Jane Fonda – Detine secretul frumusetii
Jane Fonda – Detine secretul frumusetii
Toate ne-am dori sa avem o bunica precum Jane Fonda: supla, sexy la 70 de ani, ironica si afectuoasa, sfatoasa cand vine vorba de sex si diete, cu care sa mai si fumam chestii interzise cand lipsesc parintii.
Fragila, cu oase fine si o privire intensa, cu talentul de fi ambigua, deopotriva angelica si diabolica. Provine din „Hollywood royalty. Adica tata i-a fost Henry Fonda iar mama Frances Seymour Brockaw o rasfatata «socialite» din New York, specia aceea ciudata de oameni nascuti pentru a nu face nimic, pentru a nu demonstra nimic, al caror sens in viata este acela de a straluci pe toate covoarele rosii ale receptiilor celor mai opulente. S-a nascut pe 21 decembrie 1937 si a avut o copilarie de bombonica alintata. Mama ei s-a sinucis (ca intr-un roman cu burgheze nevrotice) iar micutei Jane nu i-a spus nimeni adevarul (nu se mai citeau ziare si Jane era tinuta intr-un glob de sticla departe de orice informatie pe aceasta tema) pana cand l-a aflat singura, intamplator, citind o revista mondena care comenta, evident, comemorarea lui Frances Seymour. Nici de tatal ei nu reusise sa se lege, pentru ca el era o vedeta si era, in plus, incapabil sa isi manifeste emotiile. Jane avea sa marturiseasca amar ca „A-i cere tatalui meu sa aiba sentimente ar fi fost ca si cum ii cereai unui animal mort sa se ridice in picioare, asa cum se asteapta pisica mea sa faca soarecii pe care ii prinde. Mima sentimentele, pur si simplu nu putea. Cu astfel de background sentimental Jane a avut noroc sa ajunga actrita si sa isi poata canaliza furiile in interpretarea celor mai diferite personaje. Avea sa fie prima actrita nominalizata la Oscar in acelasi an cu tatal ei, o performanta de care el era mandru, in sfarsit. Se intampla in 1982.
Jane Fonda nu a dat semne ca ar indragi prea mult lumea lipicioasa a filmului dar intalnirea timpurie, la 21 de ani, cu Lee Strasberg, regizorul care le-a deschis drumurile multor monstri sacri, de la James Dean la Dustin Hoffmann, i-a produs o revelatie. Cariera ei este un exemplu. A castigat doua statuete Oscar, una pentru „Klute(1971) si una pentru „Coming Home (1978). A fost nominalizata la Oscar pentru „Si caii se impusca, nu-i asa? (1969), „Julia (1967), „The Morning After (1986) si „Golden Point (1981). Dar talentul ei neverosimil a fost adesea umbrit de declaratii care nu vadeau o inteligenta emotionala deosebita. A avut relatii controversate, a spus lucruri fara sa le gandeasca inainte, a fost arestata pentru posesie de droguri, toate dovedind ca vulcanicul temperament ii punea in paranteze ratiunea. In 1970 predica, senina, la Universitatea din Michigan, idealurile marete ale comunismului. „Daca ati intelege ce a fost comunismul, ati spera, ba chiar v-ati ruga in genunchi sa devenim toti comunisti. Nu comentam. Sa zicem ca actorii sunt posedati de demonul creatiei care le mai incetoseaza uneori ratiunea. Ne ajuta sa respectam fenomenele precum Jane Fonda.