Nelly Furtado: Prietena cu fostul sot

 Revista VIVA
.

Nelly Furtado: Prietena cu fostul sot

Nelly Furtado: Prietena cu fostul sot

Cunoscuta indeosebi pentru diversitatea genurilor muzicale si a stilurilor vocale pe care le adopta, a instrumentelor la care canta, Nelly este unul dintre putinii artisti care are o zi a sa, o zi declarata cu acte in regula – „Ziua Nelly Furtado. Si poate e chiar singura persoana care a refuzat suma de 500.000 dolari pentru a poza nud in „Playboy.

Nelly Furtado

Nelly Furtado este, cu siguranta, genul de artist de care publicul nu se poate plictisi. Jongleaza cu o varietate de genuri si stiluri muzicale, canta la o multime de instrumente, e mereu pusa pe experimente, intr-un cuvant, are acel spirit cameleonic datorita caruia fiecare aparitie a ei este unica. Creativitatea artistei este usor de explicat daca tinem seama de originile sale. E nascuta in Canada, pe 2 decembrie 1978, dar parintii ei sunt portughezi get-beget. Tatal, Antonio Jose Furtado, a fost pietrar in Portugalia, iar cand a ajuns pentru prima data in Canada nu putea vorbi engleza absolut deloc. Mama lui Nelly, Maria Manuela, lucra ca femeie de serviciu intr-un motel. De altfel, ea a fost adesea ajutata si de fiica ei. Da, ati inteles bine, iar noi nu am confundat persoana! Mai ales pe timp de vara, Nelly a curatat cot la cot cu mama ei camerele si holurile motelurilor timp de 8 ani de zile. In restul timpului, Nelly s-a ocupat de muzica. La 9 ani a invatat sa cante la trombon si la ukulele, la 11 ani deja era o adevarata maestra la clape, iar la 13 ani se apucase de compus piese. Insa, prima data a cantat in public impreuna cu mama ei, intr-o biserica, la doar 4 ani, pe 10 iunie, de ziua Portugaliei. Muzica pe care o asculta in aceasta perioada este in general R&B, mai ales Mariah Carey, TLC, Jodeci, Saltn Pepa, pentru ca ulterior sa dea navala in albumele cu Radiohead, Pulp sau Oasis ale fratelui ei mai mare, Michael Anthony.

Nelstar
Ca adolescenta, Nelly a fost asemenea celor de varsta ei: dornica de afirmare, energica, gata in fiecare clipa de ceva nou. Pe vremea aceea, Furtado era o fumatoare inraita si facea parte dintr-o formatie portugheza, cam fara fani si fara faima. Insa, chiar daca pentru artista noastra acest episod nu a reprezentat o lansare definitiva si irevocabila in bratele fragile, ce-i drept, ale succesului international, a fost cel putin o ocazie de a se familiariza cu scena si de a exersa tot ceea ce invatase pana in acel moment. La finalul clasei a 11-a, Furtado merge intr-o vizita la Toronto. Aici, mare bucurie mare, il va cunoaste pe Tallis Newkirk, unul dintre membrii formatiei hip-hop Crazy Cheese, care ii propune o colaborare pentru piesa lor, „Waitin 4 the Streets de pe albumul „Join the Ranks (1996). Mult i-a mai priit lui Nelly aici, atat de mult incat s-a mutat definitiv in Toronto, oras in care a continuat sa ii mearga din ce in ce mai bine. Caci la numai un an, in 1997, domnisoara Furtado a pus bazele unei formatii de trip-hop, Nelstar, pe care a abandonat-o ulterior pe motiv ca acesta nu era un stil care sa ii permita sa isi etaleze talentele… muzicale. Privind partea buna a lucrurilor, aceasta experienta a ajutat-o sa scrie cu usurinta propriile melodii, fara teama de a fi respinsa, pe care o avea inaintea casting-urilor.

Dezamagita fiind, isi propune sa revina in orasul natal, dar cum cu destinul nu te poti lupta… nici Nelly nu a indraznit sa protesteze atunci cand, in urma unor prestatii intr-un club, in 1997, a fost remarcata de membrul formatiei „The Philosopher Kings, Gerald Eaton. Acesta, impreuna cu colegul sau de trupa, Brian West au ajutat-o sa faca un material demo, apoi un altul si iar altul, pana a venit contractul din 1999 cu casa de productie Dream Works Records. In acelasi an, Nelly va scoate primul ei single, „Partys Just Begun. Colaborarile cu Eaton si West au continuat, mai cu seama ca cei doi sunt co-producatorii albumului ei de debut „Whoa, Nelly! (2000), album care a fost foarte bine primit in toata lumea. Piese ca „Im Like a Bird, „Turn Off the Light sau „On the Radio au avut mare succes chiar si la cele mai pretentioase segmente de public. Dovada sta in cele 4 nominalizari la premiile Grammy, dar si in premiul obtinut in 2002 de primul ei single la sectiunea „Best Female Pop Vocal Performance. In acelasi an, este votata de revista Cosmopolitan ca fiind „One of the Fun and Fearless Females, Stuff o plaseaza pe locul 58 in topul „102 Sexiest Women of the World si numeste albumul „un minunat si incantator antidot la avalansa de «printese pop» si formatii de rapperi care sufoca muzica internationala.

Google News Urmărește-ne pe Google News

Biografiile Vedetelor
Fii la curent cu tot ce se întâmplă cu vedetele tale favorite

Află totul despre vedetele din România, dar și despre celebritățile internaționale: biografii, carieră, filmografie, discografie si viață personală.

Revista VIVA!
Revista VIVA!
Abonează-mă la newsletter Abonează-mă
Buton