Printesa Haya - Schimba lumea araba

 Revista VIVA
.
Haya, cea de a doua sotie a seicului Printesa Haya, Mohammed bin Rashid Al Maktoum din Dubai, este cunoscuta mai ales pentru actiunile caritabile in care s-a implicat, dar si pentru ca este campioana la proba de calarie obstacole.

Spre deosebire de femeile nascute in Dubai si de celelalte figuri cu sange albastru din Emiratele Arabe Unite, printesa Haya a ignorat uzantele si a adoptat un stil de viata atipic. Nici inainte de casatoria cu seicul Mohammed bin Rashid Al Maktoum (10 aprilie 2004), conducatorul Dubaiului, nu s-a inchis in limitele rigide ale prototipului printesei clasice, cu zambet de protocol si haine bine apretate, asa ca nici dupa ce a plecat din Iordania, tara sa natala, pentru a-si urma consortul, nu ar fi avut motive sa o faca. Fire sportiva, Haya a reprezentat Iordania la Jocurile Olimpice de la Sydney din 2000, unde a concurat la proba de calarie obstacole, fiind prima femeie care a participat la o astfel de proba, a facut echitatie (a mers la ferme din Irlanda, Germania sau Franta pentru a se antrena), gateste, a muncit singura pentru cariera pe care o are astazi si este prima femeie din Iordania care are carnet de conducere pentru vehicule mari si camioane cu remorca. „Tatal meu m-a poreclit «Tractor», a declarat ea in 1996 revistei „Hello. „Cand sunt in Iordania, ma duc in cafenelele „tractoristilor si vorbesc cu toata lumea. De altfel, maniera in care sfideaza stereotipiile s-a vazut de fiecare data cand a avut de-a face cu oameni de rand: saraci, bolnavi, copii orfani, ingrijitori de cai sau calareti de la Clubul Ecvestru din Dubai care participau la aceleasi competitii cu ea, de la care accepta sfaturi si carora nu se sfia sa le multumeasca pentru fiecare serviciu. |nsa acest comportament nu a surprins pe nimeni, nici chiar pe seicul Mohammed. Fiind el insusi un mare iubitor de cai, a asistat la diverse competitii la care concura si Haya, pe care se zice ca o insotea frecvent la aceste evenimente. Daca ar fi sa plecam urechea la zvonuri, se pare ca asa a inceput povestea de dragoste dintre ei doi.

Haya este mai mult prototipul femeii de cariera, independenta financiar, decat o printesa araba supusa, mama a „n copii ai unui sot poligam.

Printesa HayaLa un moment dat, presa internationala s-a intrebat cum poate o printesa atat de „europeana sa traiasca intr-un mediu arab, in care femeile au un statut specific, casatoriile intre membrii aceleiasi familii nu sperie pe nimeni, iar poligamia este regula de baza pentru o familie adevarata si nu in ultimul rand numeroasa. Haya este cea de a doua sotie a seicului, prima fiind o verisoara mai indepartata a acestuia, Hind bin Maktoum, cu care are 16 copii, 7 baieti si 9 fete. Prima varianta de raspuns ar fi ca nu s-au facut niciodata presiuni asupra printesei de a creste randurile mostenitorilor seicului, ceea ce s-ar fi potrivit de minune in cazul de fata, daca Haya nu ar fi insarcinata cu primul sau copil, pe care urmeaza sa-l nasca fie luna aceasta, fie la inceputul lunii ianuarie, 2008. Pentru altii, raspunsul sta chiar in educatia printesei.

Nascuta pe 3 mai 1974, fiica regelui Hussein I al Iordaniei si a Aliei Baha ed din Toukan, cea de a treia sotie a regelui, Haya abia implinise 3 ani cand mama ei a murit in urma unui accident de elicopter, in timp ce se intorcea dintr-o vizita din spitalele din Iordania. A ramas in grija unui tata care mai avea si alti copii si inca doua sotii, asa ca Haya a invatat singura sa se descurce fara afectiunea unei mame. De altfel, printesa avea sa continue proiectele caritabile ale Aliei: s-a implicat in actiuni pentru sport, sanatate si eradicare a abuzurilor juvenile si a foametei globale, a ajuns Ambasador al Bunavointei la World Food Programme (2005) si la Natiunile Unite, este presedinte la Sport and Solidarity, o organizatie care strange fonduri de la competitiile sportive pentru a ajuta copiii orfani. Departe de pompa si protocolul vietii regale, Haya a ales un stil de viata neobisnuit nu numai pentru lumea araba, dar si pentru statutul ei.

Catalina Sevastre.

Google News Urmărește-ne pe Google News

Biografiile Vedetelor
Fii la curent cu tot ce se întâmplă cu vedetele tale favorite

Află totul despre vedetele din România, dar și despre celebritățile internaționale: biografii, carieră, filmografie, discografie si viață personală.

Revista VIVA!
Revista VIVA!
Abonează-mă la newsletter Abonează-mă
Buton