Carmen: „Un drum de 10.000 de pasi incepe cu primul”
Un reputat epidemiolog american afirma ca, in lumea civilizata nu exista in momentul de fata decat trei boli: stres psihic, sedentarism si alimentatie irationala. Restul bolilor sunt doar consecinte ale primelor trei. In tarile europene (cu exceptia celor nordice, unde exista un cult pentru miscarea in aer liber) 85% dintre persoanele adulte care traiesc in mediul urban sunt sedentare. Peste 8 milioane de romani adulti au probleme cu greutatea, iar 4,5 milioane dintre ei sunt deja obezi, cifre care ne situeaza pe locul 3 in Europa. 50% dintre copiii prescolari sunt supraponderali, iar tendinta spre obezitate e in crestere. Unii experti spun ca, din cauza aparatelor care ne fac viata mai comoda, am ajuns sa eliminam aproape total miscarea din viata noastra, astfel incat se estimeaza ca ardem zilnic cu 700 de calorii mai putin decat acum 30 de ani.
Deoarece viata moderna presupune foarte putin efort fizic, miscarea a ajuns o activitate de weekend, in cazurile fericite. In ultimii ani, numarul celor care merg pe jos sau cu bicicleta a scazut dramatic. In aceste conditii, nu e de mirare ca jumatate din populatie a devenit astazi supraponderala, 37% sufera de hipertensiune, iar un sfert din decese sunt provocate de boli asociate vietii sedentare.
Doza zilnica de miscare este la fel de importanta ca alimentatia sanatoasa. Degeaba esti slab, daca musculatura ta este netonifiata si „atarna, iar 5 etaje urcate in ritm alert te fac sa gafai mai ceva ca o locomotiva.
Cand auzi de exercitiu fizic, nu trebuie sa te gandesti obligatoriu la gimnastica aerobica. Pentru inceput, te poti rezuma la lucruri mult mai simple: nu sta jos cand poti sta in picioare si nu sta in picioare atunci cand poti merge. Health Development Agency sustine ca miscarea inclusa in rutina zilnica poate fi chiar mai eficienta decat programele formale de exercitii. Urcatul scarilor, dansul, gradinaritul, jocurile dinamice cu copiii sau cu nepotii, plimbarea in ritm alert pot fi variante cu efecte benefice. Cauta ocazii de a te misca pe tot parcursul zilei si vei fi uimit sa descoperi ca poti deveni activ si fara sa mergi la o sala de sport.
Scuza pe care o folosesc cei mai multi sedentari pentru a-si motiva inactivitatea este lipsa timpului liber. Daca urci scarile pana la etajul 8 si le cobori, de doua ori, n-o sa iti ia mai mult de 15 minute, timp pe care sigur il pierzi in fata televizorului, a calculatorului sau vorbind la telefon.
Mersul pe jos este gratuit, simplu, comod si n-a omorat pe nimeni. Oricine se poate plimba. De regula, oamenii supraestimeaza cat de mult merg pe jos si subestimeaza cat de mult mananca. Pentru a sti precis, pur si simplu numara-ti pasii pe care-i faci zilnic. Studiile arata ca acest numar are un impact direct asupra starii generale de sanatate. Cand trebuie sa iti tii in frau greutatea, e bine sa faci cat mai multi pasi.
Persoanele sedentare fac aproximativ 3.000 de pasi de dimineata pana seara. Desi nu exista un numar de pasi valabil pentru toata lumea, expertii propun cifra de 10.000 de pasi pentru o existenta sanatoasa.
Cel mai simplu si mai eficient mod de a afla cat mergi pe jos intr-o zi este sa folosesti un pedometru care inregistreaza fiecare pas pe care-l faci. Daca nu iti surade aceasta idee, e bine sa stii ca 3.000 de pasi inseamna aproape un kilometru.