Irina Pacurariu - Colectionara de povesti

.

 

Meseria a ajutat-o sa evadeze in multe spatii neumblate si sa descopere povesti neistorisite pana acum. Cand nu strabate lumea in cautarea unor profesori sau studenti romani care au cariere de succes la universitati din strainatate, Irina Pacurariu se retrage alaturi de sotul si de fetitele sale intr-o zona verde, aproape neatinsa de mana omului.
 


Sotul tau, Ticu, pleaca des in expeditii la care unii oameni nici nu viseaza. Te-a surprins vreodata un plan sau un proiect al lui?
Mi s-a parut neobisnuit cand a vrut sa traverseze o mare de gheata, lucru pe care l-a facut acum doi ani, in Groenlanda. Nu parea ca vrea sa cucereasca lumile si pe orizontala, in general a facut-o numai pe verticala. Faptul ca si-a propus sa traverseze cea mai mare insula de gheata din lume mi s-a parut iesit din comun.

Ai vrut vreodata sa pleci cu el intr-o expeditie?
Am si fost, in 1998, cand eram mica si nu stiam ce fac (rade). Am plecat cu el in Nepal, unde am facut un documentar despre serpasi, oamenii care traiesc la aproape 6.000 de metri si care ii fac eroi pe alpinisti, ii ghideaza sau le cara echipamentul. Sunt cei mai luminosi, mai im-pacati si mai veseli oameni pe care i-am cunoscut, desi traiesc intr-un loc definit de multe ori ca zona mortii, in care aerul are cu 10% mai putin oxigen decat in mod normal.


Ai cunoscut sistemul de invatamant din strainatate, prin intermediul emisiunii Romania desteapta. Ai vrea ca fetitele tale sa studieze in alta tara?
Am luat-o pe cea mica la Cambridge cu mine. Cand ne-am intors acasa a luat prima nota mai mica din viata ei, asa ca taica-su mi-a spus ca ar trebui sa o las acasa, sa isi vada de scoala. A fost primul ei soc si a suferit enorm, iar toata lumea m-a acuzat pe mine. Sfatuiesc pe oricine sa isi trimita copiii la acea scoala care le arata drumul adevarat in viata. Nu trebuie sa fie neaparat afara. {coala ideala in- seamna profesorii potriviti.

Cum se inteleg fetitele tale? Stiu ca intre ele e o diferenta de 7 ani.
Supravietuiesc. La inceput a fost mai greu, dar acum s-au obisnuit cu faptul ca viata se imparte la patru. Initial, cea mare si-a dorit foarte mult o sora, dar a trebuit sa invete sa accepte ca universul ei trebuie impartit cu altcineva. Iar cea mica a fost geloasa din prima secunda a vietii ei, pentru ca nu intelegea de ce nu ii are pe mama si pe tata numai pentru ea. Una este Leu, iar cealalta Berbec, deci au foarte mult foc in ele, amandoua. Cea mare e matura si usor introvertita, iar cea mica vrea sa domine si sa cucereasca totul.


Cand a venit vremea sa mergi la facultate, ti-ai propus vreodata sa incerci sa pleci la o universitate din strainatate?
Glumesti! (rade) Eu am facut o alegere proasta si cu liceul. M-am dus la un anumit liceu din Iasi doar pentru ca era foarte nou. Mi s-a parut interesant sa nu merg la un liceu de prestigiu, ci la unul despre care nu stia nimeni nimic. Si am gresit, cred ca m-am remarcat acolo doar pentru ca eram singura eleva care participa la Olimpiada de Limba Romana. Era un liceu de informatica, dar din materia asta nu am inteles nimic, decat ca un calculator poate fi mult mai mare decat mine. Pe-atunci, calculatoarele erau cat o incapere. Erau celebrele Felix 256. La facultate am facut din nou o alegere proasta, desi vroiam sa dau la Filologie, m-am dus la Calculatoare. Nici macar nu pot sa spun ca am decis impulsiv, am gandit doar intr-o realitate care nu mai exista, inainte de 90.

Raluca Tamas | Foto: Catalin Opritescu

Page: 1 2