Vanessa Redgrave - Doamna a filmului

 Revista VIVA
.

Vanessa Redgrave – Doamna a filmului

Vanessa Redgrave – Doamna a filmului

Vanessa Redgrave era actrita preferata a altei mari doamne, Katharine Hepburn. Admiratie reciproca. Despre Hepburn, Vanessa Redgrave a spus o data: „Este o adevarata emotie sa te uiti la ea”.

Camelot (1967)

Povestea a inceput la Londra

Vanessa Redgrave s-a nascut la Londra in 1937 intr-o adevarata dinastie teatrala pe care ea insasi a dus-o mai departe. Fiica a actorului Sir Michael Redgrave si a lui Rachel Kempson, prima ei dragoste a fost baletul pe care a trebuit sa-l abandoneze din cauza inaltimii. Nevoita sa renunte la balet a intrat in trupa Royal Shakespeare Company unde a fost apreciata pentru rolul lui Rosalind din „As You Like It”. Un an mai tarziu se casatoreste cu directorul teatrului, Tony Richardson, cu care are doi copii, actrita Natasha Richardson si Joely Richardson. Cei doi se despart in 1967. „Nu cred ca m-am simtit niciodata frumoasa pana in momentul in care am fost insarcinata”, marturisea actrita intr-un alt interviu despre maternitate, adaugand ca „mi-ar fi placut sa am mai multi copii. Intotdeauna mi-am dorit cinci. Asta a fost visul meu, am vrut cinci si nu cred ca m-ar fi deranjat sa am 6. De fapt am avut 4, dar am pierdut unul dintre ei, pe cel de-al patrulea. Am pierdut o sarcina.” E vorba de momentul de dupa filmarile la „Mary, Queen of Scots”, „The Devils” si „The Trojan Women” cand Vanessa a trait aceasta mare tristete; ar fi fost cel de-al patrulea copil si al doilea impreuna cu Franco Nero pe care l-a cunoscut in timpul filmarilor la „Camelot” in 1967, adica imediat dupa despartirea de primul sot. Impreuna cu Franco Nero are al treilea copil, pe Carlo Gabriel Nero cu care actrita a facut in 2004 filmul „The Fever” prezentat si-n cadrul TIFF de la Cluj.

A fost nominalizata de cinci ori la Oscar pentru „Isadora” (1969), „The Bostonians” (1983), „Prick Up Yours Ears” (1987), „Howard’s End” (1992) si „Wall of Silence” (1993).

O actrita de Oscar

Face parte din acea casta a actritelor care sunt dispuse sa raspunda provocarilor celor mai dificile, de aceea in 1966 a acceptat rolul lui Guinevere in comedia muzicala „Joshua Logan’s” pentru care a primit un Glob de Aur. 11 ani mai tarziu, in 1977, a facut un documentar despre poporul palestinian. In acelasi an intepreteaza rolul din „Julia”, un film despre o femeie omorata de nazisti in timpul celui de-al Doilea Razboi Mondial. Documentarul si prestatia din film au dus la proteste impotriva lui Redgrave conduse de Rabbi Meir Kahane, lider al Ligii pentru Apararea Evreilor (JDL). Rolul din „Julia” i-a adus un Oscar, ocazie cu care Redgrave a tinut sa precizeze ca dispretuieste orice forma de totalitarism, adaugand ca nici ea nici Academia nu ar trebui sa se lase intimidati de o mana de oameni care de fapt sunt o jignire adusa poporului evreu. Ceva mai tarziu, veteranul Paddy Chayefsky, scriitor si gazda a premiilor Oscar a tinut sa precizeze: „As vrea sa spun ca am obosit de oameni care exploteaza premiile Oscar pentru a-si face cunoscute propriile propagande. As vrea sa-i sugerez lui Miss Redgrave ca Oscarul ei nu este un moment unic in istorie si nu e nevoie de o adevarata proclamatie, un simplu multumesc fiind suficient.” Acest discurs a facut sala sa izbucneasca in aplauze furtunoase si totodata sa-i ingreuneze viata lui Redgrave la Hollywood. Actrita nu e foarte simpatizata in cetatea filmului din cauza convingerilor de stanga. Dar supravietuieste. Cu success.

De Alexandra Casiel; Fotografii: www.imdb.com

Google News Urmărește-ne pe Google News

Biografiile Vedetelor
Fii la curent cu tot ce se întâmplă cu vedetele tale favorite

Află totul despre vedetele din România, dar și despre celebritățile internaționale: biografii, carieră, filmografie, discografie si viață personală.

Revista VIVA!
Revista VIVA!
Abonează-mă la newsletter Abonează-mă
Buton