„Ca sa fii un bucatar bun, in primul rand, trebuie sa stii tehnica culinara, sa ai notiuni de chimie alimentara. Ca sa fii un bucatar stralucit, trebuie sa ai gust.
Aveti si umor si talent la gatit. Ce alte talente mai ascundeti?
(rade) Vorbesc tare, ma enervez repede, nevasta-mea zice ca sforai, am memoria figurilor, iubesc oamenii, iert, imi plac norii, padurile, imi place sa merg la pescuit, as fi fost un bun matematician. Am invatat fluierand matematica si fizica. Am intrat al doilea la Facultatea de Constructii.
Dar ati renuntat dupa primul an…
Da, am renuntat. Cand m-am dus sa vad listele la admitere, am luat-o de jos in sus si cand am vazut ca sunt al doilea din capatul listei, nu mi-a venit sa cred!
Am citit ca oferiti consultanta pentru cei care vor sa isi deschida restaurante. Cum trebuie sa fie un restaurant ca sa aiba succes?
In primul rand, trebuie sa fie plasat intr-un loc accesibil. Apoi trebuie sa aiba un concept care sa se adreseze unui anumit segment. Nu poti face mancare pentru toata lumea, pentru ca n-o s-o faci niciodata bine. Trebuie sa te adresezi unora care vor ceva anume: ori calitate, ori pui, ori peste, ori sa manance noaptea, ori sa manance in picioare etc. Apoi trebuie standardizate serviciile si preparatele. Dupa ce ai dobandit toate aceste criterii, trebuie sa existe acel ceva numit personalitate. Personalitatea este data si de concept, dar si e cei care lucreaza acolo.
De ce nu aveti propriul restaurant?
De ce sa ma doara capul? Investitia e mare… Mi-ar placea sa fac asta pentru ca mi-e drag, dar firma de consultanta imi aduce ceva beneficii. E o afacere buna, cu o investitie mica. Am clienti inca dinainte de a incepe emisiunea. Dar am lasat-o mai moale de cand cu televiziunea. Trebuie sa ma implic in ceea ce fac.
Ati lucrat in Ungaria si Anglia si ati facut cursuri la Cleveland Comunity College din SUA. Regretati ca v-ati intors?
Nu, deloc. La Cleveland am ajuns ajutat de cei la care lucram atunci in Ungaria. Dar dupa primul an, mi-am platit singur cursurile. Vreau sa subliniez un lucru: mi-a placut mai mult in Anglia decat in America pentru ca oamenii sunt mai calzi. |n America am si lucrat mult, aveam doua job-uri. Aveam ganduri mari pe vremea aia, vroiam sa castig bani. Dar cum i-am luat, asa s-au si dus.
Acum sunteti un om bogat?
Nu, dar am realizari cu care ma mandresc: doi copii – un fiu de 22 de ani si o fiica de 18, o nevasta si o stare materiala care ma linisteste. Nu sunt un om bogat si nici nu-mi doresc sa am dureri de cap. Bunicul a fost expropriat si a facut puscarie pentru ca a fost bogat.
P.S.: A doua zi dupa sedinta foto, am incercat reteta de prajitura cu prune data de Horia Virlan in acest interviu. Pentru ca fotografia preparatului mi-ar compromite definitiv firava reputatie de bucatar amator, nu o adaug in aceste pagini. Mai spun doar atat: unt topit nu e tot una cu unt moale.
Luana Danet
Foto: Radu Chindris