Beatrice Rancea, despre legea conform căreia dansatorii se pot pensiona mai devreme: "După o anumită vârstă, nici corpul nu te mai ajută"

 Laciu Andreea
.

Beatrice Rancea, regizoare și una dintre cele mai apreciate balerine, a reacționat oficial după ce s-a anunțat intrarea în vigoare a legii care le permite dansatorilor și balerinilor să iasă mai devreme la pensie. Ea consideră acest lucru ca fiind o decizie excelentă, ținând cont de faptul că persoanele care activează în acest domeniu au corpul mult mai solicitat față de cel al acelora care profesează în alte meserii. Acesta este și motivul pentru care nu pot practica dansul la nivel profesionist până la vârsta actuală de pensionare.

CITEȘTE REVISTA VIVA! DE DECEMBRIE, GRATIS, AICI!

Beatrice Rancea este una dintre cele mai cunoscute foste balerine din țara noastră. A fost și directoare a Operei ieșene, dar a ocupat în trecut și funcția de manager interimar al Operei din București pentru o perioadă de timp. În prezent, susține și apreciază în mod pozitiv această decizie a autorităților române care îi vizează pe dansatori și pe balerini.

beatrice-rancea-0beatrice-rancea-0

Ce spune Beatrice Rancea despre această lege

Beatrice Rancea, în vârstă de 61 de ani, se bucură că s-a revenit la ideea promovată de sistemul aplicat înainte de 1989 pentru dansatorii profesioniști. La acea vreme, balerinii puteau ieși mult mai devreme la pensie față de alte categorii profesionale.

„Nu știam că s-a întâmplat în sfârșit asta, dar e foarte bine! Practic, am revenit la matca normală, fiindcă în anii `80 ai regimului trecut, așa se ieșea la pensie în acest domeniu, la 40 – 45 de ani. Eram încadrați la aceeași categorie ca și minerii', a declarat Beatrice Rancea, în exclusivitate pentru Playtech Știri.

Citește și: Ce se întâmplă cu Beatrice Rancea, după acuzațiile în dosarul fraudei de la Opera din Iași. Decizia instanței

Citește și: Andreea Marin, mărturisiri emoționante despre părinții ei, în ziua în care a împlinit 48 de ani:„Îmi sunt îngeri în cer'

Citește și: Ce mai face Beatrice Rancea după ce a fost jurat la „Dansez pentru tine”

Citește și: Cum își educă Sanda Ladoși cei doi copii adolescenți: „Nu putem să le trăim viața și nu…”

Noua lege aduce beneficii și pentru tinerii din domeniu

Beatrice Rancea se bucură atât pentru balerinii care nu mai pot profesa la o vârstă înaintată, cât și pentru tinerii din domeniu, care vor avea acum acces la mai multe locuri de muncă datorită acestei legi.

„Baletul este o artă a corpului tânăr! Cele mai multe roluri sunt cele pentru perioada 25 – 30 de ani, când de altfel se atinge și maxima performanță. După o anumită vârstă, nici corpul nu te mai ajută, oricât ai încerca, fiindcă există o lege naturală!

Desigur, există și roluri de compoziție, cum ar fi în spectacolul , un clasic al baletului care se joacă cel mai des în această perioadă de final de an, dar foarte puține. Fiindcă și în acest spectacol sunt cinci sau șase roluri mai aparte, pentru un bunic, un tată sau o mamă. Dar cele mai multe țin tot de cei mai tineri.

Într-o lungă carieră, nu poți aștepta doar roluri de compoziție, după o vârstă anume, ca să-și justifici salariul primit. Va dispărea altfel și neplăcerea celui mai în vârstă, care știa că nu mai poate performa ca pe vremuri, și comentariile celor mai tineri, care ar fi trebuit astfel în continuare să aștepte pensionarea celor mai în vârstă, o situație neplăcută pentru ambele generații', a adăugat ea, pentru aceeași sursă.

Ce se menționează în legea promulgată de Klaus Iohannis

Conform acestui act normativ, dansatorii și soliștii de balet sunt incluși în categoria persoanelor a căror vârstă standard de pensionare poate fi redusă până la 40 de ani în cazul femeilor, respectiv până la 45 de ani în cazul bărbaților. Meseria acestora a intrat și ea în lista profesiilor din activitatea artistică ale căror locuri de muncă se încadrează la condiții speciale.

„Legea vine în ajutorul breslei și rezolvă și falsul conflict dintre generații. Nu poți să ții un balerin până la 65 de ani. Și el știe că nu mai poate oferi același randament de altădată, dar își dorește să aibă și pensia muncii sale. Iar cei mai tineri acum vor putea veni și angaja mult mai ușor decât în altă perioadă.

Din câte îmi amintesc celebra Maia Plisețkaia a dansat până la 72 de ani, dar asta a fost un caz unic. Cu totul aparte, fiindcă și atunci i-au rezervat o apariție mai degrabă simbolică! Și eu am reusit să mai dansez până la 55-56 de ani, dar ultimele aparitii au fost în spectacole de teatru-dans în care accentul a căzut mai mult pe teatru', a mai completat Beatrice Rancea, tot pentru Playtech Știri.

Sursă foto: Hepta, arhivă Viva

 

Google News Urmărește-ne pe Google News

Biografiile Vedetelor
Fii la curent cu tot ce se întâmplă cu vedetele tale favorite

Află totul despre vedetele din România, dar și despre celebritățile internaționale: biografii, carieră, filmografie, discografie si viață personală.

Revista VIVA!
Revista VIVA!
Abonează-mă la newsletter Abonează-mă
Buton