum câteva decenii. Sin­dromul burnout pornește de la raportul inegal dintre somn, muncă și relaxare, motiv pentru care unii specialiști vorbesc despre ecuația celor trei de 8: opt ore pentru odihnă, opt pentru muncă și tot atâtea pentru relaxare.

 

Pe vremea când era stu­dentă, Amalia Năstase, una dintre cele mai celebre fe­mei de afaceri din Româ­nia, a avut trei joburi în același timp, pe lângă cursurile de zi pe care le frecventa. „Mă trezeam la 6 dimineața și ajungeam câteodată și pe la 4 dimi-neața acasă, pentru că în weekend făceam sampling pentru o companie de țigări. Mai lucram după-amiaza patru ore la o com­panie de asigurări și pre­dam limba engleză la o grădiniță. Era greu, dar eram foarte mândră de fap­tul că pot să fac față și am luat-o ca pe o provocare pentru viața profesională care avea să vină. În pre­zent, ceea ce o ajută să-și încarce bateriile este pro­gramul de lucru pe care ea însăși a reușit să-l stabileas­că și să-l respecte. „Am simțit că vreau mai mult timp pentru familie și am redus orele de lucru seara în așa fel încât să fiu acasă pe la 18.30 cel mai târziu.'

 

Deși are mereu multe pro­iecte pe rol, actrița Laura Cosoi n-a suferit cu adevă­rat de epuizare profesională. Însă, primele semne de obo­seală resimțite au fost atacu­rile de panică, pe care a reușit totuși să le controleze în timp. „Era o perioadă so­licitantă. Pregătirea pentru un rol și filmările în sine te țin departe de tot ce repre­zintă viața ta până în acel moment. Îmi amintesc de Mara Soare («Cu un pas înainte») sau de Nora («Cel Ales») și apoi, după luni pe­trecute pe platoul de filma­re, de reîntâlnirea cu mine. Când am dat cu nasul de viața mea, nu știam ce să fac cu timpul și cum să-l um­plu. Laura a avut însă copi­lăria unui sportiv de perfor-manță și, așa cum declară ea însăși, „am fost învățată de mică cu greul.

 

 SFATURI

 

AMALIA NĂSTASE:

 

,,Cred că joburile care produc așa ceva sunt cele pe care le detești și, atunci când faci ceva ce nu-ți place, organismul și psihicul tău se revoltă și îți trimit multe semnale care se pot traduce în depresii, îmbolnăviri foarte dese etc. Morala ar fi să iubim ceea ce facem și să nu așteptăm să ne doboare ceea ce nu ne place, să acționăm pentru noi cât suntem tineri și avem energia de a o lua de la început'.

 

 

LAURA COSOI:

 

(despre procesul de reechilibrare) „Am apelat și la psihoterapeut, dar cel mai mult m-am ajutat singură. Am depistat de unde apar problemele, cum se manifestă și, în timp, am reușit să le controlez pentru ca mai apoi să dispară complet. Meseria asta, actoria, nu este la îndemână, de fapt. Oamenii se miră că pot reține texte foarte lungi, dar asta este partea cea mai ușoară. Provocarea adevărată este «săpatul» în subconștient, în suflet, atenția la cei din jur, de unde mă inspir practic.

 

CLAUDIA COJOCEA

Google News Urmărește-ne pe Google News

Biografiile Vedetelor
Fii la curent cu tot ce se întâmplă cu vedetele tale favorite

Află totul despre vedetele din România, dar și despre celebritățile internaționale: biografii, carieră, filmografie, discografie si viață personală.

Revista VIVA!
Revista VIVA!
Abonează-mă la newsletter Abonează-mă
Buton